Cara melindungi wajah anda dari cahaya matahari: petua berguna

Dengan kedatangan hari-hari yang hangat, setiap gadis dan wanita memikirkan bagaimana melindungi kulitnya dari sinar matahari. Dan menjadi relevan bukan hanya di pantai atau bercuti. Kami menghabiskan cukup banyak waktu di bawah sinar matahari di mana sinar matahari yang agresif dapat mempengaruhi struktur epidermis. Tetapi pertama-tama, mari kita cari tahu mengapa menyembunyikan kulit dari terik matahari?

Cara melindungi wajah anda dari cahaya matahari

Apa yang dipengaruhi oleh sinar matahari pada kulit

 1. Tan. Sebilangan gadis berkulit putih khasnya mengunjungi solarium untuk membuat kulit mereka gangsa atau tembaga. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu dapat dilakukan secara in vivo. Struktur kulit kebanyakan gadis sedemikian rupa sehingga setelah berada di bawah sinar matahari mereka tidak berubah menjadi mulattos gelap, tetapi berubah menjadi merah seperti udang karang. Penglihatan tidak menyenangkan, setuju. Gadis-gadis berkulit gelap sama sekali tidak mahu memburukkan lagi masalah mereka, oleh itu mereka tidak mahu penyamakan tambahan dan juga menyembunyikan wajah mereka dari sinar matahari dengan segala cara.
 2. Kedutan. Semua orang tahu bahawa pendedahan kepada sinaran ultraviolet memberi kesan buruk kepada epidermis, menyebabkan penuaan pramatang. Oleh itu, sangat penting untuk melindungi kulit anda dari cahaya matahari langsung. Selain itu, jika anda tidak memakai kacamata hitam, anda selalu meringis, mempercepat pembentukan "gagak" - kerutan di sekitar mata.
 3. Jeragat. Ramai yang berpendapat bahawa jeragat muda, cantik dan giris. Tetapi bukan mereka yang berjuang keras dengan jeragat ini. Kanak-kanak perempuan menginginkan wajah monofonik yang bersih tanpa penyertaan, oleh itu mereka melindungi wajah mereka dari sinar matahari dan munculnya jeragat.
 4. Titik usia. Sebilangan wanita mengalami masalah seperti bintik usia. Selalunya pencetus kejadian mereka adalah cahaya matahari langsung. Perkara yang sama berlaku untuk reaksi alahan. Sebilangan orang alah kepada cahaya matahari. Setelah tinggal di bawah sinar matahari, kulit mereka ditutup dengan bintik-bintik merah.
 5. Onkologi. Sekiranya anda kerap menyamak, ini meningkatkan peluang anda mendapat barah kulit. Perkara ini berlaku terutamanya bagi mereka yang berambut perang dan bermata biru. Oleh itu, perlindungan dari matahari, pertama sekali, adalah keperluan penting.

Sekiranya bagi anda ini adalah hujah yang cukup baik untuk menyokong perlunya melindungi kulit dari sinar matahari, maka inilah masanya untuk beralih kepada kaedah perlindungan ini.

Topi

Ini adalah salah satu cara paling mudah, tetapi pada masa yang sama berkesan untuk melindungi wajah anda dari sinar matahari. Pada musim panas, sebelum meninggalkan rumah, anda boleh memakai topi bertopi lebar. Ini bukan sahaja melindungi anda dari sinaran ultraviolet, tetapi juga membantu anda kelihatan bergaya dan bergaya. Topi bertudung lebar sangat popular musim ini. Sekiranya anda lebih suka gaya pakaian yang sporty, maka topi akan melindungi anda dari terik matahari dan melengkapkan penampilan anda.

Cermin mata hitam

Walaupun cermin mata tidak menutupi wajah kita sepenuhnya, sebahagiannya boleh disebut alat untuk melindungi kulit dari sinar matahari. Masalahnya ialah cermin mata menutup bahagian wajah yang paling rentan - mata. Dan ini bermaksud bahawa pemakaian cermin mata secara berterusan akan menyelamatkan wajah anda dari kerutan wajah tambahan. Di samping itu, cermin mata menghalang pecahnya bulu mata dan kening.

Pelindung matahari

Pelindung matahari adalah elemen penting dari beg kosmetik untuk setiap gadis dan wanita yang menghargai diri sendiri. Ia mesti digunakan bukan hanya di pantai atau berkelah. Sangat penting untuk menggunakan krim ini setiap hari, menggunakannya pada kawasan kulit yang terdedah - muka, leher, tangan. Gunakan pelindung matahari dan bukannya alas solek sebagai pelapis asas.

Pelindung matahari

Memilih krim yang serupa, perlu diperhatikan beberapa ramuannya. Simbol SPF menunjukkan penghalang yang dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari tertentu. Orang yang berambut cerah dengan mata biru harus menggunakan pelindung matahari dengan SPF maksimum, nilainya tidak boleh kurang dari 50. Untuk wanita berambut coklat dengan kulit rata-rata, anda boleh menggunakan krim dengan SPF 20 atau 15. Namun, ingat bahawa kehadiran ikon ini menunjukkan bahawa krim boleh melindungi anda dari selaran matahari, tetapi tidak dari sinaran ultraviolet. Untuk mengelakkan kemungkinan barah kulit, pilih produk dengan lencana UVA.

Solek khas

Beberapa barisan kosmetik hiasan merangkumi penapis SPF khas, yang cukup mampu melindungi wajah anda dari cahaya matahari. Krim khas melindungi kulit, dan pensil dan maskara menyelamatkan kening dan bulu mata dari luka bakar. Ini sangat mudah - anda tidak perlu selalu ingat tentang perlindungan kulit tambahan. Anda hanya menggunakan solek setiap hari dan tahu pasti bahawa wajah anda dilindungi.

Topeng semula jadi untuk melindungi kulit dari cahaya matahari

Beberapa produk yang terbukti bukan sahaja dapat memulihkan kulit anda setelah terbakar sinar matahari, tetapi juga dapat mencegah luka bakar ini.

 1. Penapis SPF semula jadi mempunyai minyak biji raspberry. Ia agak mahal dan jarang berlaku, namun sangat berkesan. Ia disapu pada wajah sebelum keluar untuk melindungi kulit dari sinar matahari. SPF minyak ini kira-kira 40 unit.
 2. SPF 10-20 dijumpai dalam minyak kuman gandum. Ia bukan sahaja melindungi kulit dari sinar matahari, tetapi juga melembapkan epidermis dengan sempurna.
 3. Satu lagi ubat semula jadi yang mempunyai tahap perlindungan semula jadi adalah minyak hazelnut. Walau bagaimanapun, ia harus terlebih dahulu digunakan pada kawasan kecil badan, kerana ia cukup alergenik.
 4. Shea butter dan kelapa juga melindungi kulit dari sinaran ultraviolet, tetapi tidak begitu kuat. Tahap SPF mereka hanya sekitar 6-8 unit. Namun, bagi sebilangan ini sudah cukup.
  Saya ingin perhatikan bahawa semua minyak ini digunakan dalam tata rias, dan bukan hanya untuk perlindungan dari cahaya matahari. Mereka melembapkan, menyuburkan dan menegangkan kulit dengan sempurna.

Seorang wanita berusia 30 tahun kelihatan seperti dia layak mendapatkannya. Sekiranya dia selalu menjaga kulitnya dari hari ke hari, ia akan menjadi lebih ketara setiap tahun. Belajar dari usia dini untuk memantau keadaan wajah dan leher untuk memanjangkan masa muda kulit untuk jangka masa yang lebih lama.

Video: bagaimana melindungi kulit anda dari cahaya matahari

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan