Bilakah kucing mula menandakan wilayah?

Bahkan kucing yang paling berpendidikan tidak dapat bertarung dengan sifatnya dan menandakan wilayah itu, dan kadang-kadang bahkan pemiliknya, adalah miliknya. Pemiliknya bersedia untuk mengambil langkah-langkah untuk mengelakkan bau tertentu di rumah, tetapi ia berjaya dalam beberapa kes apabila kucing itu dengan senang hati bersetuju untuk membatasi kepunyaan tandas atau dulang.

Apabila kucing mula menandakan wilayah

Ciri usia kucing

Mengambil kucing di rumah, orang ramai segera memikirkan di mana meletakkan anak kucing itu. Membawa kucing, ramai yang tidak ingat bahawa dia akan membesar dan mula menandakan wilayah tersebut. Dari haiwan kecil hampir tidak ada bau, mereka terbiasa dengan dulang tanpa masalah, melakukan kerja dengan teliti dan bahkan memberitahu pemiliknya dengan kaedah kucing mereka bahawa sudah waktunya untuk menukar pengisi.

Tumbuh-tumbuhan haiwan ini disertai dengan penyusunan semula tubuh yang ketara, munculnya fungsi baru, termasuk rasa kepemilikan. Ini adalah kejadian yang benar-benar normal, kerana keluarga kucing adalah milik pemangsa, yang selalu mereka ingatkan kepada pemiliknya dengan membawa tikus atau pelapis cakar di sofa untuk menjangkakan perburuan yang berjaya. Tetapi petunjuk utama bahawa haiwan tersebut telah menjadi dewasa dan telah mencapai usia baligh adalah permulaan menandakan wilayah tersebut.

Penting: tanda bau busuk kerana kepekatan feromon yang tinggi.

Komposisi tanda bau berbeza dengan penggunaan tandas yang biasa. Mereka mengandungi sejumlah kecil air kencing, cukup diencerkan dengan feromon dan cairan mani. Oleh itu, kucing tersebut menuntut hak untuk wilayah tersebut dan kesediaan untuk mengawan. Membesar bergantung pada baka dan keadaan fizikal umum haiwan.

Dalam keadaan berjalan bebas, kucing menandakan wilayah yang berdekatan, meninggalkan maklumat berbau di pagar, pokok, sudut rumah. Tetapi di pangsapuri, bau seperti itu, yang secara praktikal tidak mencuci dan tidak cuaca, menjadi masalah sebenar. Sukar untuk mencari sumbernya, kerana praktikalnya tidak dapat dilihat dengan latar belakang lantai. Dan jika jet itu jatuh pada pelapis perabot atau langsir, maka tidak mungkin untuk mendapatkan akibatnya dengan segera.

Panggilan alam
Tidak peduli seberapa baik haiwan kesayangan dibesarkan, sukar untuk mengatasi naluri. Dan label berkaitan dengannya. Prosesnya kelihatan dapat dikenali, kucing itu datang ke permukaan menegak di sekeliling bilik, memusingkan badannya, mengangkat ekornya dan memulasnya, melepaskan tetesan kecil dengan bau yang sangat menyakitkan. Oleh itu, dia memberitahu orang lain mengenai hak atas wilayah tersebut, memberitahu wanita di sekitarnya bahawa dia adalah lelaki yang dominan dewasa, siap untuk pacaran dan kelahiran.

Kekuatan manifestasi naluri tidak bergantung pada keadaan hidup haiwan. Pada kucing peliharaan, ia juga disebut, seperti pada keluarga liar.

Keinginan untuk menguasai
Sekiranya terdapat beberapa kucing di rumah, keadaan menjadi lebih rumit. Sebaik sahaja salah satu daripadanya memulakan proses, longsoran longsor akan bertambah. Mereka memperjuangkan kejuaraan bukan hanya dengan pergaduhan dan pergaduhan liar, tetapi juga dengan keras hati mengganggu markah lawan. Sehingga ketua rumah ditentukan, persaingan akan berterusan.

Walaupun haiwan yang suka kebebasan, haiwan itu mengakui lelaki yang dominan. Untuk melakukan ini, anda perlu menangkap kekacauan dengan tangan merah, mencucuk hidung dan menggoncang dengan kuat, memegang kolar. Sekiranya dia bertindak balas dengan nada rendah, maka kita dapat berharap bahawa dia akan mengenali lawan yang lebih kuat dan tanda akan berhenti. Kaedah ini tidak dapat disahkan dan bergantung kepada baka dan sifat haiwan kesayangan.

Tanda-tanda membesar
Sukar untuk memberi tumpuan kepada norma yang diterima umum dalam kes kucing. Purata usia masuk ke dalam dewasa adalah selepas enam bulan. Terutama yang awal menunjukkan tanda pertama hingga 5 bulan, ada yang berlama-lama hingga 8-9 dan lebih lama.

Secara luaran, garis besar moncong berubah, tulang pipi tajam, otot menonjol di badan, ia menjadi lebih padat, lebih panas, rahmat khas pemangsa yang pantas muncul dalam pergerakan. Panggilan menjerit dengan bantuan orang dewasa telah menarik pasangan yang berpotensi mengenai kemunculan tanda yang akan datang.

Langkah pencegahan

Adalah sukar untuk menangani alam semula jadi, tetapi pemilik kucing telah mengembangkan beberapa muslihat.

  1. Haiwan biasanya memilih titik-titik tertentu di mana mereka kembali dengan keteraturan yang dicemburui. Tempat-tempat ini disapu dengan lemon, pendekatan untuknya diproses dengan serbuk lada merah dan hitam.
  2. Industri penjagaan haiwan telah mengembangkan sejumlah produk khas dalam bentuk semburan, titisan, serbuk. Mereka direka untuk mencegah pelabelan, tetapi keberkesanannya sering bergantung pada pilihan kucing. Apa yang bekerja untuk jiran tidak akan berguna untuk haiwan kesayangan yang lain.
  3. Mengganti dulang juga dapat menyelesaikan masalah. Kadang-kadang haiwan itu tidak selesa dengan ukuran atau tidak menyukai struktur dan bau pengisi. Ini ditunjukkan oleh pose binatang itu, ketika kaki depan berada di lantai, dia berusaha menguburkan hasil aktiviti, menggaruk kaki di karpet.

Anda harus tahu: langkah paling tegas terhadap kemunculan tanda di apartmen adalah pengebirian.

Ia dilakukan tanpa menunggu haiwan itu tumbuh, jika tidak dirancang untuk mencari kucing untuk pembiakan atau mengatur berjalan kaki binatang peliharaan jarak jauh. Dalam keadaan dewasa, tidak masuk akal untuk melaksanakannya, haiwan itu akan terus meninggalkan tanda oleh inersia.

Operasinya sederhana, penyembuhan berlaku dengan sangat cepat. Kelebihannya ialah menghentikan kerosakan pada perabot dan kertas dinding, mengurangkan keagresifan haiwan, menjaga kecenderungan suka bermain, memperpanjang umur haiwan peliharaan, dan mengecualikan jangkitan genitouriner. Perkara yang paling penting adalah bahawa tidak ada tanda atau bau yang kuat di dalam bilik.

Punca Tag Pihak Ketiga

Mereka dapat muncul bukan hanya pada musim semi, pada saat cinta dan panggilan semula jadi. Haiwan peliharaan akan menegaskan dirinya sendiri sekiranya:

  • mengalami tekanan;
  • sangat takut;
  • menderita penyakit serius;
  • tempat kediaman yang berubah;
  • melihat haiwan lain di dalam rumah;
  • berasa cemburu dengan mana-mana ahli keluarga.

Dalam kes ini, anda perlu memberi perhatian yang lebih kepadanya, sering membelai, menunjukkan sikapnya, bercakap dengan tenang, dengan nada tenang, dengan nada ramah. Dia pasti akan menjawab cinta dan kasih sayang, mengubah kemarahannya menjadi belas kasihan dan telah membuktikan dirinya bahawa dia tetap menjadi kegemaran ahli rumah tangga.

Video: cara menghilangkan tanda kucing 100%

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan