Caracat - penerangan baka dan watak kucing

Baka Caracat dibiakkan dengan mencampurkan Caracal liar dan kucing Bengal yang dijinakkan. Hibrida luar biasa yang menggabungkan kualiti terbaik dari ibu bapanya, ia menggabungkan kekejaman dan sikap tenang.

Caracat

Penampilan baka yang paling jarang ini berlaku tidak lama dahulu, wakilnya sangat dihargai oleh pencinta segala yang eksotik. Tidak semua orang boleh menjadi pemilik haiwan seperti itu, kerana anak kucing sangat mahal, pengiraannya dilakukan dalam berjuta-juta rubel.

Sedikit sejarah

Buat pertama kalinya, anak kucing hibrid dari kucing liar dan kucing peliharaan mula disebut pada tahun 80-an abad sebelumnya, ketika seekor kucing liar memasuki kandang ke karacal jantan, yang berlaku di Zoo Moscow. Akibatnya, seekor anak kucing dilahirkan yang penampilannya lebih seperti lynx, dan tingkah lakunya adalah kucing peliharaan sederhana. Pembiakan lebih lanjut tidak mungkin dilakukan, kerana ia adalah lelaki hibrida, dan haiwan seperti itu tidak boleh memiliki keturunan hingga generasi kelima.

Sekali lagi, penternak dari AS dan Jerman membuat percubaan untuk menyeberangi karacal jantan dengan kucing peliharaan 10 tahun kemudian, tetapi percubaan itu gagal.

Kemudian, penternak Rusia Irina Nazarova mencuba nasib, yang penting adalah pengembangan kacukan hingga tahun 2016 yang mewarisi penampilan binatang buas dari nenek moyang mereka, tetapi dicirikan oleh sifat baik dan kemampuan untuk berlatih. Baka ini diberi nama "Caracat".

Penerangan baka

Perwakilan keturunan mempunyai penampilan luar biasa yang menarik. Sebilangan besar dari karacal liar, misalnya, sejenis sikat di hujung telinga.

  1. Ukuran kucing ini sedikit lebih kecil daripada kerabat liar, namun, jika mereka dijaga dengan baik dan diberi makan dengan baik, berat badan mereka dapat mencapai 15 kilogram. Panjang badan boleh mencapai 90 sentimeter, tinggi - 45 sentimeter.
  2. Tubuh caraquet berotot kuat, kaki nipis dan panjang. Di bahagian perut terdapat lipatan lemak, yang juga mengeluarkannya dari karacal. Jadi di alam liar, organ-organ dilindungi dari kerosakan yang dapat diterima oleh binatang itu dengan bertengkar.
  3. Berbanding dengan badan, kepala kucing kecil, sedikit memanjang, berbentuk baji. Mata berwarna hijau-kuning, berbentuk badam, besar, ekspresif.
  4. Warna rambut mantel tetap sama dengan warna nenek moyang liarnya. Pewarnaan boleh menjadi pelbagai warna coklat: dari pasir pucat hingga hampir hitam. Lebih-lebih lagi, bahagian bawah leher, bahagian perut dan inguinal selalu jauh lebih ringan.
  5. Muncung dan kaki dihiasi dengan garis-garis warna gelap yang berbeza. Pada anak kucing di bulu, bintik-bintik cahaya diperhatikan, yang setelah beberapa saat hilang.

Sambil memerhatikan beberapa generasi, perwakilan baka ini dapat mengalami kejutan yang luar biasa tentang bagaimana penampilan mereka berubah. Bayi yang dilahirkan pada generasi pertama sama-sama menjadi pembawa gen kucing domestik dan kucing liar.

Dengan setiap generasi akan datang, kacukan akan menampilkan penampilan yang lebih dijaga dan kecenderungan pemuji, sambil mengekalkan warna rambut karacal dan sikat di telinga.

Perwatakan

Kucing semacam itu dibezakan oleh watak yang bebas dan bebas. Mereka taat, penyayang, tetapi tidak mengganggu. Mereka mempunyai banyak tenaga, mereka suka bergerak dan bermain.

Sifat karacat

Wakil keturunan ini adalah pemburu yang sangat baik, kerana nenek moyang mereka adalah binatang pemangsa yang besar. Sebilangan besar pemilik menyedari bahawa kucing sangat melompat. Melompat ke ketinggian tiga meter bukanlah masalah bagi mereka.Caraquets mempunyai pendengaran yang berkembang dengan baik, mereka dapat mendengar bunyi gemerisik yang tenang pada jarak beberapa puluh meter.

Kucing semacam itu sangat pintar. Mereka terbiasa dengan nama mereka dalam waktu yang singkat dan mulai menanggapinya, dapat dilatih, dapat mengingat tipu muslihat sederhana, mematuhi peraturan yang ditetapkan dalam keluarga.

Walaupun kucing mempunyai penampilan yang cukup hebat dan dimensi yang mengagumkan, menyimpannya di dalam rumah tidaklah berbahaya. Mereka memperlihatkan diri mereka sebagai binatang baik dengan tahap kecerdasan yang tinggi. Walaupun dalam beberapa kes, bukan tanpa kedegilan dan keinginan. Tetapi tidak perlu risau tentang ini, kucing mempunyai sifat marah.

Berkaitan dengan haiwan peliharaan lain, gerbong tidak agresif, tetapi, sebaliknya, menunjukkan minat dan memanggil mereka ke dalam aktiviti yang menyeronokkan.

Ciri Kandungan

Pemeliharaan wakil baka ini di sebuah pangsapuri tidak wajar. Darah binatang liar yang mengalir di urat mereka membuat dirinya terasa. Kucing seperti itu lebih suka ruang besar, suka bergerak bebas. Penyelesaian terbaik adalah rumah desa di mana haiwan itu dapat berjalan-jalan sendiri.

Ciri kandungan

  1. Sebagai permulaan, disarankan untuk tidak membiarkan haiwan kesayangan bergerak di sekitar rumah. Anda harus memberinya ruang kecil di mana dulang itu akan berada, piring dengan makanan dan air, kawasan permainan, goresan dan tempat tidur yang selesa. Dengan cara ini, haiwan peliharaan akan lebih cepat terbiasa dengan keadaan baru, bau yang tidak dikenali, dan pemilik yang baru dibuat.
  2. Cara-cara kecil sering mendesis, tetapi anda tidak perlu risau, kerana hanya dengan cara ini mereka dapat menunjukkan kekuatan dan keberanian mereka. Lebih baik melindungi anak kucing daripada bunyi bising, bunyi yang tajam, agar bayi tidak mengalami tekanan.
  3. Tidak sukar untuk merawat rambut pendek haiwan kesayangan, bagaimanapun, perlu menyikat secara berkala, terutama ketika binatang itu cair.
  4. Mandi harus dilakukan tidak lebih dari sekali setiap tiga bulan. Sebagai peraturan, ini tidak menimbulkan masalah, kerana kucing seperti itu tidak takut air.

Pemakanan dan Kesihatan

Caraquets mempunyai sistem pencernaan yang cukup maju dan kuat. Mereka mewarisi ini dari nenek moyang liar, yang mana pencernaan daging mentah, tulang dan kulitnya normal.

Menu haiwan kesayangan anda harus merangkumi produk semula jadi. Diet harus terdiri daripada daging tanpa lemak mentah (daging sapi muda, daging lembu, ayam belanda). Di samping itu, anda perlu memberi makan ikan kepadanya, memberi vitamin, terutama kepada kucing muda.

Oleh kerana karakety adalah haiwan yang cukup besar, mereka memakan sekitar dua kali lebih banyak daripada kucing biasa. Jumlah makanan setiap hari adalah 5-10 peratus daripada berat badan haiwan kesayangan.

Merupakan keturunan kucing liar, karacat mempunyai kesihatan yang baik dan imuniti yang kuat. Selama bertahun-tahun pembiakan, tidak ada satu pun kes jangkitan haiwan yang dijumpai dalam penyakit yang paling sering dijumpai pada kucing.

Tidak perlu berbicara mengenai penyakit yang bersifat genetik pada masa ini, kerana masa yang sangat sedikit telah berlalu sejak awal pembentukan baka ini.

Kos, tempat membeli

Sekiranya anda tahu betapa sukarnya membiak jenis eksotik ini, tidak hairanlah anak kucing cukup mahal, sangat sedikit orang yang mampu membelinya.

Juga, kosnya dipengaruhi oleh fakta bahawa baka ini agak baru, jadi masih ada beberapa individu.

Anak kucing rata-rata berharga dari satu hingga satu setengah juta rubel, sementara pemiliknya tidak akan berhak membiaknya di masa depan.

Video: Caracat dan kucing biasa

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan