Cara membuat Kalanchoe mekar di rumah

Oleh itu. Anda membeli Kalanchoe semak yang indah. Dia menggembirakan anda sepanjang musim panas dengan kemegahannya. Dan kemudian tersinggung. Mempunyai dahan panjang yang pudar dan panjang, risalah melekat di beberapa tempat. Dan tidak lagi memberi bunga. Dan anda menjaga seperti yang sepatutnya, menyiram sepanjang musim sejuk dari hati, membaja, membeli lampu khas. Jadi, untuk bersinar sekurang-kurangnya 15 jam sehari. Tetapi dia tidak! Melekat seperti orang-orangan sawah di dalam periuk dan tidak ada bekas hiasan di dalamnya.

Cara membuat Kalanchoe mekar

Bagaimana membuat Kalanchoe mekar di rumah? Sangat sederhana. Adalah mustahak untuk menari lebih kurang tentang dirinya dan menikmati segala macam hasrat. Aturkan untuknya kehidupan yang "manis" adalah perlu. Kemudian ia akan mekar seperti yang manis. Sekarang mari kita fikirkan apa yang perlu dilakukan.

Untuk mana-mana tumbuhan, berbunga adalah pembiakan. Dan ia datang ketika masa sukar datang. Maksudnya, kilang itu memahami bahawa dia hanya tinggal sedikit. Oleh itu, sangat penting untuk membawa keturunan. Atau, sebaliknya, haiwan kesayangan itu akan gembira kerana dia selamat dalam tahun-tahun yang sukar dan akan mekar dengan gembira. Satu cara atau yang lain, tetapi anda perlu sedikit merumitkan kehidupan Kalanchoe yang berubah-ubah.

Maksudnya, kita mencipta musim sejuk buatan. Kilang ini berasal dari kawasan tropika. Dan musim sejuk sama sekali tidak ada salji dan es. Musim sejuk tropika merangkumi:

 • udara sejuk
 • waktu siang yang pendek
 • hujan rendah
 • tanah berbatu langka

Dari pengetahuan inilah kita akan menari. Sepanjang musim sejuk kami akan memastikan Kalanchoe berada dalam keadaan yang sangat teruk. Dan pada musim bunga ... apa yang akan berlaku - baca di bawah.

Udara sejuk

Tidak, kita tidak akan bertahan dalam kesejukan. Ini benar-benar berlebihan. Tetapi untuk menurunkan suhu persekitaran darjah hingga + 13-15 ° C - itu sahaja. Kami meletakkan periuk di antara bingkai, atau sering berventilasi. Kami menutup radiator dengan selimut atau tuala tebal. Kami meletakkan bola salji berikutnya atau kepingan ais dalam palet yang berasingan. Kami meletakkan botol plastik dengan air beku.

Anda juga boleh memakai loggia atau balkoni yang hangat. Atau di bilik paling sejuk di rumah. Dengan sebentar, keluarlah seboleh-bolehnya. Jika tidak, tidak akan ada bunga untuk anda.

Waktu siang yang pendek

Untuk berbunga penuh Kalanchoe, perlu memberi pencahayaan tidak lebih dari 10 jam sehari. Ini adalah anggaran waktu siang pada musim sejuk di kawasan tropika. Ini bermakna pada musim luruh kita menutup rapat dari cahaya. Beg hitam, kotak kadbod, periuk besar atau kuali akan dibuat. Dan pada musim sejuk, sedikit cahaya. Secara keseluruhan, hanya 8-9 jam. Ini paling optimum untuk pembentukan tunas.

Hujan rendah

Hujan salji turun di musim sejuk kami, dan di selatan hujan. Di kawasan tropika, musim sejuk adalah waktu paling kering sepanjang tahun. Mungkin sebulan sekali dan awan tiba, percikan sedikit air. Dan tidak ada embun, kerana tidak ada panas pada waktu siang.

Kalanchoe mekar

Oleh itu, kita melakukan perkara yang sama. Bermula pada bulan Oktober dan berakhir pada bulan Februari, air Kalanchoe sebulan sekali. Kami tidak melihat daunnya yang terkulai. Dia menipu anda. Ini lezat! Dan terdapat cukup kelembapan pada pucuknya untuk bertolak ansur dengan waktu kering.

Sebaik sahaja anda tunduk pada muslihatnya dan mencurahkannya lebih kerap, itu saja. Anda boleh mengucapkan selamat tinggal pada musim bunga hingga tahun depan.

By the way, sukar untuk menyebutnya penyiraman. Pelembapan tanah yang ringan. Dan itu, hanya kerana udara di apartmen pada musim sejuk sering kering.

Petua. Agar tidak melupakan tarikh penyiraman seterusnya, tulis dalam kalendar. Atau, dengan lebih senang, masukkan nota di telefon. Pada waktu yang tepat, dia akan mengingatkan anda dengan panggilan mengenai keperluan penyiraman.

Tanah berbatu ramping

Kawasan tropika bukan hanya hutan dengan substrat berminyak dari kompos berusia berabad-abad. Kawasan tropis juga padang pasir, pergunungan dan dataran rendah. Di sini di pergunungan dengan tanah miskin berbatu dan kebanyakan spesies Kalanchoe tumbuh. Tidak ada yang istimewa untuk dimakan di sana, sistem akar juga tidak mempunyai tempat untuk berpusing.

Dan lihat apa yang anda ada? Periuk seukuran tab mandi yang baik, baja hampir dengan sekop. Apa bunga anda? Kalanchoe anda hanya menggemukkan. Adalah mendesak untuk mengubah segalanya!

Kami mengambil sedikit keupayaan untuk mendarat. Itu hanya sedikit lebih banyak daripada sistem akar, satu sentimeter dari daya. Kami mengumpulkan tanah seperti ini:

 • pasir
 • batu kelikir
 • tanah kebun
 • arang batu
 • rumput

Kami mengambil semuanya dalam bahagian yang sama. Tidak syak lagi, campuran itu ternyata kejam dan kasar. Tetapi kemudian yang paling dekat dengan realiti semula jadi. Di sinilah kita memindahkan Kalanchoe. Biarkan dia mengetahui di mana udang karang berhibernasi dan bagaimana mencabut bunga tuan rumah.

Secara semula jadi, tiada baja. Tidak sedikit pun. Dan berikan serpihan organik kepada bunga lain. Kalanchoe akan menebus dirinya sendiri pada musim bunga dan musim panas, apabila anda akan merawatnya dengan pembajaan untuk berbunga subur dan cerah.

Cubit semuanya!

Anda rasa di sinilah semua tarian berakhir? Tetapi mereka tidak meneka! Sekarang Kalanchoe yang setia anda akan cuba menipu anda. Dia akan membina pucuk. Keras dan sukar. Untuk berubah menjadi orang-orangan sawah yang sangat dibenci dengan ranting panjang.

Apa yang perlu dibuat Mencubit! Tanpa belas kasihan dan tanpa belas kasihan. Tanpa kehilangan satu jalan keluar. Kami sedang menunggu penampilan tiga daun, dan primordium keempat terkoyak bersama-sama dengan sehelai pegangan. Kami meneruskan potongan rambut ini sehingga akhir Februari. Pada ketika ini, anda akan mempunyai semak bulat yang rapi dan lebat, dan tidak sedikit pun seperti itu di sisi busur.

Musim bunga

Pada awal bulan Mac, kami mula memberi lebih banyak cahaya kepada Kalanchoe. Naikkan suhu sedikit. Kami menyambung semula penyiraman dan pemakaian pakaian biasa. Iaitu, kita menyelesaikan musim sejuk buatan, membuat musim bunga. Setelah keadaan sederhana, tanaman dengan lega akan mula tumbuh tunas. Dan kemudian ia akan mekar. Lebih-lebih lagi, proses itu dapat diteruskan sehingga Ogos tanpa rehat.

Selepas berbunga

Setelah melihat bunga, anda tidak boleh membiarkan perkara itu berjalan sendiri. Sangat mustahak untuk memotong tangkai bunga dengan ketat di bawah daun. Dan teruskan pembentukan tanaman sehingga awal November. Dan di sana kami mengulangi kitaran sekali lagi dan mengatur musim sejuk buatan.

Kalanchoe

Lebih-lebih lagi, sepanjang masa berbunga, kita selalu memanjakan dan memanjakan bunga. Air kerap, berpakaian atas secara berkala. Kita belum menyentuh pucuk dan daun, kita memberi banyak cahaya. Dalam tempoh ini, Kalanchoe akan memperoleh nutrien yang cukup untuk bertahan pada musim sejuk yang keras.

Petua Berguna

 1. Kini industri menawarkan pelbagai jenis Kalanchoe. Sekiranya boleh, pilih tanaman dengan bunga kuning. Mereka adalah yang paling bersahaja dan mekar sendiri tanpa terapi kejutan.
 2. Varieti yang paling dituntut adalah dengan bunga merah jambu pucat. Walaupun dengan semua keadaan dan keadaan yang teruk pada musim sejuk, tanaman seperti itu hampir tidak pernah mekar di rumah.
 3. Harap maklum bahawa Kalanchoe di pejabat atau pejabat mekar dengan indah dan secara harfiah meningkatkan kesihatan anda. Ini semua mengenai cahaya siang yang singkat. Lagipun, mereka bekerja di sana dari jam 8 hingga 17. Hanya yang anda perlukan. Pada masa yang sama lupa untuk menyiram. Hasilnya jelas.
 4. Sekiranya, setelah semua tarian anda, Kalanchoe tetap berdegil menolak untuk menanam tunas, maka jadikan dia sebagai bencana. Selama 25 hari, masukkan ke dalam pantri yang gelap dan sejuk, di dalam kabinet di dapur, atau letakkan di bawah sink. Kemudian keluar dan terus merawat, seperti biasa. Tidak ada perkara yang setelah mengalami tekanan, Kalanchoe tidak mekar.

Bagaimana membuat Kalanchoe mekar di rumah? Semuanya sederhana. Anda harus lebih tegas dengannya dan berhenti merasa kasihan. Hapuskan sedikit pun penjagaan dan anda akan gembira. Sepanjang musim bunga dan musim panas - mahkota mekar yang subur.

Video: bagaimana membuat Kalanchoe mekar

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
Nina
Nina

Dia ketawa terbahak-bahak. Sangat lucu untuk diberitahu. Terima kasih

Galina
Galina

Hebat, terima kasih! Kami membaca dengan penuh minat dengan suami saya.

wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan