Gopher kecil - penerangan, habitat, gaya hidup

Semenanjung Crimea unik. Di wilayahnya terdapat tiga zon iklim. Hasilnya, dia kaya dengan pelbagai haiwan. Di Crimea ditemukan peninggalan kuno nenek moyang dari gopher kecil itu. Para saintis untuk masa yang lama bekerja di semenanjung selama pemeriksaannya, mereka menangkap 179 individu.

Gopher kecil

Penduduk Gopher

Sebahagian daripada populasi adalah biogeocenosis, yang dibuat khas oleh tangan manusia, iaitu, ia adalah ekosistem buatan. Penduduk dipenuhi dalam tanaman bijirin. Daripada gophers yang ditangkap, tiga dijumpai di tanaman musim sejuk.

Anda boleh menemui gopher kecil di tali pinggang hutan. Walau bagaimanapun, ia tidak berkaitan dengan komponen kuno biotope, yang bermaksud untuk bertemu dengan gopher kecil hanya dalam penanaman satu peringkat.

Lesser Gopher adalah spesies musim sejuk. Mereka bangun pada musim bunga, sekitar Februari-Mac. Kebangkitan bergantung pada suhu. Beberapa tupai tanah berhibernasi pada musim panas.

Spesies gopher kecil

Panjang badan bervariasi dari 19 hingga 24 sentimeter, berat individu adalah 460 gram. Ekornya hanya 1/5 badan, panjangnya kurang dari 4 sentimeter. Walau bagaimanapun, walaupun ukurannya, ekor sangat penting dalam kehidupan seekor tikus. Di hujungnya terdapat ujung sensitif khas, yang merupakan panduan untuk tupai tanah di lorong bawah tanahnya.

Warna badan gopher mungkin berwarna kelabu bersahaja, dan mungkin berwarna kelabu-kekuningan-kekuningan. Bentuk badan memanjang, anggota badannya pendek. Kepala gopher mempunyai bentuk ovoid. Di pipi gopher kecil, anda dapat melihat bintik-bintik kecil. Biasanya perut gopher berwarna kelabu. Badan lateral, serta kawasan anggota badan, berwarna kelabu, kadang-kadang dengan warna kekuningan.

Gophers kecil menghabiskan banyak masa di bawah tanah, akibatnya mereka kurang penglihatan. Kerana itu, mereka biasanya tidak jauh dari liang mereka.

Tupai tanah mempunyai kelenjar lakrimal yang menolong mereka menahan debu dan kotoran. Ini sangat penting, kerana mata gofer sentiasa tercemar. Oleh kerana itu, mereka mempunyai aurikel yang sangat kecil dan hampir tidak kelihatan.

Gophers kecil mempunyai kemampuan luar biasa - amaran suara. Biasanya tikus mencicit atau bersiul. Bunyi bergantung pada skala bahaya.

Kebolehdaya gopher kecil berbeza dari 1 hingga 3 tahun. Sekiranya persekitaran dan keadaan iklim yang baik, maka tikus dapat hidup hingga 5 tahun.

Habitat

Taburan gopher kecil cukup besar. Biasanya mereka menetap di dataran rendah dan dataran rendah dan separa gurun. Sempadan penempatan gopher kecil di timur - ke gurun Betpak-Dala, di barat - tidak lebih jauh dari Dnieper; di Utara - ke Tasik Zaysan, di selatan - pantai Laut Hitam.

Gaya Hidup

Gaya hidup gopher kecil
Berdasarkan pengamatan para saintis, terungkap bahwa ada lebih banyak wanita dari tupai tanah kecil daripada lelaki, dan indeks seksual adalah 0.8. Sekiranya kita bercakap tentang keturunan, maka lebih banyak wanita dilahirkan daripada lelaki.

Pembiakan berlaku selepas hibernasi. Biasanya wanita hamil boleh ditemui pada musim bunga (Mac-Mei), tetapi kebetulan mereka bertemu pada musim panas (Jun-Julai). Ukuran embrio sangat mustahil untuk ditentukan, kerana betina bertemu dengan embrio, yang panjangnya 2-3 mm. Ini berlaku serentak dengan betina, di mana embrio sudah mempunyai panjang badan 31-36 mm. Gophers menjaga keturunan mereka. Orang muda kelihatan buta, pekak dan tanpa rambut, jadi mereka hanya memerlukan seseorang untuk menolong mereka.

Satu tahun mempunyai satu kitaran generatif. Biasanya betina membawa 5-8 anak. Pertama kali dalam hidup mereka benar-benar berada di dalam lubang.Pada bulan April - Mei (bergantung kepada keadaan cuaca) anak gopher muda muncul dari lubang. Selepas itu, setelah kira-kira sebulan, penempatan semula berlaku.

Gophers tinggal di kawasan jajahan yang dapat membentang sejauh beberapa kilometer. Gophers tinggal di liang, kedalamannya dapat mencapai hingga 1.8 meter, dan panjang pergerakannya dapat lebih dari 4 meter.

Gophers menyiapkan liang untuk musim sejuk. Pintu pengerat ditutup dengan palam tanah khas, yang digali hanya pada musim bunga. Proses keluar dari lubang boleh berlangsung hingga 3-4 hari. Sekiranya lubang itu sudah tua, maka ia boleh mempunyai beberapa input.

Perhatikan! Gopher kecil adalah pembawa agen penyebab wabak, tularemia dan brucellosis. Di Crimea, seekor tikus menemui demam berdarah dengan sindrom ginjal.

Pemakanan

Gopher memberi makan
Ini bukan untuk mengatakan bahawa gophers tidak sihat dalam diet mereka. Telah diketahui bahawa seseorang individu memakan sekitar 32 jenis makanan. Perlu diperhatikan bahawa gopher kecil itu memakan makanan haiwan, iaitu Kadal Crimean, serta pelbagai serangga. Gofer kecil memakan biji-bijian yang berbeza - sebab itulah tikus dianggap sebagai perosak. Dia boleh memakan semua tanaman makanan, meninggalkan hanya rumpai.

Diet gopher kecil juga termasuk pudina, rumput bulu, rumput gandum dan tulip.

Musuh

Kerana intensiti pembiakan gopher kecil sangat tinggi, dan mempunyai bahaya yang tinggi, tikus jenis ini tidak tergolong dalam spesies yang dilindungi. Walau bagaimanapun, liang-liang haiwan ini sangat penting, kerana digunakan oleh banyak haiwan yang disenaraikan dalam Buku Merah

Para saintis telah memperhatikan bahawa jumlah populasi baru-baru ini menurun, beberapa spesies telah hilang sama sekali. Ini disebabkan oleh fakta bahawa secara beransur-ansur iklim berubah. Peranan penting dimainkan dengan mengusahakan tanah dengan bahan kimia yang memberi kesan negatif terhadap daya maju gopher kecil.

Gopher kecil terpaksa menghadapi musuh besar: ular, helang stepa, looney, balaban, polecat dan musang. Biasanya, tikus berhati-hati terlebih dahulu dari burung camar perak, kemudian rubah dan hanya selepas itu, bulan paya. Musuh yang tinggal jarang berlaku, serangan.

Video: Fakta Gopher Menarik

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan