Cara menggulung rambut untuk menjaga keriting dalam jangka masa yang lama

Fesyen beberapa tahun kebelakangan ini untuk rambut lurus diregangkan secara beransur-ansur. Sebagai pengganti gaya rambut yang lebih licin datang keriting bunga - besar dan kecil, ringan dan dihiasi. Rambut dengan keriting dapat dipakai dalam bentuk yang longgar, membuat roti yang elegan dari mereka, dan hanya dipasang dengan jepit rambut yang bergaya. Keriting membuat kelantangan, menjadikan gambar lebih ekspresif. Tetapi selalunya dari keriting yang padat dan indah pada waktu malam hanya terdapat keriting bergelombang yang kusam. Ini bererti bahawa setelah seharian bekerja anda tidak akan mahu terus bersama rakan atau orang yang anda sayangi. Bagaimana cara menggulung angin sehingga mereka tahan sepanjang hari dan tidak jatuh pada waktu petang?

Cara menggulung rambut untuk menjaga keriting dalam jangka masa yang lama

Cara membuat keriting

Terdapat banyak cara untuk menggulung rambut. Itu semua bergantung pada apa yang ingin anda capai - keriting kecil, keriting besar atau gelombang cahaya. Berikut adalah beberapa cara untuk membuat keriting.

 1. Pengeriting. Ini adalah kaedah termudah dan paling selamat untuk menggulung angin. Bergantung pada diameter keriting, anda boleh bergantung pada ukuran keriting yang dikehendaki. Tidak seperti peralatan termal, pengeriting tidak memanaskan helai ke suhu tinggi, yang bermaksud bahawa mereka tidak merosakkan sisik rambut. Pengeriting biasanya luka di muka, sesuai pada waktu petang. Lebih baik menggulung rambut dalam bentuk basah, dan pada waktu pagi sebelum mencabut, keringkan helai dengan pengering rambut agar tidak ada area basah.
 2. Besi keriting. Ini adalah kaedah yang popular untuk membuat keriting dengan cepat dan cekap. Bergantung pada ketebalan peranti, keriting besar atau kecil dapat diperoleh.
 3. Menyeterika. Cara moden untuk melengkung angin menjadi sangat popular. Untuk membuat ikal artistik, anda perlu mengambil ikal kecil, tekan dengan besi di pangkal dan putar helai, memutar alat di sekitar paksi. Keriting selepas menyeterika sangat cantik - meriah dan suka bermain.
 4. Pigtails. Anda boleh menambahkan kelantangan pada rambut dan mendapatkan gelombang cahaya dengan jalinan sederhana. Pada waktu malam, ikat rambut dengan beberapa kepang kecil, dan pada waktu pagi, lepaskan helai dan letakkan gelombang yang dihasilkan dalam gaya rambut. Untuk menjadikan keriting itu cantik, cuba mulailah menenun dari akarnya. Anda boleh mencapai kesan gelombang kimia dengan menganyam jalinan yang sangat kecil.
 5. Tulang. Anda boleh membuat keriting kecil Afrika dengan bantuan yang disebut "tulang". Ini adalah pengeriting kayu berdiameter nipis. Rambut basah dililit pada "tulang", setelah itu anda perlu menunggu sehingga rambut kering sepenuhnya. Setelah dikeluarkan, helai diletakkan di gaya rambut, atau berenang percuma. Keriting kecil tidak hanya membuat gambar baru, tetapi juga menambah kelantangan pada rambut.
 6. Perm. Sekiranya anda selalu menggunakan keriting, anda harus memikirkan perm. Ini menyelesaikan banyak masalah untuk anda - anda boleh melupakan meletakkan selama beberapa bulan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengubah gaya rambut anda, bersiaplah bahawa anda tidak akan berjaya melakukannya dengan cepat.

Ini adalah kaedah utama untuk melengkung rambut dan memberi gaya rambut keindahan yang istimewa. Tetapi bagaimana membuat keriting tahan lebih lama daripada 10 jam?

Cara menggulung rambut anda dalam jangka masa yang lama

Untuk melengkung berubah menjadi centenarian, anda boleh menggunakan beberapa petua.

Cara menggulung rambut anda dalam jangka masa yang lama

 1. Setelah menghidupkan rambut pada pengeriting pada waktu malam, lembapkannya bukan dengan air, tetapi dengan bir. Ini bukan sahaja membolehkan anda memperbaiki keriting untuk waktu yang lama, tetapi juga memberi manfaat yang tidak ternilai pada rambut - bir adalah sebahagian daripada banyak topeng rambut yang memulihkan.
 2. Sebelum anda merancang untuk menggulung rambut anda dengan besi pengeriting atau mesin menyeterika, gunakan mousses dan gel profesional dengan fiksasi yang kuat. Selepas pemanasan, rambut akan mendapat bentuk yang diinginkan, yang hampir mustahil untuk hilang.
 3. Memakai varnis fiksasi, pilih produk yang tidak melekatkan rambut, membiarkannya mengalir dan hidup. Menyembur varnis, anda perlu menyimpannya dengan panjang. By the way, varnis boleh digunakan sebelum dan selepas memanaskan rambut dengan besi keriting.
 4. Setelah menggulung rambut, berikan keriting masa untuk sejuk sepenuhnya dalam keadaan berkumpul. Maksudnya, mereka membungkus ikal, mengeluarkannya dari besi keriting, mengumpulkannya di tanduk berpintal dan membetulkannya dengan tidak kelihatan. Oleh itu, anda perlu menggulung semua helai. Larutkan tanduk hanya setelah mereka benar-benar sejuk. Ini akan memperbaiki rambut untuk jangka masa yang lebih lama.
 5. Setelah membuka pengeriting, jangan menyikat keriting. Sekiranya helai sangat besar, anda hanya perlu memisahkannya dengan tangan menjadi keriting yang lebih kecil dan memusingkan setiap ikal di sekitar paksinya. Ini akan meningkatkan jangka hayat keriting.
 6. Sekiranya anda tidak mempunyai kaedah profesional untuk memperbaiki, anda boleh menggunakan gula sederhana, seperti yang dilakukan oleh ibu dan nenek kami. Maniskan air di mana anda membasahi rambut sebelum menggulung. Selepas pengeringan, kunci akan dipasang dalam bentuk asalnya. Ini berlaku terutamanya untuk rambut panjang, yang selalu diluruskan di bawah berat panjangnya.
 7. Untuk memberikan kelantangan rambut, mulailah memutar pengeriting dari akarnya. Sekiranya ini tidak mungkin, angkat helai di dasar dengan besi pengeriting "gaffer". Ini akan menjadikan gaya rambut anda lebih formal.

Petua mudah ini akan membantu anda membuat keriting yang "kuat" yang akan membolehkan anda bersinar hingga ke hujung pesta.

Apa yang perlu dilakukan jika keriting tidak tahan

Kadang-kadang rambut tidak mengekalkan bentuk keriting, tidak kira bagaimana anda mencuba. Semuanya bergantung pada jenis rambut, jika batang rambut sangat tebal, ia tidak bertindak balas terhadap faktor luaran - pemanasan, fiksasi. Selalunya, tidak ada keriting yang kekal walaupun tiga jam selepas pemasangan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini ada penyelesaiannya.

Sekiranya malam penting menanti anda setelah seharian bekerja, gunakan rahsia berikut. Pada waktu pagi, sapukan tetesan mousse atau gel pada rambut anda. Selepas itu, kumpulkan rambut dalam gaya rambut Yunani, menggunakan jalur elastik. Rambut dalam kedudukan ini berada dalam keadaan berpintal, seolah-olah pada pengeriting. Pada waktu petang, setelah seharian bersusah payah, lepaskan bezel dan nikmati keriting yang bertenaga dan gaya rambut yang gebu. Anda juga harus membuktikan kepada rakan sekerja anda bahawa anda tidak mengalami pendandan rambut.

Cara menggulung angin dengan cepat

Banyak gadis menjadikan keriting sebagai gaya rambut harian mereka. Namun, tidak semua orang ingin menumpukan setiap malam untuk penggulungan penggulungan. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan resipi untuk keriting "cepat". Pada waktu pagi, panaskan rambut dengan pengering rambut sehingga benar-benar panas. Selepas itu, buat ekor di bahagian atas kepala dan cepat lilitkan seluruh helai pada pengeriting. Kunci dia. Ini mesti dilakukan dengan cepat sebelum rambut menjadi sejuk. Selepas itu, anda boleh melakukan solek, sarapan atau pilihan pakaian. Apabila keriting telah sejuk sepenuhnya, kendurkan rambut dan luruskan dengan tangan anda. Sudah tentu, anda tidak akan mencapai keriting walaupun jelas, tetapi gelombang bergaya disediakan untuk anda. Jangan lupa memperbaikinya dengan varnis.

Keriting - ini adalah kaedah yang baik untuk menjadikan gambar menjadi ceria, terang dan luar biasa. Tidak perlu berlari mencari keriting di salon kecantikan. Dengan adanya alat yang diperlukan dan ketangkasan yang mencukupi, anda boleh membuat keriting yang kuat di rumah. Dan kemudian anda boleh bersinar pada bila-bila petang!

Video: apa yang perlu dilakukan untuk memastikan keriting panjang

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan