Doe - penerangan, habitat, gaya hidup

Anda boleh menjumpai banyak legenda, legenda dan khabar angin tentang haiwan yang elegan seperti seekor kelinci. Selalunya gambar rusa cantik ini tidak dapat dipisahkan dengan sifat wanita: keharmonian, rahmat, keharmonian. Pada masa yang sama, ada sesuatu yang misterius dalam gambar ini, beberapa bayangan iblis. Tetapi pada hakikatnya, apa itu kelinci? Penyayang dan sensual, atau berbahaya dan kuat?

Doe

Penampilan

Terdapat dua jenis rusa fallow: Eropah dan Iran. Spesies pertama adalah yang paling biasa, tetapi dipercayai bahawa pada awalnya hanya rusa fallow Iran yang ada di bumi. Dimensi rusa yang tinggal di Eropah boleh mencapai ketinggian 100 sentimeter dan rata-rata 160 sentimeter. Berat lelaki dewasa mencapai 105 kilogram, sementara betina berat sekitar 65 kg. Haiwan itu memiliki ekor yang tidak terlalu panjang, di kepala jantan terdapat tanduk yang berat yang memperoleh penampilan seperti sekop pada saat dewasa.

Seiring dengan jenis rusa lain, ukuran tanduk rusa fallow jantan bertambah seiring dengan usianya. Dengan permulaan bulan April, tanduk dibuang dan pada tahun berikutnya tumbuh lagi dari tanduk kecil. Warna badan keldai bergantung pada musim. Pada musim sejuk, kawasan leher dan kepala haiwan mempunyai warna coklat, dari sisi dan belakang doe benar-benar hitam, dan bahagian bawahnya berwarna kelabu.

Tetapi pada musim panas, keldai menjadi lebih menarik dan cantik: dari sisi dan belakang, rambut menjadi lebih ringan, dihiasi dengan bintik-bintik putih yang anggun, dan anggota badan dan perut menjadi hampir putih.

Sering kali anda dapat bertemu dengan haiwan yang benar-benar hitam (yang disebut melanists) atau seekor kelinci putih (albino) yang benar-benar putih. Sejak zaman kuno, haiwan seperti itu dianggap sebagai binatang yang menggambarkan pelbagai kejadian dan kejadian.

Secara luaran, keldai Iran tidak mempunyai perbezaan dibandingkan dengan spesies Eropah. Kita hanya boleh mengatakan bahawa jantan haiwan ini sedikit lebih besar - panjang badannya boleh mencapai beberapa meter. Sekiranya kita membandingkan rusa fallow dengan rusa jenis lain, dapat diketahui bahawa ia mempunyai otot yang lebih kuat dan kuat, lehernya lebih maju, dan kakinya kurang panjang.

Habitat

Dipercayai bahawa tempat kelahiran rusa fallow adalah wilayah Mediterranean, yang merangkumi bahagian selatan Perancis, tanah Yunani dan Turki. Pada mulanya, haiwan-haiwan ini tinggal di Eropah, tetapi setelah perubahan iklim yang tajam, burung betina itu dengan tegas berdiri di Asia. Dan sejak masa itu, rusa ini mula diimport oleh orang.

Dari zaman kuno mereka dibawa ke Itali dan Yunani, tidak lama kemudian ke wilayah Britain dan Eropah. Sehingga abad keenam belas, rusa ini tinggal di Poland, Latvia, di sebelah barat Belarus. Tetapi pada masa ini, tidak mungkin mereka dapat bertemu dengan haiwan ini.

Lama kelamaan, doe datang ke utara dan selatan Amerika, ke Jepun dan Chile, Madagaskar dan Australia. Namun, sekarang, keldai itu telah hilang sepenuhnya dari banyak titik di peta dunia.

Pada masa ini, rusa fallow Iran disenaraikan dalam Buku Merah - jumlah spesiesnya secara harfiah beberapa ratus haiwan. Keadaan sedikit lebih baik dengan doe Eropah, jumlah gol mencapai sekitar beberapa ratus ribu. Doe adalah haiwan yang terutama tinggal di kawasan berhutan, di mana terdapat banyak kawasan terbuka, rumput dan semak belukar. Namun, setelah jatuh ke dalam keadaan yang tidak dikenali, rusa ini dapat menyesuaikan diri dengan cepat.

Perwatakan dan gaya hidup

Sifat dan gaya hidup rusa fallow
Pada musim panas, doe biasanya tinggal bersendirian atau mengatur beberapa kumpulan. Fledglings mematuhi ibu, tanpa menjauhinya dari jarak jauh.Haiwan ini paling aktif pada waktu pagi atau petang, ketika udara lebih sejuk. Pada masa itulah rusa fallow mulai merumput dan mengunjungi tempat-tempat penyiraman.

Ketika waktu panas tiba, haiwan ini lebih suka bersantai di kerusi santai yang terletak di kawasan yang teduh. Pada kebiasaannya, tempat seperti ini terdapat di kawasan semak berhampiran pelbagai badan air. Di sana mereka memiliki kesempatan tidak hanya untuk melepaskan diri dari panas terik, tetapi juga untuk menghindari penumpukan keji.

Doe tidak malu dan malu-malu. Berbanding dengan wakil rusa yang lain, keldai tidak begitu malu-malu dan berhati-hati. Sekiranya rusa ini tinggal di taman berhampiran orang itu, mereka boleh mengambil makanan dari tangan manusia dan menjadi agak jinak.

Untuk menjangkakan musim sejuk, rusa biasanya mengatur kawanan besar, jantan dan betina di mana mereka bergerak bersama. Pada masa inilah seseorang dapat melihat ritual yang paling luar biasa dan luar biasa yang terdapat dalam rusa - pertandingan, pergaduhan dan perkahwinan lebih lanjut.

Memperjuangkan perhatian wanita, haiwan boleh mematahkan leher lawannya, dan dalam beberapa kes, mereka sendiri. Ini menunjukkan betapa sengitnya pertempuran tersebut. Ia juga berlaku bahawa kedua-dua lelaki mati jika tanduknya mengawan.

Setelah wanita dan lelaki berkumpul, dan kelinci mulai melahirkan keturunan, yang dipilihnya bergerak jauh dan lebih suka tinggal bersendirian. Tetapi dengan bermulanya cuaca sejuk yang teruk, lelaki kembali berkumpul dalam kumpulan tertentu hingga musim sejuk pada musim yang sukar.

Doe jarang meninggalkan tempat kegemaran. Haiwan ini lebih suka tidak meninggalkan sempadan wilayah mereka. Laluan harian mereka monoton, melalui tempat yang sama. Selain itu, rusa ini tidak mempunyai kemampuan menyesuaikan diri dengan pergerakan di salji kerana ukuran anggota badan yang kecil.

Namun, kerana deria penciuman yang sangat baik, seekor burung betina dapat dengan mudah mencari makanan untuk dirinya sendiri di bawah simpanan salji, yang meliputi lumut, akar tanaman. Juga, rusa ini memiliki telinga yang tajam, yang mengimbangi bukan penglihatan terkuat. Walaupun begitu, haiwan itu dapat dengan mudah mendengar seseorang pada jarak lebih dari 300 meter. Dan ketika rusa fallow berada dalam bahaya, mereka biasanya berjaya melarikan diri. Panjang doe rusa fallow mencapai beberapa meter. Selain itu, haiwan seperti itu berenang hebat, tetapi masuk ke dalam air hanya sekiranya berlaku kecemasan.

Makan Doe

Doe merujuk kepada ruminan yang merupakan herbivora. Makanan mereka merangkumi makanan tumbuhan: kulit pohon, serpihan daun, dahan, semak dan rumput.

Makan Doe

Rusa ini dapat memakan pelbagai jenis tanaman bermusim. Pada musim bunga, makanan kegemaran mereka adalah pucuk abu gunung, pinus atau maple, titisan salji dan anemon. Pada musim panas, mereka senang makan buah berangan, pelbagai buah beri dan bijirin, sedge, cendawan yang dijumpai dan biji-bijian atau buah berangan yang jatuh dari pokok. Dengan bermulanya cuaca sejuk, diet terdiri daripada dahan dan kulit pohon. Di samping itu, doe berusaha mencari kawasan dengan tanah yang kaya dengan pelbagai garam. Ini diperlukan untuk menambah simpanan mineral.

Orang-orang dan organisasi yang mempunyai kepentingan tertentu dalam memperluas populasi haiwan ini di kawasan tertentu biasanya membentuk jilat garam untuk mereka, membuat pengumpan buatan yang dipenuhi dengan bijirin dan jerami. Kadang-kadang keseluruhan pelindung diletakkan di mana tumbuh-tumbuhan yang menjadi sebahagian daripada diet rusa fallow tumbuh.

Jangka hayat dan pembiakan lebah

Sekitar bulan September, haiwan ini memulakan fasa pengangkatan, yang berlanjutan hingga akhir musim luruh. Wanita lebih suka menjauhkan diri dari pergaduhan antara lelaki, yang, pada gilirannya, sangat terjejas selama bulan-bulan ini, tidak hanya dari kecederaan parah, tetapi juga dari kekurangan zat makanan.

Mereka menurunkan berat badan dengan ketara, kerana semua tenaga lelaki ditujukan untuk menguruskan jumlah maksimum wanita. Mereka diterima untuk berteriak dengan kuat, memberitahu semua binatang di sekitarnya tentang hak mereka sendiri untuk memiliki wilayah tertentu dan betina yang tinggal di sana.

Lelaki menjadi lebih mudah alih, agresif dan sangat teruja. Di samping itu, ketakutan dan kehati-hatian biasa mereka hilang. Apabila beberapa lelaki kuat dan dewasa memasuki kawanan wanita, mereka segera mengusir lebih banyak remaja yang pemalu dari sana. Anak-anak tahun, pada gilirannya, sepanjang kebiasaan hidup dalam jarak yang jauh untuk kembali ke ibu mereka pada musim sejuk. Sepanjang musim, lelaki rata-rata meliputi sekitar 8 perempuan.

Betina mengandung keturunan selama kira-kira lapan bulan, dan pada Mei satu bayi biasanya dilahirkan. Selama 4 bulan berikutnya, dia memakan susu ibu, dari masa ke masa, beralih ke makanan yang ada pada orang dewasa. Menjelang beberapa tahun, seekor rusa muda mencapai usia dewasa. Rata-rata, doe hidup selama lebih kurang 28 tahun.

Video: doe (Dama dama)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan