Tupai Kaukasia - penerangan, habitat, gaya hidup

Kaukasia, atau seperti disebut sebaliknya, tupai Parsi, mamalia, saudara dari tupai biasa, tergolong dalam urutan tikus, keluarga tupai, genus tupai. Dia tidak mempunyai gigi kecil yang sudah di-root, yang mana dia mendapat nama yang menarik, yang diterjemahkan dari bahasa Latin, yang bermaksud "protein tidak normal." Oleh kerana bulu kasar dan populasi yang agak kecil, nilai komersial bagi manusia tidak.Tupai Kaukasia

Penerangan

Penampilan haiwan itu tidak berbeza dengan saudara biasa. Perbezaannya adalah saiznya yang kecil dan mantel pendek. Panjangnya, tubuhnya mencapai 25.5 cm, berat keseluruhannya hingga 430 gram. Ekor berbulu, telinga pendek tanpa jumbai di hujungnya. Panjangnya hanya 2-3 cm. Pada pandangan pertama, ciri khas tupai Parsi dari yang biasa adalah kehadiran lima, dan kadang-kadang enam jagung di kaki berbanding dengan empat jagung biasa dari individu biasa. Sepuluh puting yang terletak di dada juga membezakannya dari tupai biasa, yang hanya mempunyai lapan.

Warnanya agak seragam, terutama abu-abu-coklat, mulai dari warna coklat-chestnut di sisi hingga riak coklat kehitaman di bahagian belakang. Perut berwarna oren berair, kadang-kadang putih bersih. Warna rambut ekornya berangan, boleh berkarat, coklat muda. Di hujung ekor, rambut lebih panjang, dua nada: dari naungan coklat-hitam di pangkal ke kemerahan yang terang di hujungnya. Pada musim sejuk, warna tupai Parsi tidak berubah, hanya sedikit gelap di bahagian belakang dan meringankan perut. Penumpahan tupai Parsi berlaku dua kali setahun: pada pertengahan musim bunga dan awal musim gugur.

Bentuk moncong bujur, sedikit memanjang. Mata kecil mengintip dari bawah dahi yang rata. Pada cakar depan di lekukan antara jari dan alas ada kelenjar peluh, yang memainkan peranan penting bagi tanda sebagai harta kawasan yang dipilih untuk hidup. Deria bau pada haiwan Parsi sangat berkembang, memungkinkan untuk menentukan makanan yang terletak di bawah tanah atau di salji dengan mudah. Suara tupai itu tajam, dapat dibedakan dengan baik, mirip dengan "cheat-cheat" rattle logam. Jangka hayat sekitar 12 tahun.

Habitat

Buat pertama kalinya, tupai Kaukasia dilihat di Georgia, di kawasan kaki bukit di lereng di kaki Rentang Meskheti pada abad ke-18. Bilangan individu yang tinggal di dunia tidak ditentukan, akibatnya mereka tidak dilindungi oleh undang-undang. Tetapi diketahui mengenai pengurangan kuantitatif individu selama beberapa dekad yang lalu sebanyak 20%. Ini disebabkan penyebaran dan peningkatan jumlah tupai umum, yang bersaing dalam pengeluaran makanan, penebangan hutan dan pengeringan iklim.

Haiwan ini hidup di dunia moden terutamanya di wilayah negara-negara di Timur Tengah dan isthmus Caucasus. Anda dapat menemuinya di Asia Kecil, Iran, wilayah Transcaucasia, pulau-pulau yang berdekatan dengan Laut Aegean.

Sebagai kawasan yang selesa untuk hidup, tupai Kaukasia memilih hutan campuran dengan pokok oak, chestnut dan walnut yang tumbuh di sana. Kawasan yang tidak sesuai untuk hidup dengan penutup rumput tinggi dan pokok oak yang tinggi. Pada tahun yang kurus, dia meninggalkan hutan konifer kerana habitat tupai yang biasa di dalamnya dan kekurangan makanan untuk tinggal bersama mereka.

Gaya Hidup

Gaya hidup tupai Kaukasia
Seorang individu dapat hidup secara bebas, dalam kesendirian, dan berpasangan. Dia aktif pada waktu petang, dari awal pagi hingga larut malam, tanpa merasa letih.Tupai caucasian melompat, dengan mudah mengatasi jarak dari cabang ke cabang hingga 5 meter. Bergerak dengan melompat di pokok, seringkali dapat turun ke tanah, jika perlu, dan melintasi wilayah. Tetapi masih lebih suka gaya hidup berkayu. Ia tidak berhijrah; meninggalkan habitatnya untuk jarak dekat untuk mencari makanan.

Bahaya tupai diwakili oleh binatang seperti musang dan marten, yang memusnahkan bayi yang baru lahir. Sekiranya terdapat bahaya, haiwan memilih taktik pudar di satu tempat, berpaut pada pohon dan bersembunyi di belakang batang atau mahkota daunnya. Manusia menimbulkan bahaya kepada tupai Kaukasia sebagai pemusnah habitat semula jadi, menebang dan secara beransur-ansur membatalkan hutan di mana ia mendominasi.

Berenang di dalam air tanpa berburu, tidak berhibernasi pada musim sejuk. Tikus hidup di lubang pohon pada ketinggian sehingga 14 meter dari permukaan bumi atau di dalam lubang yang terbentuk di antara plexus akar. Untuk keselamatan yang lebih tinggi, tempat kediaman dilengkapi dengan beberapa pintu masuk dan keluar sekaligus. Sarang dibentangkan dalam tiga lapisan: yang pertama berupa daun maple kering, daun limau atau oak yang kering, lapisan kedua terdiri dari daun yang sama dihancurkan dari pohon yang sama, dan yang paling atas dilapisi lumut dan daun segar. Tupai Parsi tidak membina sarang luaran, hanya menyembunyikannya di dalam pokok.

Pemakanan

Makanan harian protein berbeza-beza bergantung pada musim dan terdiri terutamanya dari kacang, buah berangan, pelbagai buah dan beri, tunas yang baru muncul, tumbuh-tumbuhan muda, cendawan, biji pohon cedar. Dari buah berdaging berair, nukleolus mengekstrak protein, yang memberikan nilai yang paling besar, pulpa buah tidak begitu berminat dengannya.

Makan Tupai Kaukasia

Sebagai tambahan kepada makanan tumbuhan, tupai Kaukasia kadang-kadang dapat mencairkan menu dengan makanan haiwan: telur burung, kadal dan invertebrata lain, anak ayam dan pelbagai serangga. Seperti biasa, tupai Parsi menyimpan makanan untuk musim sejuk, menyembunyikannya di belukar pokok. Stoknya dengan senang hati memakan orang lain, secara tidak sengaja menemui tikus mereka.

Secara keseluruhan, pilihan pemakanan khusus individu Parsi secara langsung bergantung pada waktu tahun ini: pada musim gugur dan musim sejuk ini adalah biji pokok dan rizab yang boleh dimakan yang disediakan untuk musim sejuk, pada musim bunga dan musim panas, saya menulis terutamanya mengenai makanan tumbuhan dan haiwan.

Pembiakan

Haiwan ini membiak sepanjang tahun, terutamanya pada bulan Januari, April dan Julai. Berbuah beberapa kali dalam setahun, biasanya 2 kali. Kehamilan anaknya berlangsung 30 hari, pada masa yang sama sehingga 4 tupai telanjang dan buta dilahirkan. Selama 6 minggu, wanita tidak meninggalkan mereka dan mengambil bahagian secara aktif dalam hidup mereka: memberi makan dan menjaga mereka. Pada usia 6 bulan, anak-anak menjadi bebas dan boleh memulakan keluarga.

Menjinakkan

Menjinakkan tupai Kaukasia sangat sukar kerana ketakutannya. Dalam kurungan, pemeliharaannya mungkin dilakukan, tetapi jarang berlaku, walaupun pada usia muda. Untuk menyediakan keadaan yang paling baik untuk hidupnya dan berkembang biak dalam kurungan, anda dapat menyediakan kandang burung yang luas untuknya. Pada masa yang sama, dinding dan siling kandang harus ditutup dengan mesh logam, jika tidak tupai tidak akan berlama-lama di situ. Untuk memastikan keturunan, hanya satu pasangan individu, kuat, sihat dan terbiasa satu sama lain, dapat disimpan di kandang burung. Sebilangan besar protein tidak akan mewujudkan ketenangan dan kesendirian yang diperlukan untuk menghasilkan keturunan.

Video: Fakta Menarik Tentang Protein

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan