Jubin Lantai Vinari Kuarsa - Kelebihan dan Kekurangan

Jubin vinil kuarza adalah bahan yang digunakan dalam pembinaan, yang baru-baru ini muncul di pasaran. Bagi pakar pembaikan dan hiasan, jubin seperti itu selalu diminati, kerana salutan sedemikian mempunyai semua kualiti penting dan memenuhi syarat yang ditetapkan untuk penutup lantai.

Jubin lantai vinil kuarza

Jubin vinil kuarza adalah bahan dari beberapa lapisan:

 1. Asasnya adalah lapisan polivinil klorida, yang memastikan pemasangan jubin yang boleh dipercayai ke lantai.
 2. Elemen pengukuhan adalah gentian kaca.
 3. Kuarza dan vinil, bertindak sebagai lapisan utama. Mereka membenarkan bukan sahaja mencapai jubin kekuatan tinggi, tetapi juga penebat haba yang baik.
 4. Di atas jubin ditutup dengan hiasan dengan pelbagai corak.
 5. Untuk melindungi jubin daripada tekanan mekanikal, lapisan terluar terbuat dari lapisan poliuretana dengan aluminium oksida. Ia juga menjadikan lapisan tidak tergelincir.

Komposisi ini juga merangkumi sejumlah bahan lain, yang pastinya semula jadi dan selamat dari sudut pandang persekitaran. Negara tempat asal lantai ini dihasilkan adalah Jepun.

Kelebihan Salutan

Ramai orang menilai lapisan ini berdasarkan tahap kekuatannya yang tinggi dan ketahanan yang luar biasa untuk dipakai. Di samping itu, kerana kehadiran polivinil klorida dalam komposisi, bahan tersebut mempunyai kehangatan semula jadi. Banyak pembeli menunjukkan dalam ulasan bahawa jubin seperti itu lebih senang disentuh daripada seramik.

Idea kelebihan bahan ini digunakan dalam pembinaan memberi peluang untuk memilih jubin ini, jadi kami akan memikirkan kelebihannya dengan lebih terperinci:

 1. Bahan ini sangat tahan lama.
 2. Jubin tahan lama, boleh bertahan hingga lima belas tahun.
 3. Berbeza dengan ketahanan haus. Menahan pelbagai tekanan mekanikal kerana lapisan pelindung. Sekiranya serpihan individu masih rosak, penggantiannya tidak sukar.
 4. Jubin boleh diletakkan di atas lantai yang hangat.
 5. Bahan ini tahan terhadap lelasan dan bahan kimia.
 6. Ia mempunyai kemampuan kalis bunyi dan kalis bunyi tahap tinggi.
 7. Tahan terhadap kelembapan. Jubin menahan kesan wap dan air, oleh itu, ia dapat digunakan untuk membuat lantai di dapur, balkoni atau bilik mandi. Permukaan bahan tidak terdedah kepada acuan atau cendawan.
 8. Permukaannya tidak tergelincir, risiko kecederaan tidak sengaja dikurangkan.
 9. Jubin boleh diubah tanpa proses umum pembongkaran, seperti yang kadang-kadang berlaku dengan linoleum dan bahan lain yang digunakan dalam pembinaan.
 10. Semasa menggunakan bahan, haba dapat dikekalkan dengan baik.
 11. Ia dapat mengatasi suhu yang melampau.
 12. Bahannya semula jadi dan mesra alam, seperti yang dibuktikan oleh sijil berkualiti tinggi antarabangsa.
 13. Proses meletakkan jubin sangat mudah dan mudah, yang menjimatkan kerja pemasangan. Sekiranya jubin mempunyai kunci pengikat, maka anda tidak boleh menggunakan gam.
 14. Ada kemampuan untuk memadamkan diri, tahan terhadap kesan api.
 15. Pelbagai tekstur bahan, yang membolehkan anda mencapai simulasi yang baik dari pelbagai bahan.
 16. Bahannya antistatik, tidak mengalirkan elektrik.

Penting! Komposisi jubin vinil kuarza tidak mengandungi resin fenolik dan melamin, yang menjadikannya selamat bukan sahaja untuk orang, tetapi juga untuk haiwan peliharaan.

Kekurangan bahan

Walaupun terdapat senarai aspek positif yang mengagumkan, jubin vinil kuarza bukan tanpa beberapa kekurangan. Mengetahui aspek negatif dari bahan ini memungkinkan akhirnya membuat keputusan yang tepat ketika memilih lapisan. Dalam senarai tolak tolak:

Kekurangan Quartz Vinyl Tile

 1. Walaupun jubin vinil kuarza dianggap sebagai lapisan yang benar-benar selamat, ia menggabungkan sebilangan bahan yang menghalangnya daripada dianggap sebagai bahan semula jadi.
 2. Walaupun ketahanan terhadap kerosakan mekanikal pada jubin sangat tinggi, tetapi perabot yang terlalu berat dapat meninggalkan penyok yang tidak menyenangkan, khususnya, ia dapat muncul dari kaki perabot.
 3. Sebelum anda memulakan proses meletakkan lantai, penting untuk memberi perhatian besar pada permukaan lantai. Sebarang ketidakseragaman, retakan atau kecacatan di pangkalan akan dapat dilihat setelah produk diletakkan.
 4. Bahan tersebut bereaksi buruk terhadap paparan sinar ultraviolet, yang mengakibatkan keperitan perlahan-lahan serpihan jubin yang berada di bawah pengaruh sinar matahari langsung.
 5. Pelbagai pengeluar menghasilkan jubin dengan dimensi yang berbeza, oleh itu, penting untuk memperhatikan fakta bahawa bahan tersebut dibeli dari satu syarikat sahaja.

Senarai ini membolehkan anda memahami bahawa kelemahan berbanding dengan sisi positif tidak terlalu ketara. Oleh itu, jika anda ingin menambahkan estetika dan keindahan ke lantai, tetapi tidak ada cara untuk membelanjakan wang pada lamina yang mempunyai sisi negatifnya sendiri, jubin vinil kuarza akan menjadi pilihan yang bagus.

Varieti

Jubin vinil kuarza boleh dijual dengan pelbagai saiz, tekstur, bentuk atau warna. Kepelbagaian sedemikian diperlukan untuk memenuhi semua keperluan pelanggan. Tetapi kriteria utama perbezaan antara jubin adalah kaedah pemasangannya. Tiga jenis pemasangan lapisan boleh dibezakan:

 1. Pemasangan di mana gam yang direka khas untuk ini digunakan.
 2. Pemasangan disediakan dengan mengunci pengikat pada jubin.
 3. Jubin pelekat sendiri, semasa meletakkannya perlu mengeluarkan filem pelindung di bahagian dalam jubin dan menempelkannya, dengan kuat menekannya ke lantai.

Juga, jubin vinil kuarza dibahagikan kepada kelas yang berbeza mengikut tahap lelasan. Untuk menggunakan jubin untuk pemasangan di apartmen, disarankan untuk menggunakan bahan kelas - 31-33. Pilihan ini akan memastikan keselamatan lantai selama 11-15 tahun. Sekiranya anda menggunakan jubin untuk pemasangan di lorong atau pejabat kerja, sekolah dan universiti - penting untuk memperhatikan jubin kelas 34. Lapisan sedemikian mempunyai ketahanan tinggi terhadap beban tetap, oleh itu, ketahanannya jauh lebih besar.

Proses penyediaan yayasan

Memasang jubin vinil kuarza cukup mudah, prosesnya tidak menimbulkan kesulitan tertentu dan ia boleh dilakukan dengan tangan anda sendiri. Penting untuk memperhatikan fakta bahawa pangkalan itu disiapkan untuk meletakkan seefisien mungkin, dengan hati-hati dan hati-hati - ini disebutkan dalam senarai sisi negatif jubin. Pilihan permukaan berikut sesuai untuk memasang bahan ini:

 • lantai kayu;
 • seramik;
 • logam;
 • konkrit.

Untuk meletakkan jubin pada konkrit, anda harus membersihkan dan menghilangkan pelbagai kekurangan dan kecacatan, lakukan asas primer. Ini perlu untuk memastikan permukaannya sempurna dan sekerap mungkin, tanpa retakan dan titisan. Pemasangan pelapisan diperlukan apabila lapisan tersebut benar-benar kering. Anda juga perlu menghapuskan hampir keseluruhan isipadu zarah debu yang mungkin ada di dasar, supaya kesan kekuatan lekatan jauh lebih tinggi.

Sekiranya permukaan pemasangan jubin terbuat dari kayu, maka syaratnya sama seperti yang berlaku pada konkrit.Hanya dengan segala cara diperlukan untuk menghilangkan jurang yang mungkin ada di antara kepingan papan lapis. Juga, jika penutupnya mempunyai topi kuku atau skru, ia perlu diampelas. Agar pokok itu dilindungi dari kelembapan dan pembusukan berikutnya, perlu menggunakan campuran biocidal untuk meresapi lantai.

Setelah permukaan siap sepenuhnya untuk meletakkan lapisan vinil kuarza seterusnya, anda boleh memulakan pemasangan langsung.

Proses peletakan bahan

Algoritma yang membolehkan anda meletakkan jubin vinil kuarza persegi klasik adalah seperti berikut:

Proses meletakkan jubin vinil kuarza

 1. Pada mulanya, perlu menandakan asas untuk meletakkan jubin dengan betul. Untuk melaksanakan tahap ini, anda perlu menggunakan sebarang kaedah: pensil, pen, kord bersalut. Hasil markup adalah titik di tengah ruangan, yang akan menjadi titik permulaan pemasangan jubin.
 2. Gam yang digunakan semasa pemasangan dilekatkan pada alas, maka perlu menunggu sekitar tiga puluh minit sebelum mengering. Proses peletakan mesti bermula dari bahagian tengah bilik atau dari pintu masuk ke bilik.
 3. Garis-garis yang muncul di lantai setelah markup memungkinkan untuk mengawal secara menyeluruh dan menyeluruh bagaimana proses ini dilakukan dengan betul.
 4. Setelah jubin diletakkan sepenuhnya di pangkalan, perlu menggunakan roller untuk menghilangkan udara berlebihan.
 5. Banyak pengeluar meletakkan tanda yang diperlukan pada bahagian lapisan yang licin, yang dapat digunakan untuk menavigasi ke arah mana untuk terus meletakkan.
 6. Semua jubin yang diletakkan setelah yang sebelumnya, adalah penting untuk berlabuh antara satu sama lain untuk mengelakkan berlakunya retakan dan jurang.
 7. Sekiranya selepas pemasangan jubin terdapat lebihan gam, ia dapat dihilangkan dengan menggunakan etil alkohol. Anda boleh bergerak di sekitar lapisan yang baru dilampirkan dengan segera, tetapi anda boleh memasang perabot di dalam bilik hanya selepas beberapa hari. Mencuci dan apa-apa prosedur air dengan lantai hanya dibenarkan 5 hari selepas pemasangan selesai sepenuhnya.

Anda juga dapat menentukan sebilangan cadangan yang membantu mempermudah proses penggayaan dan menjadikannya lebih baik:

 1. Suhu asas di mana jubin diletakkan tidak boleh jatuh di bawah lima belas darjah.
 2. Jubin penting untuk merekatkan punggung dengan tepat.
 3. Dengan ketumpatan jubin antara satu sama lain, jangan memerahnya secara berlebihan.

Hasilnya, kita boleh mengatakan bahawa jubin yang dibuat berdasarkan vinil kuarza adalah pilihan yang sangat baik untuk mengemas kini lantai. Memandangkan senarai aspek positif bahan yang mengagumkan, anda boleh membuang jubin minus kecil, jadi bahan binaan ini kini banyak diminati di banyak negara, termasuk Rusia.

Dengan pendekatan yang tepat untuk meletakkan dan mengoperasikan jubin, penutup lantai ini tentu dapat melayani Anda hingga lima belas tahun, dan selama ini ia akan menggembirakan mata dengan penampilan yang cantik.

Video: Jubin Vinari Kuarsa - Gambaran Keseluruhan Bahan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan