Bilakah menuai buah quince Jepun?

Buah quince Jepun adalah buah dengan rasa yang tinggi, yang merupakan ubat semula jadi. Koleksi mereka yang cekap menjamin pemeliharaan aroma dan rasa sepanjang tempoh penyimpanan jangka panjang. Masa pematangan dan penuaian bergantung pada lokasi kawasan penanaman. Iklim dan pelbagai pokok renek yang sesuai adalah faktor utama yang mempengaruhi pematangan dan penuaian buah.

Bila hendak menuai buah quince Jepun

Ciri budaya

Quince adalah pokok renek yang cukup popular di kalangan tukang kebun dan penduduk musim panas. Mereka menanamnya untuk tujuan menghias kebun dan untuk penuaian. Quince Jepun mempunyai ciri khasnya yang tersendiri. Ini termasuk:

  1. Rupa, iaitu - mahkota bujur dan tebal. Ketinggiannya sekitar dua meter, dan lebarnya bervariasi dalam jarak sekitar tiga meter.
  2. Budaya ini tahan lama, dengan perawatan yang betul ia tumbuh, berkembang dan berbuah selama 70 tahun.
  3. Daunnya melekat dalam naungan zamrud, berubah pada musim luruh menjadi oren.
  4. Bentuk bunga bulat, rata, diameternya mencapai enam cm.

Mendarat dan menjaga

Baris tanaman berbeza-beza, di antaranya terdapat spesies tahan fros. Oleh itu, quince boleh ditanam bukan hanya di wilayah selatan Rusia, tetapi juga di bahagian Eropahnya. Untuk menanam pokok renek, disarankan untuk memilih tempat yang cerah, karena di daerah yang teduh tanamannya paling sedikit.

Perhatikan! Penyiraman secara berkala boleh membahayakan quince Jepun, memerlukan kelembapan sederhana. Pengecualiannya adalah pucuk muda, air membantu mereka membina jisim hijau dan tumbuh dengan aktif. Untuk meningkatkan ketahanan fros, setelah akhir musim gugur daun musim gugur, quince terakhir disiram.

Anak benih tahunan dan dua tahunan diletakkan di tanah terbuka, terutamanya pada musim bunga. Penanaman musim luruh sering berakhir dengan buruk, pokok renek muda tidak mempunyai cukup waktu untuk berakar sebelum bermulanya fros, mereka hanya mati. Penanaman tanaman tidak digalakkan, proses pemindahan ke tempat lain boleh menjejaskannya secara negatif.

Segera sebelum penanaman, komponen nutrien diletakkan di dalam lubang, oleh itu, dalam jangka waktu yang panjang, semak tidak memerlukan makanan tambahan. Selepas dua tahun, kawasan di sekitar batang ditaburkan dengan bahan-bahan yang berasal dari organik dan mineral. Sekiranya anda mengandalkan pemakaian atas tanaman tunggal, maka anda memerlukan kompos seberat 5 kg, 100 gram garam kalium dan 250 gram superfosfat. Baja ini digunakan pada awal musim bunga. Semasa musim panas, quinc juga diberi zat konsistensi cecair, misalnya larutan ammonium nitrat.

Prosedur Pemangkasan Mahkota

Dengan bermulanya musim sejuk, tanaman ini terdedah kepada angin kencang dan embun beku. Oleh itu, pada awal musim bunga, henomeles Jepun memerlukan penjagaan tambahan - pemangkasan dahan kering, beku dan patah. Adalah perlu untuk menjalankan prosedur sebelum bermulanya pembengkakan tunas vegetatif. Mahkota beberapa spesies budaya ini sangat lebat dan pucuk mula tumbuh dengan lereng yang salah. Juga wajar untuk memotong cawangan seperti itu untuk membentuk mahkota hiasan yang indah. Selain itu, pemangkasan membantu meningkatkan hasil buah.

Kira-kira 7 tahun selepas menanam anak benih, pertumbuhannya perlahan di semak. Cabang panjang dan lemah dipotong dari spesimen seperti itu, sementara hanya sekitar sepuluh pucuk kuat yang tersisa.

Pematangan buah

Anda boleh menentukan kematangan quince dengan penampilan.Buah-buahan siap dituai jika mempunyai warna kuning cerah dan tidak ada bintik hijau.

Pematangan buah quince

Sekiranya buah-buahan ditujukan untuk penyimpanan musim sejuk yang panjang, maka semestinya buah tidak lekuk, retak atau bintik hitam. Untuk simpanan pada musim sejuk, buah-buahan yang tegas, halus, bebas kekasaran sangat sesuai.

Terdapat banyak resipi masakan untuk menyediakan hidangan quince dan pencuci mulut. Buah-buahan yang lebih lembut digunakan untuknya. Penuaian dilakukan sebelum bermulanya cuaca sejuk pertama, tetapi harus diingat bahawa semakin lama buah tidak dituai, semakin baik. Rasa mereka pasti enak dan menggembirakan gourmet.

Tarikh yang sesuai untuk koleksi

Pematangan sepenuhnya hasil budaya Jepun berlaku pada akhir Ogos dan awal September. Tetapi masa penuaian bergantung pada pelbagai spesies dan iklim di wilayah pertumbuhan. Oleh itu, masa penuaian bermula dari bulan September hingga sepuluh hari pertama bulan November.

Di bahagian Eropah negara kita, spesies masak awal ditanam. Tuai di sini bermula pada bulan September. Di wilayah selatan, di wilayah Rostov dan Wilayah Krasnodar, hampir semua jenis dan kacukan varietas digunakan. Bergantung pada varietas, pematangan awal atau akhir, buahnya mulai memetik pada bulan September, dan berakhir pada bulan November.

Di Siberia dan Ural, tukang kebun terlibat dalam penanaman varieti jenis awal dan tahan fros, mereka mulai menuai pada awal bulan musim gugur pertama.

Keadaan simpanan

Pemeliharaan jangka panjang buah tanaman Jepun dicapai dengan mematuhi peraturan dan syarat tertentu.

  1. Adalah wajar untuk mengandungi quince dalam bekas yang sama dengan epal. Penyimpanan bersama dengan pir tidak termasuk, ia memberikan pecutan hingga masak.
  2. Suhu bilik hendaklah sekitar sifar darjah.
  3. Untuk meningkatkan rasa enak, buah-buahan dibungkus secara terpisah dalam kertas dan diletakkan di lapisan dalam bekas kertas atau kadbod.
  4. Buah-buahan yang dibungkus dengan kertas juga boleh diletakkan di rak bawah peti sejuk. Jangka hayat dalam kes ini adalah sekitar tiga bulan.

Sebagai kesimpulan, perlu diperhatikan bahawa tidak sukar untuk menanam quince Jepun dalam keadaan iklim kita. Perkara utama dalam proses ini adalah mematuhi semua peraturan pendaratan dan penjagaan, dengan mengambil kira semua ciri lokasi geografi.

Video: bila hendak menuai buah quince Jepun

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan