Tupai tanah berbintik - penerangan, habitat, gaya hidup

Tupai tanah berbintik adalah tikus tanah kecil dengan badan memanjang dan ekor pendek. Dalam ukuran dan bentuk, binatang ini mirip dengan tupai, tetapi berbeza daripadanya dengan warna mantel, telinga yang lebih kecil dan ekor yang lebih pendek. Ia adalah spesies endemik yang biasa di Eropah Timur. Haiwan ini dijumpai di Rusia, Ukraine, Moldova, sebilangan kecil di Belarus dan di tenggara Poland.

Tupai tanah berbintik-bintik

Penerangan

Tupai tanah berbintik-bintik adalah tikus bersaiz sederhana (178-247 mm), mirip dengan tupai. Ia berbeza dengan warna bulu, panjang ekor dan telinga. Ekornya, ditutup dengan rambut kaku, mempunyai panjang 2,5-5,6 cm. Telinga sangat pendek, hampir tersembunyi di rambut kepala. Hujung garis rambut dicat dengan warna terang. Lapisan di bahagian dada berwarna kekuningan atau kuning keabu-abuan. Warna gophers yang matang selepas molting menjadi lebih cerah daripada warna individu muda. Mata besar, gelap, dengan murid kekuningan. Kaki depan mempunyai empat jari, di atasnya adalah cakar yang rata, panjang dan kuat yang membantu menggali lubang. Pada kaki belakang tikus, 5 jari.

Bergantung pada musim, berat badan tupai tanah dewasa dapat bervariasi dari 170 hingga 260 g, dan dalam kes yang luar biasa bahkan hingga 490 g. Berat badan meningkat dari musim semi hingga musim gugur ketika tupai tanah berada dalam keadaan hibernasi. Semasa tidur musim sejuk, tubuh gopher mengambil tenaga dari simpanan lemak yang terkumpul sebelumnya, jadi berat badan perlahan turun hingga musim bunga. Lelaki dewasa biasanya lebih besar daripada wanita.

Habitat

Julat tupai tanah berbintik-bintik ada di Eropah Timur. Habitat mereka meluas ke timur dari bahagian tenggara Poland hingga ke Sungai Volga di Rusia tengah. Tupai tanah berbintik juga sering terjadi di kebanyakan wilayah di Ukraine dan Moldova. Populasi berpecah kecil terdapat di bahagian timur dan barat Belarus.

Tupai tanah berbintik-bintik dapat menempati banyak habitat di seluruh Palearctic Range. Habitat khas mereka adalah kawasan padang rumput atau padang rumput padang rumput. Mereka juga lebih suka tempat di mana padang rumput dan kawasan terbuka dengan tumbuh-tumbuhan rendah biasanya dijumpai.

Pembiakan

Semasa musim pembiakan, segera setelah betina keluar dari hibernasi, jantan mula menunjukkan eksklusif mereka untuk menarik perhatian mereka. Lelaki biasanya berkawan dengan beberapa wanita, membesarkan anak di komuniti. Gofer dalam komuniti ini hidup sangat padat, yang membawa kepada salib yang berkait rapat.

Tupai tanah berbintik berkembang biak setahun sekali. Musim pembiakan mereka berlangsung selama 2 minggu. Oleh kerana keadaan iklim, mereka biasanya mempunyai kadar pembiakan yang rendah dan tahap kesuburan yang rendah. Pada akhir April dan awal Mei, anak-anak dilahirkan. Mereka menghabiskan satu bulan dalam lubang tanpa meninggalkannya. Tempoh kehamilan gopher berlangsung sekitar 27 hari, dan ukuran sampah rata-rata 6 ekor.

Tupai tanah berbintik-bintik melahirkan sampah pada awal musim bunga. Ini berlaku di bawah tanah, memberi perlindungan kepada haiwan dari unsur dan pemangsa. Wanita, sebagai peraturan, adalah menjaga anak-anak dan melindungi mereka. Setelah anak-anaknya tumbuh sedikit, mereka mula meninggalkan lubang, memeriksa kawasan untuk membiasakan diri dan menyesuaikan diri. Individu dewasa memerhatikan tupai tanah yang belum matang, dan ketika pemangsa berada di dekatnya, haiwan mengeluarkan suara khas, memberi amaran kepada masyarakat bahawa bahaya berada di dekatnya, jadi anda perlu bersembunyi di dalam lubang.

Jangka hayat

Tupai tanah berbintik-bintik
Jangka hayat purata tupai tanah berbintik adalah 6 tahun. Individu yang belum matang lebih mudah terdedah dan kurang bertahan. Angka kematian tupai tanah yang belum matang adalah 73%; pada orang dewasa, ia berkisar antara 58%.

Kelakuan

Tupai tanah berbintik adalah spesies diurnal yang musim sejuk dari Oktober hingga April. Ia aktif pada waktu pagi, ketika matahari memanaskan bumi sedikit dan menghabiskan masa di luar sarang hingga panas terik. Gophers juga boleh meninggalkan lubang pada waktu petang, tetapi pada akhirnya mereka kembali.

Tupai tanah berbintik adalah mamalia fossorial (terdedah kepada penggalian). Mereka menghabiskan sebahagian besar masa dengan kaki belakang mereka, menjelajahi kawasan sekitar untuk mencari pemangsa. Komunikasi memainkan peranan penting dalam kelangsungan hidup haiwan ini. Mereka biasanya menempati kawasan padang rumput terbuka, kerana ini membantu mereka mencegah serangan pemangsa. Sekiranya terdapat bahaya, mereka boleh menggunakan pelbagai isyarat bunyi. Tetapi mereka menggunakan vokalisasi bukan hanya untuk tujuan ini. Mereka boleh mengeluarkan suara semasa permainan kawin untuk menarik perhatian wanita.

Gophers menggali liang menegak dan mendatar. Vertikal adalah struktur yang bertindak sebagai bukaan yang tidak konsisten, sementara lubang mendatar digunakan untuk kelahiran dan membesarkan keturunan.

Tupai tanah berbintik-bintik hidup di koloni besar, dari sepasang individu hingga 300 individu per hektar. Sebilangan besar keluarga adalah padat, biasanya habitatnya meliputi 2 hingga 28 hektar. Koloni biasanya terletak dalam jarak 5-14 kilometer antara satu sama lain.

Hibernasi

Pada musim sejuk, hibernate. Keamatan hidup mereka pada masa ini dikurangkan dengan ketara. Proses metabolik dalam badan menjadi perlahan, suhu badan turun hingga 2.8 ° C, degupan jantung menurun dari 300 hingga 4-7 kontraksi seminit, dan aktiviti paru-paru turun hingga 1 nafas seminit. Ginjal dan organ dalaman lain juga menjadi perlahan - aktiviti motor menurun.

Spermophilus suslicus

Semasa hibernasi, gopher melengkung, menyembunyikan kepala dan kakinya di bawah badan. Haiwan itu tidur selama 6 bulan, jarang bangun. Angka kematian gofer pada musim sejuk agak tinggi. Sebab yang paling biasa adalah musim sejuk yang sangat teruk. Apabila suhu persekitaran terlalu tinggi, haiwan itu bangun terlalu kerap, yang menyebabkan pengurangan tisu adiposa yang ketara dan, akibatnya, penurunan simpanan tenaga badan dengan cepat, sehingga tidak semua individu bertahan hingga musim bunga.

Komunikasi

Komunikasi melalui penyuaraan memainkan peranan penting dalam kehidupan harian tupai tanah berbintik-bintik. Mereka berkomunikasi melalui panggilan gulung dengan suara khas yang membantu memberi amaran kepada jajahan dari kemungkinan pemangsa yang berpotensi. Dalam beberapa kes, rawatan mereka mungkin bertujuan untuk individu tertentu. Sebagai contoh, betina mungkin mempunyai isyarat suara individu yang dirancang untuk haiwan tertentu dari keturunannya.

Tabiat makan

Tupai tanah berbintik-bintik adalah herbivora dan memakan biji dan tanaman hijau. Pucuk musim bunga rumput hijau, bunga dan biji menjadi asas diet haiwan. Tupai tanah berbintik juga dapat memakan serangga.

Predasi

Tupai tanah berbintik-bintik telah mengembangkan teknik tertentu yang membantu mereka menentang pemangsa. Pertahanan utama mereka terhadap musuh adalah hubungan akustik antara individu di koloni, yang memungkinkan peringatan bahaya.

Kesan Ekosistem

Tupai tanah berbintik mempunyai kesan positif pada tanah. Setiap individu dalam hidupnya menggali sejumlah besar lubang, yang akhirnya meningkatkan pengudaraan tanah. Perlu juga diperhatikan bahawa mereka menggali lebih banyak lubang daripada yang mereka gunakan, jadi sangat sering lekukan di tanah ini menjadi tempat perlindungan bagi spesies lain.

Video: gophers - haiwan yang anda tidak tahu banyak

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan