Tikus - penerangan, habitat, gaya hidup

Seekor tikus adalah tikus yang tergolong dalam keluarga Muridae. Terdapat beberapa jenis tikus. Yang paling biasa adalah hitam dan coklat. Haiwan ini mempunyai deria bau dan pendengaran yang sangat kuat. Tikus mempunyai moncong tajam yang khas, dan dua gigi seri tajam di rahang. Haiwan ini sangat sensitif dan berorientasi dengan baik di angkasa.

Tikus

Hubungan antara tikus

Organisasi sosial koloni tikus terdiri daripada interaksi yang kompleks. Ini membolehkan tikus cepat menyesuaikan diri dengan perubahan. Tingkah laku setiap individu bergantung pada ciri fizikalnya (jantina, saiz, dan lain-lain) dan pengalaman sebelumnya. Oleh itu, lelaki yang dominan mesti menang dengan membalikkan saudara di punggungnya dan meletakkan kakinya di dadanya. Juga, pemenang boleh membuang air kecil pada lawan. Setelah hubungan hierarki ini terjalin, masalah wilayah dalam kumpulan sosial akan hilang.

Dengan cara ini, hubungan sosial antara tikus dibina yang mengutamakan makanan atau bersarang. Terdapat individu-individu yang menikmati faedah pertama, mereka yang menunggu di sayap, dan akhirnya, mereka yang ditolak oleh jajahan lain - mereka mesti hidup terpisah dari masyarakat. Tetapi organisasi sosial komuniti tikus tidak dapat dikaitkan dengan skala dominasi yang sederhana dan tidak tergoyahkan. Sebenarnya, status tikus tidak tetap, tetapi bergantung kepada persekitaran sosialnya.

Komunikasi

Oleh kerana tikus adalah haiwan sosial, mereka perlu menjaga hubungan sosial dan bertukar maklumat antara satu sama lain. Mereka boleh berkomunikasi dengan cara yang berbeza, misalnya:

 1. Komunikasi suara. Rodent mengeluarkan bunyi pada dua tahap: suara dan ultrasound. Vokalisasi yang dirasakan oleh manusia adalah sebahagian kecil dari suara yang didengar oleh haiwan. Bunyi boleh sangat ekspresif untuk menunjukkan rasa tidak puas hati atau protes. Juga, tikus mengeluarkan suara semasa pergaduhan. Ultrasound yang tidak dapat didengar oleh telinga manusia ditujukan untuk isyarat bahaya atau memberi amaran bahaya kepada masyarakat.
 2. Rasa bau. Seperti haiwan sosial lain, tikus menggunakan bau untuk menyampaikan banyak mesej penciuman. Khususnya, feromon air kencing membolehkan maklumat dihantar ke seluruh jajahan. Semasa baligh, lelaki meninggalkan titisan kecil air kencing di jalan mereka. Betina kemudian dapat memilih bau rakan mereka. Kaedah lain untuk menghantar maklumat dilakukan dengan menggunakan rembesan dari kelenjar bau khas. Tikus menggosok rembesan ini ke dalam objek persekitarannya.
 3. Menghidu. Dengan bau, tikus juga menentukan status sosial. Apabila dua tikus saling menghampiri, sejenis kod komunikasi terbentuk di antara mereka: satu mengesahkan penguasaannya dengan mengendus lebih kerap, dan yang lain mencatat penunduknya, melakukan ini dengan lebih berhati-hati.

Dua spesies tikus yang paling biasa

Yang paling biasa dan paling berbahaya bagi manusia adalah dua jenis tikus - coklat dan hitam. Kedua-duanya berukuran lebih besar daripada tikus, tetapi jarang beratnya lebih dari 500 gram. Tikus hitam sedikit kurang coklat, dan kurang biasa. Kedua-dua spesies ini berasal dari Asia dan tiba di Eropah pada waktu yang berlainan, khususnya, tikus coklat tiba di Eropah pada akhir Zaman Pertengahan. Mereka juga berjaya berpindah ke benua lain - ke Amerika dan Australia dengan menaiki kapal peneroka. Atas sebab ini, mereka kadang-kadang disebut "tikus Dunia Lama."

Bergantung pada jenisnya, mereka tinggal di tingkat atas bangunan, ruang bawah tanah, dan juga di pembetung.Tikus adalah haiwan yang sangat produktif, dan dengan ketiadaan pemangsa, populasi tikus yang berlebihan biasanya berlaku. Mereka boleh merosakkan tanaman, stok makanan di gudang atau di kedai. Selain itu, haiwan ini boleh menyebabkan kerosakan pada kabel elektrik, menggigit kabel, memprovokasi kebakaran, merosakkan penebat bangunan. Juga, tikus kadang-kadang menjadi penyebab pemusnahan bangunan, kerana mereka dapat menggerogoti pondasi, sehingga melemahkan strukturnya. Mereka juga dapat menggerogoti paip dan, oleh itu, membocorkan air atau gas.

Tikus hitam

Tikus hitam
Ciri-ciri

 1. Muncung runcing berbentuk segitiga.
 2. Mata besar.
 3. Telinga besar, nipis, mudah alih, lut sinar, bulat tanpa rambut.
 4. Depan 4 jari.
 5. Kaki belakang 5-kaki.
 6. Bulu kelabu gelap atau kelabu-hitam di bahagian belakang, bahagian perut lebih ringan.
 7. Ekornya panjang, berbentuk kerucut, kelabu gelap, bersisik (sekitar 260 cincin), biasanya lebih panjang daripada badan.
 8. 16 gigi.
 9. Panjang hingga 45 cm.
 10. Berat dari 130 hingga 180 gram dan hanya jarang mencapai 220 gram.

Pembiakan
Tikus hitam mencapai akil baligh dalam jangka masa 2 hingga 5 bulan. Kehamilan berlangsung secara purata selama 22 hari. Anak-anak dilahirkan buta dan tidak berbulu, rambut mereka muncul selepas 7 hari, dan mereka membuka mata setelah 12-14 hari. Mereka ketinggalan di belakang dada selepas kira-kira 3-4 minggu. Purata jumlah sampah setahun adalah 4-6, masing-masing membawa rata-rata 6-8 anak. Rata-rata, jangka hayat mereka adalah 9-12 bulan.

Mereka mempunyai penglihatan yang agak lemah, mereka hampir buta, tetapi pendengaran, bau, sentuhan dan rasa mereka sangat berkembang. Tikus hitam adalah pelari yang baik, pendaki dan pelumba yang sangat baik, dan jika hidup memaksa mereka, maka perenang yang baik.

Habitat, gaya hidup dan pemakanan

Tikus hitam dijumpai di ladang, dan terutama mereka suka bersarang di bangunan tinggi. Sekiranya tikus coklat lebih suka bilik bawah tanah dan bilik bawah tanah, maka anjing hitam di premis seperti itu tidak selesa. Ini adalah haiwan yang sangat teruk; mereka suka menetap di loteng, terutama bangunan tinggi. Jarang sekali, mereka dapat dilihat bersarang di bilik bawah tanah atau pembetung. Di udara terbuka, mereka lebih suka tinggal di atas permukaan tanah, misalnya di atas pokok, tetapi kadang-kadang mereka dapat dijumpai di liang atau di bawah tumbuh-tumbuhan di sekitar bangunan. Tikus adalah malam. Mereka adalah haiwan sosial dan hidup dalam kumpulan yang boleh mengira lebih daripada lima puluh individu.

Tikus hitam lebih suka produk asal tumbuhan: buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, biji, tanaman akar dan makanan haiwan. Tikus hitam biasanya mengikuti jalan atau jalan yang sama antara tempat perlindungan mereka dan sumber makanan dan atau air.

Tikus coklat

Brown adalah spesies tikus lain yang menimbulkan bahaya bagi manusia. Ramai yang percaya bahawa spesies ini berasal dari Norway, tetapi sebenarnya tidak. Tikus berasal dari Asia, China dan Jepun. Dia tiba di Eropah pada abad kelapan belas, secara beransur-ansur mengumpulkan "saudara sepupunya hitam". Spesies ini tidak mempunyai hubungan normal dengan orang - di satu pihak, kerana membahayakan tanaman dan tanaman lain, dan di sisi lain, kerana haiwan ini adalah pembawa penyakit berbahaya.

Tikus coklat

Cara hidup tikus coklat, cara hidup tikus hitam yang serupa, adalah bahawa kedua-dua spesies lebih suka tinggal di jajahan berhampiran tempat di mana terdapat air, tetapi tidak seperti rakan sekerja hitam, tikus coklat adalah pendaki yang sangat miskin, sehingga mereka tidak bersarang di loteng . Haiwan ini lebih suka menetap di bilik bawah tanah atau di tingkat bawah, serta di jaringan saluran paip.

Dalam banyak aspek, tikus coklat mirip dengan tikus hitam, jadi perlu diperhatikan hanya sifat khas.

Ciri

 1. Haiwan itu agak besar dan tergolong dalam keluarga murid.
 2. Tikus mempunyai badan yang agak panjang - kira-kira 25 cm, ekor dengan ukuran yang sama.
 3. Berat dewasa sekitar 350 g. Oleh itu, spesies ini lebih besar dan lebih berat daripada kerabatnya, seekor tikus hitam.

Habitat, gaya hidup dan pemakanan
Spesies ini omnivora. Hewan pengerat disesuaikan dengan baik dengan kehidupan di dekat orang dan memakan makanan yang mereka dapati di rumah. Hewan pengerat menjalani kehidupan malam. Anda dapat melihat kehadirannya pada awal pagi atau waktu senja. Dia mencari makanan di pembetung atau tempat pembuangan sampah. Dia menggali lubang dan tinggal berdekatan dengan tempat kediaman orang. Makanannya terdiri daripada buah-buahan, bijirin dan daging. Tikus tinggal di jajahan di mana peraturan tingkah laku mereka sendiri ditetapkan.

Seekor tikus boleh membuang air kecil pada kerabatnya. Ini adalah demonstrasi dominasi dan cara untuk mengenal pasti tempat anda dalam hierarki sosial. Terdapat kes-kes apabila individu yang dominan membuang air kecil satu sama lain - ini menunjukkan bahawa mereka mempunyai hak yang sama dan saling menerima dengan sikap sedemikian.

Tikus coklat mempunyai tingkah laku yang agak agresif. Haiwan ini dapat menyerang orang yang akan mengganggunya. Rodents adalah lawan yang hebat dalam pertempuran: pelari yang sangat baik, dia dapat mengatasi 100 meter dalam waktu kurang dari 10 saat, mampu melonjak hingga 2 meter dan berenang selama sekitar 72 jam.

Lelaki hidup sekitar 4 tahun, wanita sedikit kurang - dari 2 hingga 3 tahun. Berat jantan adalah dari 450 hingga 500 g, betina rata-rata berat dari 250 hingga 350 g. Panjang rata-rata haiwan adalah dari 30 hingga 50 cm. Tikus mempunyai penglihatan yang buruk, yang dikompensasi oleh deria bau yang sangat berkembang. Haiwan dapat membiak dengan sangat aktif. Sepanjang tahun, terdapat 4 hingga 7 liter, masing-masing dari 7 hingga 14 ekor.

Mengapa tikus berbahaya?

Tikus telah mendapat tempat dalam sejarah sebagai penyebar wabak bubonic yang sangat berbahaya. Walaupun jangkitan pada masa ini agak jarang berlaku, namun kes-kes penyakit ini kadang-kadang diperhatikan. Tikus juga boleh membawa kutu dan menyebarkan penyakit seperti tifus, penyakit kuning yang menular, demam, trichinosis dan salmonellosis. Selain itu, tikus boleh menyebabkan keracunan makanan dengan mencemari permukaan makanan atau alat memasak.

Seperti jenis tikus lain, tikus boleh menjadi agresif jika merasa terancam. Untuk mempertahankan diri, mereka boleh menggigit dan bahkan mengejar pesalah mereka. Penyakit boleh menular jika tikus berjaya menggigit atau menggaru. Gejala jangkitan melalui gigitan tikus termasuk muntah, sakit kepala, demam, sakit otot dan sendi. Oleh itu, anda perlu berhati-hati ketika bertemu dengan tikus ini.

Video: Fakta Tikus Menarik

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan