Caracal - penerangan baka dan watak kucing

Bagi orang Turki, kucing ini digelar Telinga Hitam, dan kita mengetahuinya sebagai lynx karacal atau stepa. Spesies haiwan ini sangat eksotik, yang langsung menarik perhatian. Secara luaran, ia kelihatan seperti sesuatu antara cougar dan trot. Kucing ini kelihatan hebat di alam liar dan di rumah.

Caracal

Sesiapa yang memanggil caracal sebagai binatang liar akan benar. Tetapi memanggilnya kucing peliharaan juga tidak menjadi kesalahan. Ciri ini menjadikan perwakilan baka ini unik. Terdapat beberapa taska di dunia di mana anda dapat melihat caracal buatan sendiri.

Keturunan ini tidak dibiakkan secara buatan. Di alam liar, caracal dapat dijumpai di pantai Kaspia, serta di kawasan Asia dan Afrika, di mana padang rumput bersempadan dengan hutan. Haiwan ini tidak menyukai padang pasir. Mereka lebih suka dataran. Di kawasan seperti itu, kucing tidak dapat dilihat kerana warnanya. Caracals adalah pemangsa nokturnal. Mereka boleh berlari pantas, melompat jauh dan juga berenang.

Caracal dijinakkan oleh manusia, tetapi ini tidak bermaksud kucing mana pun dari baka ini dapat dibawa pulang. Haiwan itu akan mempunyai semua kebiasaan kucing liar. Sekiranya anda memutuskan untuk memiliki karacal, maka anda boleh mengambilnya hanya dari tapak semaian khas.

Fakta! Telinga karacal mempunyai hujung tajam dengan rumbai. Ciri yang membezakan ini adalah ciri khas baka.

Penampilan

Terdapat 9 jenis karacal, tetapi untuk membezakannya dengan mata kasar, tanpa pengetahuan profesional, adalah mustahil. Kesemuanya agak tinggi. Pada layu, pertumbuhan mencapai purata sekitar 50 cm.

Dengan pertumbuhan seperti itu, kucing tidak kelihatan besar, kerana ia mempunyai bentuk yang sangat elegan.

 1. Kepalanya memanjang dan bersaiz kecil. Muncung diregangkan ke depan dan ditutup dengan bintik-bintik.
 2. Telinga haiwan itu sempit dan panjang, terletak pada jarak yang sangat jauh antara satu sama lain, berdiri tegak. Warna telinga berwarna hitam. Pada hujung tajam terdapat berus. Di bahagian belakang, telinga berwarna hitam, kadang-kadang dengan rambut kelabu muda.
 3. Mata berbentuk badam dan mempunyai warna kekuningan. Mereka bermata dengan jalur hitam.
 4. Tubuh kucing langsing dan berotot. Panjang badan lebih kurang 65-85 cm.
 5. Caracal mempunyai kaki besar yang langsing dengan panjang sederhana.
 6. Ekornya panjang dan agak bergerak. Panjangnya, lebih pendek daripada separuh badan kucing.
 7. Lapisan tebal pendek mempunyai warna merah atau pasir-merah. Pada perut dan dada, sedikit lebih lama. Di bawah mata kucing terdapat jalur kuning. Lelaki dan wanita mempunyai warna yang sama.

Kucing dewasa boleh mempunyai berat sekitar 16-20 kg. Caracal hidup selama lebih kurang 15 tahun.

Watak kucing

Dari kucing liar di rumah caracal tetap keberanian dan cinta akan kebebasan. Tetapi pengasuhan menjadikan mereka lebih mesra, dapat menjalin hubungan dengan seseorang. Sekiranya anda mengambil anak kucing keturunan ini di kandang, anda akan mendapat teman setia yang baik. Caracal yang didominasi adalah suka bermain dan ingin tahu. Perwatakan dicirikan oleh ketenangan, ketenangan. Haiwan-haiwan ini sangat baik dan setia kepada pemiliknya, sesuai untuk latihan.

Watak Kucing Caracal

Menurut tabiat, caracal kadang-kadang menyerupai anjing. Dia terbiasa dengan rumah baru, tetapi ketika membeli binatang, anda harus mempertimbangkan bahawa kucing ini aktif. Pemilik pangsapuri sempit lebih baik tidak memperoleh karacal. Dalam keadaan seperti itu, binatang itu tidak dapat membuat semua syarat yang diperlukannya. Bagi mereka, kandang burung atau rumah desa yang luas lebih sesuai.

Sebelum ini, orang menggunakan karacal untuk memburu. Kucing melakukan fungsi yang sama seperti sekam atau dachshund dalam perburuan. Pada masa ini, caracals peliharaan berperilaku seperti kucing domestik yang paling penyayang.Dia akan tidur dan makan bersama seorang lelaki.

Caracals sangat ramah, mereka tidak melihat kemunculan pencerobohan. Tetapi jangan beli kucing ini jika ada anak kecil di rumah. Sekiranya anda menginginkan kucing seperti itu, tunggu sehingga anak itu membesar dan dapat mengetahui semua peraturan rawatan yang diperlukan oleh haiwan itu.

Sekiranya caracal dibesarkan dengan betul, haiwan dewasa tidak akan menimbulkan banyak masalah. Peraturan pengasuhan hampir sama seperti jika anda membesarkan anak anjing. Haiwan itu mesti mengetahui bahawa dilarang keras menggigit wayar dan kasut pemiliknya. Juga melarang dia melompat ke atas meja, dan makan dari pinggannya.

Nasihat! Jangan memukul kucing, tetapi tegas dalam pendidikan. Sekiranya karacal tumbuh di rumah anda, sembunyikan objek dan bahan daripadanya yang boleh membahayakan haiwan. Wayar elektrik, bahan pencuci kimia, dan kilang beracun tidak boleh ada padanya.

Adakah mungkin untuk menjaga karacal di rumah?

Jawapannya adalah ya! Sekiranya anda mempercayai ulasan pemiliknya, maka kita dapat mengatakan bahawa dengan membesarkan anak kucing dengan betul, pada masa dewasa tidak akan ada masalah. Perkara utama adalah bertahan dalam dua tahun pertama. Sehingga usia ini, tingkah lakunya boleh menjadi pemalu, tetapi tetap konsisten dan tegas untuk mendapatkan kucing "berpendidikan".

Penjagaan

Penjagaan Kucing Caracal

 1. Anda perlu memandikan karacal hanya jika haiwan itu sangat kotor. Tetapi setiap minggu perlu disisir. Geser kuku anda, lap telinga dan mata anda.
 2. Sekiranya anda tidak merancang untuk membiakkan kucing ini, maka lebih baik mengebiri kucing tersebut.
 3. Berjalan kucing ini lebih baik di moncong. Perkara ini harus dilakukan dengan keteraturan yang sama seperti pada anjing.
 4. Caracal adalah haiwan yang sangat aktif dan besar. Dia selalu perlu bergerak banyak, sering di jalan. Bagus jika anda mempunyai kandang yang luas di halaman anda. Anda secara berkala boleh meninggalkan haiwan di dalamnya. Sekiranya tidak ada kandang burung, anda mesti berjalan dengan kucing. Mereka cepat-cepat terbiasa dengan tali. Jangan berjalan di caracal di mana anda boleh bertemu dengan anjing. Seekor kucing boleh tergesa-gesa, tidak memperhatikan kekuatan dan ukuran anjing.
 5. Satu lagi ciri positif baka boleh disebut sebagai fakta bahawa mereka mudah terbiasa dengan dulang. Tetapi letakkan di tempat yang tenang. Jangan meletakkan dulang ke tempat orang sering pergi, pintu terbuka. Kucing besar ini memerlukan dulang dalam khas. Silika gel atau arang adalah pengisi yang baik. Tukar isi dulang setiap hari.
 6. Kucing itu mencair sepanjang tahun, tetapi pada musim panas proses ini berlaku dengan intensiti yang lebih besar. Oleh itu, sekerap mungkin, perlu menyisir dan membersihkan haiwan. Ini paling baik dilakukan dengan berus getah atau sarung tangan silikon. Membersihkan seluruh tubuh haiwan dengan menghilangkan rambut berlebihan.
 7. Gunakan sepasang pemotong wayar untuk memotong hujung cakar.
 8. Caracals di alam liar pandai berenang, oleh itu, di rumah mereka tidak menentang berenang. Mereka jarang dimandikan, menggunakan produk yang tidak menyebabkan reaksi alergi.
 9. Pada musim panas, pakai kerah untuk melindungi mereka dari kutu.
 10. Bawalah caracal kepada doktor haiwan yang akan memberitahu anda apa vaksinasi yang diperlukan haiwan itu, serta cara mencegah parasit.

Fakta! Kelebihan besar baka ini ialah wakilnya hampir tidak sakit. Mereka mempunyai kekebalan yang kuat, seperti pendahulunya yang liar.

Sekiranya anda mengebiri kucing atau kucing tepat pada masanya, ini akan membantu menyingkirkan banyak masalah yang mungkin timbul ketika musim kawin bermula. Pada masa ini, caracal dapat menjadi tidak terkawal, dan bahkan menunjukkan sedikit keagresifan.

Caracal mempunyai imuniti yang sangat baik. Mereka jarang jatuh sakit. Sekiranya anda menjaga kucing memberi makan dengan betul dan betul, maka sehingga 15 tahun ia akan aktif dan sihat.

Apa yang perlu diberi makan caracal

Kucing adalah haiwan pemangsa. Untuk kehidupan normal, dia perlu makan protein haiwan.Caracal dewasa mampu memakan sehingga satu kilogram produk daging setiap hari. Jumlahnya bergantung pada usia dan saiz haiwan. Makanan terbaik untuk caracal adalah daging lembu, daging ayam atau ayam belanda atau jeroan. Pada dasarnya, daging karacal harus diberikan mentah. Tetapi sebahagiannya anda boleh merebus makanan. Adalah lebih baik jika haiwan itu memakan daging dengan tulang rawan dan tulang. Ini akan memberi mereka kalsium dan membantu melatih rahang. Ramai wakil baka ini sangat gemar memakan telur dan susu mentah.

Sebagai tambahan kepada protein haiwan, sayur-sayuran seperti kubis, labu atau zucchini juga harus dimasukkan dalam makanan. Di samping itu, ikan mentah harus ada dalam makanan. Kucing ini tidak boleh diberi makan sup atau bijirin dari bijirin. Pastikan makanan tidak tinggal di dalam mangkuk haiwan. Sekiranya kucing belum selesai makan, lebih baik membuang sisa makanan.

Dua kali sebulan, disyorkan untuk mengatur karacal untuk mogok makan satu hari. Mod ini akan meniru modifikasi yang terdapat pada haiwan liar. Jangan memberi makanan kepada kucing anda seperti gula-gula, daging asap dan lemak. Tidak digalakkan memberi mereka makan daging babi. Kadang kala anda boleh memberi makanan kepada haiwan dengan makanan kering, tetapi mestilah berkualiti tinggi. Pilih makanan yang direka khas untuk kucing Norway atau Maine Coon.

Tempat beli anak kucing

Di mana untuk membeli anak kucing caracal
Jangan beli caracal di tempat yang tidak boleh dipercayai, walaupun anda ditawarkan untuk membeli anak kucing dengan harga yang berpatutan. Anda sering jatuh hati untuk menipu, memperoleh binatang tanpa dokumen yang sesuai. Jadi biasanya kucing yang sakit dijual. Selain itu, dengan memperoleh caracal dari pembeli yang tidak boleh dipercayai, anda boleh mendapatkan binatang liar dan bukannya binatang peliharaan yang diinginkan. Kucing seperti itu tidak sesuai untuk tinggal di rumah atau apartmen. Anda perlu menghubungi taska khas, di mana kucing dibiakkan oleh profesional.

Setiap orang yang berminat ingin mengetahui kos caracal rumah. Kucing ini dianggap eksotik, jadi harganya tinggi. Di Rusia, caracal rumah boleh dibeli dengan harga 450,000 rubel. Di Ukraine, harga ini kira-kira 210,000 Hryvnia.

Video: Baka kucing Caracal

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan