Kobchik - penerangan, habitat, fakta menarik

Burung kecil adalah burung buas, genus adalah burung elang. Ukurannya lebih kecil daripada elang biasa, tetapi sangat serupa dengannya.

Kobchik

Kobets - pada masa lalu mereka memanggil elang kecil. Pemburu memberikan nama ini kepada cheglock. "Kobchik" atau "kobets" sebagai nama buku ditetapkan pada abad XVIII dan bahkan memasuki bahasa Perancis. Pandangan fawn dari bahasa Latin diterjemahkan sebagai "petang", tetapi sebenarnya paling aktif pada waktu siang, biasanya diburu pada waktu siang. Inggeris, Czech, Jerman - elang berkaki merah.

Tinggal di wilayah yang sangat besar, di zon padang rumput, di Eropah Timur dan berhampiran Tasik Baikal, di bandar utara Yeniseisk dan di tepi Sungai Vilyuy. Dia suka kawasan lapang, tidak tinggal di hutan berterusan. Ia dapat dijumpai di kawasan stepa, hutan stepa, taman, penebangan besar, berhampiran sungai, paya. Ia adalah burung yang berhijrah. Terbang ke musim sejuk di Afrika selatan.

Penerangan

Burung elang kecil ini sangat mirip dengan ukuran dan gaya hidup dengan alas kaki, tetapi mempunyai sayap yang lebih sempit. Berbanding dengan falcon lain, ia mempunyai cakar yang lebih tipis dan pendek, jari yang lemah. Bulu lebih longgar dan lembut.

Panjang badan - 28-33 cm, sayap - 25-35 cm, lebar sayapnya 65-77 cm. Individu seberat 130-197 gram.

Warna lelaki berwarna kelabu gelap, hampir hitam, perut, "seluar" pada kaki dan kawasan di bawah ekor berwarna merah. Betina berwarna oker, terdapat banyak garis membujur pada perut, garis melintang di bahagian belakang, ekor, dan sayap, wajah dengan "antena" hitam. Iris berwarna coklat gelap. Cakar di cakar berwarna keputihan. Mereka mempunyai paruh pendek, tidak terlalu kuat. Hanya anak ayam yang dilahirkan "berpakaian" dengan bulu putih. Seiring bertambahnya usia, warnanya menjadi coklat dengan perut ringan dan dengan garis membujur. Paruh dengan warna biru. Lama kelamaan, semakin banyak seperti burung dewasa. Kawasan di sekitar mata, lilin dan cakar pada orang dewasa berwarna kemerahan atau oren, pada yang muda - kekuningan.

Habitat

Habitat ini terletak di Eurasia, dari Eropah Timur hingga Danau Baikal, Sungai Vilyui. Spesies lain, yang disebut elang Amur, menghuni timur. Burung itu boleh dijumpai di Rusia, Ukraine, Kazakhstan, Belarus. Walau bagaimanapun, ia tidak bersarang di semua wilayah. Ia sering dijumpai di beberapa tempat, dan di beberapa tempat - ia sama sekali tidak wujud.

Untuk musim sejuk, burung-burung ini terbang ke Afrika Selatan atau Asia. Mereka terbang dalam kawanan padat, yang berbeza dengan spesies falcon yang lain. Mereka berhijrah ke Afrika pada musim panas, pada bulan Ogos, dan kembali ke tanah air pada bulan Mei.

Frenzy hidup dalam kumpulan, dari beberapa hingga seratus pasang. Pemangsa kesepian jarang berlaku. Burung gagak dan murai menetap di sarang kosong, rooks, kadang-kadang di ceruk, liang, lubang. Mereka suka sarang buatan, mereka sendiri tidak pernah membuatnya. Mereka membentuk penempatan selama satu tahun atau beberapa tahun. Semasa musim kawin mereka, banyak serangga berkembang biak, ia berlaku agak lewat.

Pemakanan

Memberi makan haiwan kesayangan
Lelaki adalah pemangsa. Mereka bersaiz kecil dan dapat menangkap makanan yang sesuai. Oleh itu, burung ini biasanya memakan serangga yang cukup besar (pepijat, capung). Di Afrika, mereka suka mendapat keuntungan dari belalang. Sekiranya mereka tidak menemui pepijat, mereka dapat menangkap tikus kecil. Di samping itu, mereka malah menangkap ular kecil dan kadal. Lebih jarang makan burung pipit dan burung yang lebih besar - burung merpati. Semasa perburuan, pemangsa terbang di atas tanah dan mencari mangsa. Setelah memerhatikan mangsa, mereka mulai mengepakkan sayapnya lebih kerap dan dapat membeku sejenak di udara, lalu mereka bergegas turun dan menangkapnya dari tanah. Sekiranya mangsa sudah bergerak, mereka boleh mengejarnya di kaki. Burung ini cepat, sangat mudah alih. Dengan cepat, mereka menangkap serangga, seperti elang lain, dengan kaki mereka, bukan paruhnya.

Kobchik memberi faedah kepada pertanian. Di tempat di mana dia tinggal, terdapat lebih sedikit perosak serangga: belalang, kumbang. Dia juga melindungi wilayahnya dari burung lain yang memakan biji dari ladang. Ia dapat menemani kawanan di padang rumput; terdapat serangga yang cukup memanjat di sekitarnya.

Frenzy dapat disimpan dalam kurungan, makan, seperti burung mangsa yang lain. Lebih senang dengan mereka, kerana lama-kelamaan mereka terbiasa dengan pelbagai makanan dan memakan hampir semua makanan.

Pembiakan

Dari tempat musim sejuk burung kembali lebih lewat daripada yang lain - pada bulan Mei. Kemudian mereka memulakan musim kawin. Orang Perancis biasanya mempunyai beberapa telur (3-6), warna oker biasanya berkarat, betina mereka menetas kurang dari sebulan (25-28 hari). Lelaki memberi makan kepadanya. Selalunya, ia juga membantu menginkubasi telur. Semasa perburuan, elang kecil ini menyanyikan lagu. Ini menghasilkan suara tinggi "qi-ki-ki" dan "ki-ki-ki" dalam berbagai bentuk. Anda boleh mendengar suaranya semasa dia menjaga wanita atau jika anda menakutkannya. Semasa bersarang, lagu-lagu anjing sering didengar.

Anak ayam tumbuh, tinggal di dekat tempat bersarang selama dua minggu. Sangat rakus, seperti burung lain, ibu bapa memberi makan mereka dari pagi hingga petang. Pada awal bulan Julai, mereka mula belajar terbang. Menjelang bulan Ogos, mereka sudah terbang dengan hebat dan mencari makanan sendiri. Pada masa anda perlu terbang ke kawasan yang hangat untuk musim sejuk, individu muda dapat menjaga diri mereka sendiri dan terbang dalam perjalanan yang panjang. Mereka menjadi dewasa secara seksual sedikit lebih awal dari setahun.

Fakta menarik

Falco vespertinus

  1. Pemangsa ini hidup selama 12-16 tahun, dan dalam kurungan - sehingga 18 tahun. Penduduk Afrika jinak, mengumpulkan kawanan kecil dari mereka selama beberapa tahun. Burung tidak lagi terbang ke tempat bersarang. Mereka menangkap serangga, tikus dan perosak lain di ladang pemiliknya, dengan cara ini, meningkatkan produktiviti.
  2. Anak anjing selalu hidup dalam bungkus, lelaki membantu betina semasa menetas telur. Dalam tempoh ini, mereka lebih sukar ditangkap. Burung-burung itu cukup tenang dan damai, membiarkan diri mereka menjinakkan dan mendengarkan pemiliknya. Hanya kerana cinta terbang sering terbang jauh dari pemiliknya. Dahulu, sayap mereka dipotong sehingga tidak dapat terbang jauh. Tetapi, pada saat yang sama, ada kasus lain ketika orang merawat seekor burung, membiarkannya terbang, dan ia terbang kembali dengan mangsa.
  3. Pemangsa kecil ini sering menyerang sebesar itu, dibandingkan dengan mereka, burung, seperti burung bangau. Namun, mereka melakukan ini bukan untuk tujuan menjana wang dengannya, tetapi untuk mengambil sarangnya.
  4. Burung sangat bermanfaat dalam meningkatkan perosak di tanah pertanian, memusnahkannya dan, dengan itu, "menyembuhkan" ladang.
  5. Burung mangsa ini selalu berjaga-jaga dan takut akan manusia. Berhampiran dia, anda mesti sangat berhati-hati. Sekiranya si kecil menganggap bahawa ada sesuatu yang mengancamnya, cakar tajam dan paruh keras akan digunakan.

Hari ini, elang ini disenaraikan dalam Buku Merah. Spesies ini menjadi kurang umum, memiliki status "berada dalam keadaan yang hampir terancam," dan memerlukan perlindungan. Bilangan anjing merah sentiasa berkurang. Memburu burung-burung ini di sebilangan besar negara dilarang oleh undang-undang. Penggunaan bahan kimia dalam pertanian sangat kondusif untuk mengurangkan bilangan mereka. Kawasan makanan mereka berkurang, kerana ini pembiakan burung juga menderita. Untuk melindungi elang, perlu melarang penebangan pohon besar di anak tangga di sepanjang lembah sungai, dan untuk mempromosikan perlindungan spesies di kalangan penduduk luar bandar. Kenal pasti habitat, buat tempat perlindungan hidupan liar dengan langkah-langkah khas untuk pemuliharaan rubah kecil.

Video: Pussycat (Falco vespertinus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan