Akar saderi - bila hendak membersihkan dan bagaimana menyimpannya?

Akar saderi merujuk kepada produk yang agak berharga yang digunakan secara meluas bukan hanya di dunia masakan. Tumbuhan dari jenis yang disajikan telah mendapat pengiktirafan dalam bidang perubatan rakyat, dengan bantuannya bahkan fenomena patologi yang paling kompleks dihapuskan. Walau bagaimanapun, mustahil untuk mendapatkan nilai jika anda tidak melakukan manipulasi koleksi terlebih dahulu. Terdapat kehalusan yang mesti dipertimbangkan. Mari kita susun mengikut urutan keutamaan.

Saderi akar

Ciri-ciri Pembersihan

 1. Sekiranya anda secara serius memutuskan untuk menyimpan tanaman, pilihlah masa yang tepat untuk manipulasi tersebut. Langkah mudah ini akan membolehkan anda mendapatkan akar, diperkaya dengan senarai lengkap sebatian kimia.
 2. Perkara utama adalah memerhatikan dengan santai. Tidak perlu tergesa-gesa dengan pembersihan. Sekiranya rizom tinggal di tanah untuk waktu yang lama, ini akan dikira secara eksklusif sebagai nilai tambah. Pada masa yang sama, komposisi akan diperkaya, dan bahan bermanfaat akan menguatkan kesan positifnya pada tubuh.
 3. Akar yang matang mempunyai ciri keseluruhan yang cukup mengagumkan. Tanaman akarnya sendiri dipadatkan dan walaupun keras, kulitnya berstruktur dan keras. Sekiranya anda mematuhi kehalusan pembersihan, produk anda akan bertahan lama. Walau bagaimanapun, ia tidak akan reput dan merosot.
 4. Sudah tentu, semuanya adalah individu. Dalam perkara ini, sangat penting untuk tidak membuat perhitungan salah. Maksudnya, biarkan akarnya matang, tetapi pada masa yang sama tidak terlalu lama memaparkannya lebih lama daripada masa yang diperlukan. Satu-satunya perkara yang penting ialah dilarang melakukan tindakan dalam keadaan beku, pada ketika ini produk akan merosakkan tanah.

Menyusun

 1. Memeriksa kualiti bahan mentah yang diperoleh adalah sangat penting, jika tidak, orang itu berisiko menghantar produk berkualiti rendah untuk pendedahan yang lama, yang tidak akan membawa nilai kepada tubuh. Anda hanya perlu menyusun apa yang berbau baik dan sedap.
 2. Pertama, anda perlu memeriksa salinan yang diterima. Kulitnya dipadatkan, seragam pigmentasi, tidak mempunyai penyisipan kuning dan bintik-bintik asal yang tidak diketahui. Tiada nod juga mesti ada.
 3. Untuk spesimen yang sesuai untuk diterima, bahagian atas dipadatkan, ia tidak mudah rapuh atau kelembutan yang berlebihan. Sekiranya buah seperti itu datang kepada anda, singkirkannya. Jika tidak, ia akan reput dan merosakkan akar yang tinggal.
 4. Menilai kejadian yang sesuai agak mudah, anda hanya perlu menjalankan beberapa ujian lagi. Rasakan produk yang diterima. Ia berkualiti, jika kukuh. Dalam kes lain, janin tidak akan sesuai.
 5. Perkara yang sama berlaku untuk bunyi. Sekiranya anda mengetuk anda mendengar beberapa kekosongan, ini bermakna akarnya dilemparkan ke sisi dan tidak digunakan. Dengan bunyi yang kusam, bahagian dalam tidak berongga, buahnya baik.
 6. Apabila manipulasi di atas dilaksanakan, anda perlu menyingkirkan greenfinch. Untuk melakukan ini, semuanya dikeluarkan, hanya tinggal proses kecil sepanjang tiga sentimeter. Seterusnya, variasi penanda buku yang menarik dipilih.

Peti sejuk

 1. Sekiranya tujuannya adalah untuk mengekalkan semua elemen yang berguna, sudah tentu, masuk akal untuk melihat variasi ini. Dalam bentuk ini, produk boleh bertahan hingga enam bulan.
 2. Jadi, anda perlu membuang semua tanah untuk mendapatkan spesimen yang bersih. Kemudian mereka dibungkus dengan polietilena (dibenarkan mengambil beg) dan dihantar ke kotak sayur.

Pembekuan

Akar saderi

 1. Sekiranya anda tidak mahu bersusah payah, disarankan untuk menggunakan cara menyimpan tanaman yang agak mudah. Untuk melakukan ini, cukup untuk mengeluarkan kulit dari akar dan potong menjadi jalur.Sebagai alternatif, bahan mentah boleh disalurkan melalui parut kasar atau dicincang bulatan.
 2. Masukkan bahan mentah yang sudah siap di dalam beg dengan kunci dan hantar ke peti sejuk beku. Sebagai alternatif, gunakan bekas tertutup sekiranya mahu. Sekiranya perlu, gunakan produk secara separa. Ia boleh ditambah ke salad dan hidangan panas tanpa rawatan panas.

Pengeringan

 1. Jangan lupa bahawa produk yang dimaksudkan bukan sahaja boleh dibekukan, tetapi juga dikeringkan. Pada masa yang sama, bahan mentah dapat disimpan pada suhu bilik tanpa masalah. Produk boleh dipersembahkan dalam bentuk straw atau kepingan.
 2. Untuk mencapai hasil yang diinginkan, akar mesti dibasuh dan dikeringkan. Potong semua lebihan, termasuk kulitnya. Potong bulatan tebal. Masukkan bungkusan dan biarkan di bilik yang gelap dan kering. Pada masa yang sama, bilik harus mempunyai pengudaraan yang baik.
 3. Putar benda kerja secara sistematik supaya ia tidak mula berkocak. Di samping itu, tindakan mudah seperti itu akan membolehkan pengeringan berjalan sama rata. Setelah produk kering sepenuhnya, strukturnya akan cukup rapuh dan rapuh. Pindahkan benda kerja ke beg linen.
 4. Simpan produk di tempat yang sejuk dan gelap. Sebagai alternatif, bahan mentah boleh disediakan menggunakan pengering sayur. Ketuhar juga sesuai. Satu-satunya masalah adalah bahawa sayur-sayuran akan kehilangan sebahagian besar kualiti bermanfaatnya.

Pengasinan

 1. Setelah mengeluarkan sayur dari kebun, ia akan masin. Untuk menyediakan bahan mentah, 0.1 kg diperlukan. garam meja dan 0.5 kg. produk yang dihantar. Sebagai pilihan, tuangkan sebilangan kecil rempah kegemaran anda.
 2. Bahan mentah yang telah siap dicincang halus dalam kepingan sewenang-wenangnya. Kemudian produk mesti dihancurkan oleh penggiling daging. Hantar jisim yang sudah siap ke dalam bekas kaca. Masukkan garam ke dalam lapisan. Gabungkan balang dan hantar ke bilik bawah tanah. Simpan pada suhu +5 darjah.

Jenis tanaman ini agak mudah untuk mengekspos bahan kerja. Perkara utama adalah membuang dan memasangnya dengan betul. Selebihnya, ikuti arahan mudah. Pilih jenis perolehan bahan mentah yang paling sesuai untuk anda sendiri. Sediakannya dengan betul terlebih dahulu. Di samping itu, anda akan sentiasa mendapat akses ke gudang vitamin dan mineral.

Video: saderi akar - tumbuh di tempat tidur tanaman

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan