Seekor kucing mengetap giginya: mengapa dan apa yang harus dilakukan?

Haiwan peliharaan, satu atau lain cara, menjadi ahli keluarga sepenuhnya. Segala perubahan baru dalam tingkah laku mereka, tiba-tiba muncul gejala penyakit tertentu yang menjadi perhatian pemiliknya. Sukar untuk tidak melihat jeritan gigi kucing sejak hari pertama anak kucing muncul dalam keluarga. "Ibu bapa angkat" bunyi sedemikian membuat anda tertanya-tanya - adakah ini normal? Doktor haiwan menganggap gejala ini sebagai tindak balas tingkah laku normal atau manifestasi penyakit.

Kucing mengetap giginya

Kesihatan pergigian

Keadaan umum gigi adalah salah satu petunjuk kesihatan keseluruhan keluarga kucing. Gigi mungkin tidak sakit sama sekali pada haiwan peliharaan, tetapi pelbagai proses patologinya menyebabkan pelanggaran organ dan sistem badan yang lain.

Gigi sebagai unsur sistem pencernaan terlibat dalam pemakanan kucing secara langsung. Dengan bantuan mereka, haiwan peliharaan menangkap makanan sehingga masuk ke rongga mulut. Di sinilah bermulanya proses pencernaan. Sebarang pelanggaran struktur gigi dan kerja alat rahang menyebabkan penyerapan nutrien dan unsur-unsur lain yang diperlukan.

Selalunya, enamel gigi pada kucing merosot apabila diberi makan secara eksklusif dengan makanan kering. Tetapi anda tidak boleh selalu mencela haiwan itu dengan makanan yang sangat lembut, kerana alat rahang juga merosot. Penyelesaian optimum dalam kes ini adalah penggantian makanan keras dan lembut dalam diet harian.

Berderau semasa makan
Selalunya, kucing atau kucing mengisar gigi dalam proses menyerap makanan. Selera makan pada haiwan biasanya dipelihara, tetapi pengambilan sebarang jenis pemakanan disertai dengan suara yang bergetar. Ini diperhatikan semasa memerah air atau cecair lain.

Keretakan patologi yang berkaitan dengan pergerakan mengunyah biasanya merupakan akibat fenomena seperti itu:

 1. Proses keradangan di rongga mulut. Menggigit atau mengunyah di kawasan mulut tertentu boleh menyebabkan rasa sakit, oleh sebab itu haiwan kesayangan melepaskan bahagian ini dan berusaha mengalihkan seluruh beban ke tempat yang sihat.
 2. Pemecahan rahang. Dalam kes ini, jeritan muncul pada saat lidah menonjol. Kegagalan sendi disertai dengan bunyi atipikal.

Bruxism sebagai gejala penyakit

Dalam praktik perubatan, baik manusia dan haiwan, ada istilah "bruxism", yang bermaksud suara bergetar, tidak berkaitan dengan pengambilan makanan. Anda boleh memeriksa sendiri rongga mulut kucing menggunakan lampu suluh. Adalah perlu untuk memperhatikan keadaan enamel, gusi, memeriksa perjalanan gigi. Sekiranya terdapat keabnormalan, dan juga jika tidak berlaku, sangat disarankan agar anda menghubungi doktor haiwan.

Pergigian veterinar menggambarkan beberapa jenis keadaan patologi gigi pada kucing:

 1. Perkembangan gigi anterior atau gigi seri yang tidak sama. Hampir tidak dijumpai pada kucing domestik dan berkembar.
 2. Satu set gigi yang lengkap yang tidak lengkap adalah tanda keturunan dari beberapa kucing yang bersih.
 3. Gangguan perubahan gigi dari tenusu ke geraham. Dalam kes seperti itu, gigi susu mengganggu letusan geraham, menyebabkan yang terakhir meradang dan membusuk.
 4. Maloklusi - penutupan gigi yang tidak lengkap, menyebabkan pelbagai masalah.
 5. Perkembangan taring yang berlebihan menjadikan kucing membuka mulut lebih lebar, yang meningkatkan beban pada rahang dan menyebabkan terjerit.

Bruxism semestinya disertai dengan rasa sakit. Sekiranya anda berhasrat untuk menolong haiwan tersebut dengan salah satu masalah di atas, anda memerlukan bantuan profesional. Biasanya ia merangkumi pembetulan gigi dan preskripsi ubat penahan sakit.

Tekanan

Kucing mengetap giginya
Pengaruh negatif faktor tekanan membawa kepada kenyataan bahawa bahkan seseorang kadang-kadang mengetap giginya.Kucing mempunyai refleks pelindung yang dikondisikan. Pelepasan adrenalin yang kuat menyebabkan pengecutan otot yang bertujuan untuk kelangsungan hidup badan. Haiwan peliharaan juga terdedah kepada reaksi seperti itu, hanya kekejangan otot yang dapat terjadi sedikit kemudian.

Banyak faktor boleh menjadi tekanan bagi keluarga kucing:

 • Ketiadaan lama tuan rumah tempat haiwan itu dilekatkan.
 • Kemunculan haiwan peliharaan baru kepada keluarga.
 • Ketakutan.
 • Pemacu seks bermusim dan keperluan yang tidak dapat dipenuhi.

Adalah sukar untuk mengatakan berapa banyak kucing tertakluk kepada faktor-faktor ini. Spesies yang diperoleh dengan pembiakan buatan dipercayai lebih rentan terhadap ketegangan saraf. Oleh itu, mereka mempunyai risiko bruxism yang lebih tinggi.

Bantuan doktor haiwan dalam kes-kes ini adalah untuk membuat diagnosis, menetapkan ubat penenang. Sekiranya boleh, kucing dan pemiliknya harus memberi perlindungan dari pengaruh negatif.

Pencerobohan helminthik

Menggigit gigi di kalangan populasi manusia biasanya dikaitkan dengan jangkitan pada cacing. Selalunya, bruxism kucing juga dikaitkan dengan helminths.

Keterukan squeak bergantung pada jumlah parasit, imuniti tempatan dalam usus kucing. Jangkitan yang teruk dengan banyak parasit menyebabkan pecah dan gatal di sistem pencernaan, menyebabkan haiwan itu mengetuk dan menggigit giginya. Pencerobohan ini diperburuk oleh gangguan metabolik, kekurangan mineral dan vitamin, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan kucing yang lebih serius. Parasit yang tinggal di usus kucing juga boleh mempengaruhi organ lain, berhijrah ke seluruh badan. Berbahaya bagi nyawa haiwan peliharaan adalah kerosakan helminthik pada jantung, otak, hati haiwan.

Haiwan peliharaan ditunjukkan pencegahan tahunan terhadap luka helminthik, tidak kira sama ada mereka mengunjungi jalan atau tidak. Langkah-langkah pencegahan diambil dengan bantuan ubat-ubatan yang tersedia secara bebas di farmasi veterinar.

Dalam kes yang sukar yang berkaitan dengan perubahan tingkah laku kucing atau kucing, disarankan untuk mendapatkan nasihat doktor haiwan.

Video: masalah kucing tua

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan