Bilakah anak kucing mula makan sendiri?

Anak kucing adalah impian mana-mana kanak-kanak, dan kadang-kadang orang dewasa. Mereka menimbulkan perasaan baik, lembut dan sayang. Tetapi, selain ini, anak kucing mana pun bertanggungjawab untuk kehidupan dan kesihatan haiwan kecil. Mereka dilahirkan tidak berdaya dan memerlukan penjagaan khas. Dari tiga minggu sejak lahir, mereka mula bergerak secara bebas. Dan banyak pemilik mempunyai pertanyaan apabila anak kucing mula mengambil makanan sendiri, dan bagaimana mengajar anak kucing makan.

Apabila anak kucing mula makan sendiri

Bagaimana kucing memberi makan anak?

Sekiranya anak kucing dibesarkan oleh kucing dewasa, maka ia akan menjadi bebas. Selama kira-kira dua bulan, anak kucing memakan susu ibu, tetapi jika perkembangan dan penyesuaiannya yakin, kucing menyapu anak kucing lebih awal. Pada usia 3-4 bulan, anak kucing dapat makan secara bebas, terpisah dari ibu mereka.

Pada kebiasaannya, anak kucing dapat menghisap kucing sehingga 6-8 minggu, dan dalam hal ini penting untuk memantau kucing itu sendiri. Dia harus mendapat nutrisi dan rehat yang baik, sehingga semua anak kucing mempunyai susu yang cukup, dan ia tidak kehilangan khasiatnya yang bermanfaat. Sekiranya kucing tidak menerima semua keperluan, ia cepat habis dan boleh jatuh sakit, pada saat seperti itu naluri ibu dipicu pada kucing, dan naluri pemeliharaan diri memudar ke latar belakang. Seekor kucing perlu dijauhkan dari anak kucing untuk sementara waktu, memantau pemakanannya, memasukkan vitamin ke dalam makanan, atau memberi suntikan kalsium.

Sekiranya anak kucing itu dibiarkan tanpa kucing

Ada kalanya anak kucing ditinggalkan tanpa penjagaan ibu, dan semua tanggungjawab dan kebimbangan mengenai mereka jatuh di bahu pemiliknya. Agar anak kucing merasa selesa, dia tidak hanya memerlukan pemakanan, tetapi juga penjagaan, penjagaan dan kasih sayang. Dia harus mengatur perumahan yang hangat dan selesa, itu boleh menjadi rumah khas atau kotak yang ditutup dengan kain lembut. Sebaik sahaja dia merasa selamat, dia akan senang makan.

Susu kucing boleh diganti dengan susu lembu, sebelumnya dipanaskan hingga 37 darjah. Sehingga anak kucing berusia 2 minggu, ia perlu diberi makan 8 kali sehari, pipet perubatan biasa akan menjadikan proses penyusuan lebih mudah bagi pemilik dan haiwan. Pipet boleh diganti dengan botol kecil khas dengan pacifier, ia boleh dibeli di farmasi veterinar. Ketika anak kucing itu lapar, mudah dikenali, dia akan memicit dan mencucuk hidungnya untuk mencari susu.

Bagaimana untuk membantu anak kucing makan sendiri?

Pada usia 1.5 bulan, anak kucing tidak pintar, dan kadang-kadang ini menjadi halangan untuk belajar makan secara bebas. Apabila anak kucing dibesarkan oleh kucing, dia, contohnya, menunjukkan kepadanya cara makan dengan betul, mendorongnya ke mangkuk, memberikan ketenangan dan keselamatan yang diperlukan. Anak kucing yang ingin tahu menghidu kucing dan moncongnya setelah meminum susu, malah boleh menjilatnya. Ini berfungsi sebagai isyarat bahawa anak kucing itu bersedia untuk makan bebas - dia tidak takut akan kejadian dan perubahan baru.

Anak kucing yang ditinggalkan tanpa ibu lebih gelisah dan berhati-hati, dia akan takut untuk mendekati mangkuk. Pada mulanya, anda perlu membelai dan menenangkan haiwan itu, jelaskan bahawa tidak ada yang mengancamnya. Langkah seterusnya: anda perlu menunjukkan kepada haiwan bahawa dalam mangkuk itu adalah makanan yang disukainya. Anda boleh membasahi jari ke dalam susu dari mangkuk dan mengoleskan mulut anak kucing, kemudian dengan hati-hati arahkan moncong ke dalam mangkuk. Mangkuk mestilah selesa untuk anak kucing, sesuai untuk pertumbuhannya.

Pada usia berapa anak kucing boleh diberi makan?

Anak kucing yang tumbuh tanpa kucing paling kerap siap dimakan sendiri pada usia 3 minggu. Perkara ini mesti diperiksa terlebih dahulu. Dalam periuk kecil, anda perlu menuangkan susu suam dengan jumlah tidak lebih dari satu sudu besar, jika anak kucing itu siap makan sendiri, dia akan mula meminumnya. Sudah tentu, makanan bebas pertama akan disertai dengan dengkuran yang kuat, moncong kotor, tetapi begini bagaimana anak kucing akan belajar makan tanpa bantuan pipet.

Selepas beberapa hari, anda boleh menambahkan sedikit campuran susu bayi ke dalam susu sehingga badannya menerima semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Pemakanan akan menyediakan pemakanan dan perkembangan lengkap yang diperlukan untuk pertumbuhan dan kesihatan haiwan.

Sekiranya makan dengan susu berjaya, pada 6-8 minggu anda boleh memperkenalkan makanan pelengkap dalam bentuk daging kalengan, kaldu ayam atau makanan khusus untuk anak kucing. Pada mulanya, bahagian makanan pelengkap mestilah kecil, ia perlu ditambah secara beransur-ansur.

Umur pemakanan anak kucing

Pemakanan anak kucing
Sebilangan besar pemilik anak kucing comel percaya bahawa sebaik sahaja haiwan itu mula makan sendiri, tidak perlu memantau pemakanannya. Tetapi pendapat ini salah, diet yang tidak betul yang tidak sesuai dengan usia haiwan boleh menyebabkan masalah pencernaan yang serius.

Peraturan utama yang penting untuk dipertimbangkan:

  1. Apabila anak kucing berusia sebulan, pemakanannya harus tetap cair, kerana belum mempunyai gigi. Dalam tempoh ini, formula bayi, semolina cair, kuning telur rebus sangat sesuai. Daging dan ikan puri dibenarkan, tetapi hanya dalam bentuk kentang tumbuk cair.
  2. Pada usia dua bulan, anak kucing dapat makan sepenuhnya dan tanpa bantuan dari luar, walaupun ia dibesarkan oleh lelaki, bukan kucing. Haiwan itu mempunyai gigi susu, berkat makanan yang lebih keras dapat dimasukkan ke dalam makanan. Tetapi untuk pencernaan yang selesa dan betul, makanan cair tidak dikecualikan. Pada usia ini, anda boleh menambah menu anak kucing yang dimasak dengan baik ayam, keju kotej, soba atau bubur nasi. Anda boleh menawarkan produk kuning masam, susu masam.
  3. Pada usia tiga bulan, anda boleh mencuba memperkenalkan makanan kering untuk kucing, ia harus dipilih berdasarkan jenis dan umur kucing. Tidak perlu menjimatkan makanan, lebih baik memilih makanan premium. Makanan yang murah dibuat dari sisa tulang dan daging; makanan tidak dapat memberi makanan yang betul kepada anak kucing.
  4. Sebagai tambahan kepada makanan, anak kucing dapat merasakan ikan, sayur dan sayuran. Adalah penting bahawa pemakanan haiwan itu bervariasi, terbiasa dengan satu makanan, kucing enggan makan makanan lain ketika dewasa.

Sekiranya pemilik haiwan meragukan makanan mana yang lebih baik untuk dipilih, anda boleh mengunjungi doktor haiwan. Dia, sebagai tambahan kepada cadangan mengenai pemakanan, akan memberikan petua untuk menjaga dan membiasakan anak kucing dengan makanan baru.

Petua Berguna

  1. Agar anak kucing dapat menikmati makan dari mangkuk, selain ukuran yang sesuai, ia harus selalu bersih. Di sebelah mangkuk mesti ada piring dengan air bersih, yang mesti diganti dengan kerap.
  2. Pada mulanya, anak kucing boleh masuk ke dalam mangkuk dengan cakarnya, anda perlu bersabar dan jangan memarahi anak kucing kerana jika tidak, dia akan mempunyai ketakutan yang berkaitan dengan pemakanan. Anda perlu membetulkannya dengan teliti, lama-kelamaan, anak kucing akan memahami bahawa ini tidak perlu.
  3. Untuk memahami sama ada anak kucing makan atau tidak, anda perlu memperhatikan dulangnya. Sekiranya haiwan itu kerap masuk ke dulang, itu bermakna dia mendapat kadar pemakanan yang mencukupi. Anak kucing yang diberi makan akan menyenangkan dan suka bermain.
  4. Anda boleh memberi anak kucing anda vitamin tambahan untuk meningkatkan kesihatannya, dan mengurut perutnya secara berkala untuk memperbaiki pencernaan.

Anak kucing lebih awal menjadi mandiri, tetapi penting untuk menyediakan mereka semua syarat yang diperlukan untuk pembangunan dan mengelilingi mereka dengan cinta.

Video: cara mengajar anak kucing makan secara bebas

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan