Semolina untuk kanak-kanak - faedah dan keburukan

Sejak zaman kuno, semolina telah menjadi sebahagian daripada asas makanan bayi. Di samping itu, ramai orang dewasa sangat menyukai hidangan ini. Namun, sekarang semakin kerap anda dapat mendengar bahawa bubur tidak mempunyai khasiat yang bermanfaat. Dalam beberapa kes, hidangan itu boleh membahayakan. Pediatrik mengesyorkan agar tidak memasukkan semolina dalam diet bayi sehingga 1 tahun. Masalahnya ialah gluten terdapat dalam komposisi, yang sering menyebabkan alergi berkembang.

Bubur semolina untuk kanak-kanak

Penggunaan semolina

 1. Kelebihan hidangan yang tidak diragukan lagi adalah bahawa ia cepat dan untuk jangka masa yang lama menepati badan dengan nutrien. Sebaiknya makan bubur lebih kerap jika anda tahu bahawa akan ada selang waktu yang lama antara waktu makan.
 2. Sebaiknya tawarkan hidangan kepada kanak-kanak yang hiperaktif, terutama pada waktu petang. Dengan cara ini anda dapat mengelakkan anak anda memerlukan makanan pada waktu petang. Semua ini memberi kesan negatif terhadap kualiti tidur.
 3. Adapun faedah utama semolina, lembut dan lembut mempengaruhi perut. Kelebihan hidangan adalah bahawa ia kekurangan serat. Oleh itu, bubur dibenarkan dimasukkan ke dalam diet selepas pembedahan.
 4. Di samping itu, hidangan ini disarankan untuk dimasukkan ke dalam makanan utama bagi orang yang mempunyai penyakit saluran gastrousus. Dengan penggunaan produk secara sistematik, kekejangan dengan bisul dan gastritis berlalu.
 5. Sekiranya bayi mengalami masalah dalam bentuk kekurangan berat badan, semolina akan membantu memperbaiki keadaan dalam masa yang singkat. Dianjurkan untuk mengambil hidangan dengan keletihan badan dan kecenderungan untuk distrofi. Dengan latar belakang ini, peningkatan kecekapan, tenaga, keletihan hilang.
 6. Bubur mengandungi kompleks vitamin B, yang diperlukan untuk perkembangan tubuh bayi sepenuhnya. Sebagai tambahan kepada bahan ini, seluruh sistem saraf terbentuk dengan betul. Anak menjadi lebih seimbang dan tenang.
 7. Kelebihan bijirin adalah bahawa ia mengandungi jumlah protein yang minimum. Oleh itu, bubur akan berguna untuk dimakan sekiranya terdapat masalah pada buah pinggang. Hidangan seperti itu tidak akan menimbulkan beban tambahan pada organ dalaman yang rosak.
 8. Antara lain, sifat berguna produk adalah tepat dalam komposisi mineralnya. Zink, sulfur, magnesium, klorin terdapat dalam kuantiti yang mencukupi dalam semolina. Bersama-sama, zat tersebut mempunyai kesan pengukuhan pada sistem imun. Mineral memastikan fungsi normal semua organ dalaman.

Keburukan umpan

Umpan berbahaya untuk kanak-kanak

 1. Dalam kebanyakan kes, bijirin boleh membahayakan tubuh anak-anak, kerana adanya fitin. Akibatnya, ketika dikonsumsi dalam makanan, kalsium yang berasal dari makanan kurang diserap. Dengan latar belakang ini, sistem rangka terjejas teruk dan tidak berkembang sepenuhnya. Fenomena seperti itu cukup berbahaya bagi organisma yang sedang tumbuh.
 2. Sekiranya anda memberi bubur secara sistematik kepada bayi yang berusia di bawah satu tahun, risiko terkena riket meningkat dengan ketara. Selain itu, semolina juga boleh membahayakan kanak-kanak. Gluten terdapat dalam komposisi. Protein dikontraindikasikan pada orang yang mempunyai intoleransi individu. Penyakit ini disebut penyakit seliak.
 3. Di samping itu, semolina sering menyebabkan reaksi alergi dan diatesis. Hidangan sedemikian dikontraindikasikan dengan ketat sekiranya menghidap diabetes. Kerana hidangan, sembelit sering timbul. Ini disebabkan oleh biji-bijian yang halus dan bebas serat.
 4. Dilarang memasukkan produk dalam diet kanak-kanak yang cenderung mengalami kegemukan. Sekiranya anda sering mengonsumsi semolina, ini akan menghasilkan sekumpulan kilogram yang tidak diingini. Semasa memasak bubur di atas air, setiap 100 gr. menyumbang kira-kira 100 kcal.Perlu diingat bahawa rasa hidangan meninggalkan banyak yang diinginkan.
 5. Perlu diperhatikan bahawa produk sedemikian dilarang sama sekali diberikan kepada bayi yang berumur di bawah 10 bulan. Sekiranya perlu, lindungi anak dari makanan jika dia mengalami reaksi alergi atau intoleransi gluten individu. Jika tidak, bayi akan mula menghadapi masalah serius dengan sistem pencernaan.

Peraturan untuk memilih semolina

Peraturan untuk memilih semolina

 1. Nilai pemakanan produk secara langsung bergantung pada kualiti bijirin itu sendiri. Semasa memilih, utamakan semolina daripada gandum durum. Pada bungkusan anda dapat melihat sebutan dalam bentuk huruf "T". Semasa menggunakan bijirin lembut, simbol "M" diletakkan.
 2. Perlu diingat bahawa dalam kes yang terakhir, kualiti produk sangat diharapkan. Tetapi bijirin seperti itu mempunyai kos yang lebih rendah. Walau apa pun, semolina mempunyai harga yang rendah dengan kemampuan yang besar untuk menyerap air.
 3. Semasa memilih bahan mentah, pastikan untuk memberi perhatian kepada warna. Produk berkualiti tinggi mempunyai krim ringan atau warna putih tulen. Sekiranya anda melihat sebutir warna kuning, jangan cuba membelinya. Di samping itu, perhatikan aliran mudah.
 4. Tidak ada ketulan di dalam bubur. Semasa memampatkan bijirin, perhatikan fakta bahawa zarah-zarah itu hancur. Sekiranya mereka mula melekat, ini menunjukkan kelembapan tinggi dan pelanggaran peraturan untuk menyimpan produk.
 5. Semolina berkualiti tinggi mempunyai tarikh luput dengan penyimpanan yang betul tidak lebih dari 9 bulan. Semasa memilih, jangan terlalu mementingkan bau bahan mentah. Lebih-lebih lagi, anda tidak akan dapat mencium bau komposisi dalam bungkusan. Setelah membongkar, semolina tidak boleh berbau sama sekali.
 6. Sekiranya anda tidak mahu melakukan kesalahan biasa ketika memilih bijirin, ketika membeli, utamakan bahan mentah dalam bungkusan lutsinar. Setelah membuka bungkusan, tuangkan komposisi ke dalam bekas kaca tertutup. Simpan di rak di kabinet dapur.

Sekiranya anda mahu bayi mendapat jumlah nutrien maksimum, tawarkan bubur kepadanya, setelah mempelajari semua peraturannya. Jangan masukkan pinggan sebelum tarikh akhir. Pilih produk berkualiti tinggi. Perhatikan keadaan penyimpanan. Sekiranya bayi betul-betul sihat, semolina akan memberi kesan positif kepada keadaan seluruh organisma.

Video: mengenai bahaya dan faedah bubur semolina untuk kanak-kanak

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan