Kucing atau kucing mendesis pada pemiliknya - apa yang perlu dilakukan?

Mana-mana orang yang mempunyai kucing di rumah akan bersetuju dengan pernyataan ringkas - setiap makhluk comel ini mempunyai watak peribadi dan serupa dengan seseorang kerana mereka juga mengalami emosi. Dan apa lagi, mereka dapat menunjukkan mood semasa dengan bantuan badan. Oleh itu, seseorang tidak perlu terkejut bahawa kucing menyatakan pemikiran bahawa seseorang cuba memasukkan kata-kata dengan cara lain. Dan salah satunya adalah mendesis. Ya, kucing berbulu yang comel, tinggal bersama seseorang hampir sepanjang hayatnya, kadang-kadang tahu bagaimana menggeram dan mendesis. Dan sering - dengan kuat, mengingatkan orang-orang tentang nenek moyang mereka yang hebat. Mengapa kucing mendesis, bagaimana membuatnya berhenti dari kebiasaan yang tidak perlu (untuk lelaki) ini, dan tingkah laku apa yang harus dimiliki oleh pemiliknya ketika temannya yang berkaki empat menggeram dan menggeram?

Kucing atau kucing mendesis pada pemiliknya

Untuk mengelakkan konflik dengan kucing, anda perlu memahami apa lagi yang mendesis - ancaman atau perlindungan? Agar seseorang dan kucing dapat hidup bersama tanpa masalah, perlu memahami bahasa kucing - sekurang-kurangnya pada tahap bahasa tubuh. Beberapa tanda (postur tegang, ekspresi wajah, mengibas ekor, pergerakan kaki dan telinga) dapat menyatakan rasa tidak senang haiwan peliharaan dengan sesuatu. Dan jika seseorang membaca semua ini dengan tidak betul dan juga berkelakuan tidak betul, maka dari sisi haiwan manifestasi pencerobohan dan ketidakpuasan adalah mungkin.

Sebab utama kucing mula mendesis adalah:

 • Takut.
 • Keperluannya tidak dipenuhi.
 • Kelakuan itu wujud dalam baka ini.
 • Memberi amaran kepada pemiliknya.
 • Dia dalam kesakitan.
 • Mempertahankan wilayah.
 • Sebab lain.

Ia berlaku bahawa haiwan peliharaan dengan semua orang ramah, tetapi mendesis pada seseorang yang spesifik. Tingkah laku seperti itu dijelaskan oleh fakta sederhana - haiwan itu takut, mengingati komunikasi pertama dengan orang ini. Katakan dia secara tidak sengaja memijak ekor Murka atau melakukan perkara lain yang tidak begitu baik. Mungkin secara khusus mengintimidasi haiwan itu dan melucutkan kesempatannya untuk berundur, berusaha merejam atau merebut lehernya. Kucing menganggap tindakan ini sebagai ancaman dan satu-satunya reaksi adalah mendesis.

Ketakutan yang dialami oleh kucing dikenang sejak sekian lama. Kaedah terbaik untuk menyelesaikan masalah itu adalah kata-kata baik dan baik.

Kucing boleh mendesis dan intuitif. Sekiranya pada masa kanak-kanak, kucing tidak berkomunikasi dengan orang itu dan, dengan demikian, tidak terbiasa dengan tangan, maka, apabila menjadi dewasa, dia pasti akan takut pada orang. Walaupun kucing dijinakkan, ia masih boleh mendesis pada orang yang tidak senang dengan sesuatu. Dengan desis ini, berkaki empat berusaha menghilangkan sumber bahaya masa depan. Atas sebab ini, dia bertemu dengan orang yang tidak dikenali, dengan marah mengangkat mantelnya dan mendesis.

Apabila orang asing muncul di dalam rumah, kucing itu harus dilayan dengan sesuatu yang enak. Maka penampilan orang ini di kepala kucing akan dikaitkan dengan peristiwa yang menyenangkan. Dan tindak balas kekerasan yang tidak menyenangkan (untuk tetamu) dapat dielakkan.

Kucing lain mudah ketakutan apabila mendengar bunyi yang hanya dapat didengar olehnya, kerana haiwan peliharaan berkaki empat mempunyai pendengaran yang luar biasa luar biasa. Sebarang bunyi di belakang dinding atau di bawah lantai didengar oleh kucing.

Secara amnya, kucing mungkin melihat bahaya dalam apa-apa, dan ia mula mendesis. Contohnya:

 • pemiliknya secara tidak sengaja melambaikan tangannya;
 • selepas lawatan ke doktor haiwan;
 • orang asing atau haiwan muncul di kaki langit;
 • kedengaran bunyi kuat yang kuat.

Dan terdapat banyak keadaan seperti itu.

Sekiranya tiba-tiba kucing kerana sebab tertentu mula mendesis pada pemiliknya, maka janganlah memberi tekanan kepadanya. Tidak menghiraukan keinginan haiwan itu untuk merebutnya di pegangan dan strok. Lebih baik menunggu sehingga haiwan kesayangan tenang.Dalam beberapa kes, desis hanya menunjukkan bahawa haiwan itu ingin pemiliknya menenangkannya. Ia berlaku bahawa haiwan peliharaan berekor merasa ancaman tanpa alasan yang jelas. Maka anda hanya perlu mengambil kucing, mengalihkan perhatian - mainkan, tuangkan sesuatu yang enak dan menyenangkan dalam mangkuk, dan cuba menenangkannya. Sekiranya tiada apa-apa yang membantu, dan kucing itu mendesis sepanjang masa, anda harus pergi ke doktor haiwan.

Keperluan kucing yang tidak dipenuhi

Kucing yang dibesarkan oleh manusia dapat mendesis kerana keperluannya tidak dipenuhi. Deruannya bermula apabila pemiliknya tidak tergesa-gesa melakukan semacam keinginan kucing. Contohnya, kucing di dapur sedang menunggu mangkuk dipenuhi dengan makanan, dan pemiliknya tidak tergesa-gesa. Kemudian meow plaintive berubah menjadi desakan yang mengancam. Atau anak kucing dengan segala cara mungkin melengkung di kaki tuan, menunggu pemiliknya membelai, dan dia sibuk dengan perkara lain. Kemudian makhluk yang manis dan baik berubah menjadi kemarahan mendesis.

Dalam situasi yang serupa, anda tidak akan melakukan apa-apa, kerana kucing berkelakuan seperti ini kerana kehilangan pendidikan yang baik.

Hissing memang wujud dalam baka ini.

Kucing itu mendesis pada pemiliknya
Dalam beberapa kes, kucing mendesis kerana ia memang wujud dalam baka. Anggaplah siam Siam kerana tingkah laku perangai seperti ini. Beberapa baka aktif mula mendesis kerana mereka tidak mempunyai aktiviti fizikal. Ini adalah Abyssinian, Oriental, Cornish Rex dan beberapa yang lain.

Sebilangan keturunan berbulu (Parsi) tidak tahan ketika mencuci dan segera mula merejamnya. Dan ada kucing telanjang (keturunan Mesir) - ini adalah bagaimana mereka selalu mendesis, kerana mendesis adalah sebahagian daripada perbualan mereka, dan tidak semestinya bermaksud pencerobohan.

Memberi amaran kepada pemiliknya

Sekiranya kucing berbaring di perutnya dan pada masa yang sama mendesis, atau bahkan menggeram, maka tingkah laku tersebut tidak boleh dianggap sebagai pencerobohan sama sekali. Kemungkinan besar, haiwan itu merasakan bahaya dan cuba membicarakannya. Sekiranya tingkah laku ini berlangsung lama, maka anda perlu melihat haiwan kesayangan dan memandang serius. Mungkin ada yang menyakitkannya, atau haiwan kesayangan itu mengalami tekanan.

Kucing itu sedang kesakitan atau sedang bersiap untuknya

Sekiranya haiwan peliharaan berbulu mendesis tanpa alasan kepada pemiliknya, maka ada kemungkinan kucing itu sakit. Dan mungkin ada sesuatu yang mengganggunya, kerana sukar untuk menjelaskan mengapa kucing itu mendesis tanpa sebab. Rakan meow mungkin mempunyai sejumlah penyakit yang menyebabkan kerengsaan, misalnya:

 • epilepsi
 • keracunan teruk;
 • di dalam badan kucing, perubahan hormon berlaku;
 • kucing itu cedera;
 • haiwan itu mula mengalami toksoplasmosis atau penyakit lain.

Apabila haiwan sakit, ia ditakuti oleh seseorang, ia menyakitkannya dari sentuhan pemiliknya. Ia tidak mahu diganggu dan takut pemiliknya akan menyakiti, tidak menginginkannya.

Kucing mempertahankan wilayah dan desis

Alam semulajadi mencipta kucing sahaja, mereka tidak tahu bagaimana hidup dalam bungkus dan sangat menghargai kebebasan mereka sendiri. Rumah tempat kucing itu dibesarkan, haiwan itu menganggapnya sendiri, dan dirinya sendiri - yang menjadi tuan di dalamnya. Dan jika kucing atau anjing lain tiba-tiba muncul di tempat kediaman, kucing tuan rumah mula mempertahankan hak untuk mendapatkan tempat di wilayahnya. Dan dia melakukan ini sehingga saat itu, sehingga ditentukan sepenuhnya siapa dan di mana berdiri di tangga hierarki. Selalunya, bukannya pesaing, kerengsaan menimpa tuan rumah yang dikasihi. Kucing itu agresif, mendesis, memukul lantai dengan ekornya.

Kucing mempertahankan wilayah dan desis

Selalunya kucing boleh menjadi agresif kerana bau orang lain dibawa dari jalan - beberapa kucing atau anjing.

Juga, pencerobohan disebabkan oleh tindakan yang melanggar cara hidup yang biasa. Berpindah ke tempat lain, misalnya. Kebetulan kucing di rumah baru mengenal pasti dirinya sebagai pemimpin dan mula mempertahankan kedudukannya dengan cara menakut-nakutkan. Seseorang menyentuh perkara yang dianggap rakannya berkaki empat, atau seseorang memasuki wilayahnya - dan penyusup mendengar desahan ganas dan diserang oleh binatang yang marah.

Sebab lain

Kadang-kadang kucing berkelakuan agresif dan bertemu dengan pemiliknya dengan geram dan mendesis kerana sedang mengandung. Ini adalah sifat semua makhluk hidup untuk mempertahankan buah mereka yang belum lahir. Di sini banyak bergantung kepada pemiliknya - anda perlu berusaha agar kucing mempercayai pemiliknya. Dan walaupun selepas munculnya anak kucing, kucing dapat terus mendesis, tetapi jika ibu muda itu memahami bahawa anak kucing itu selamat dan tidak dalam bahaya, tingkah laku haiwan itu akan berubah menjadi anak yang lebih ramah.

Teknik Menenangkan Kucing

 1. Anda perlu membiarkan haiwan kesal itu sendiri - biarkan ia sedar dan tenang.
 2. Apabila haiwan lain muncul di rumah - untuk melindungi kucing daripada terkena seketika, sehingga terbiasa dengan kehadiran orang asing.
 3. Dia mula mendesis pada orang asing - untuk memberi pemilik wilayah berkaki empat perkara yang berkaitan dengan jiran baru ini - biarkan dia menciumnya, berkenalan dengan baunya.
 4. Tingkah laku terbaik pemilik ketika kucing itu mengetuk adalah mengabaikan desis dan tidak memperhatikannya.

Adakah mungkin dan bagaimana membuat kucing itu mendesis
Sekiranya kucing mendesis kerana sifat dan keturunannya, maka tidak ada yang dapat anda lakukan. Tetapi, jika alasannya berbeza, luaran, maka pemiliknya hanya perlu membuangnya. Dan sekiranya anda sendiri tidak dapat menyelesaikan masalah dengan kucing - ada pakar yang boleh dihubungi untuk mendapatkan bantuan.

Video: kucing agresif - bagaimana menjinakkan raksasa berbulu?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan