Butterdish dicat - di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Dalam beberapa kes, nama badan buah hampir sama atau sebahagiannya sesuai dengan penampilannya. Mengenai oiler yang dicat, apabila anda melihatnya, anda dapat segera memahami mengapa contoh tersebut diberi nama yang sesuai. Pemetik cendawan dari seluruh dunia sangat menyukai badan berbuah seperti itu. Oleh itu, sebaik sahaja tempoh berbuah bermula, pemetik cendawan terus berburu.

Minyak boleh dicat

Penerangan

 1. Badan berbuah yang dipersembahkan juga mempunyai nama kedua. Pakar sering memanggil mereka Spray oiler. Item seperti itu mempunyai ukuran topi yang cukup besar. Diameter maksimum, ia boleh tumbuh hingga 18 cm. Lama kelamaan, topi itu berbentuk kon. Ia berbentuk hemisfera, dan di tengahnya terdapat tuberkel kecil.
 2. Di hujung topi anda dapat melihat sisa-sisa gantung dari tempat tidur. Selalunya mereka kelihatan seperti serpihan. Sebelum ini, yang terakhir meliputi jisim tubular. Pelbagai kepingan dapat dilihat pada permukaan topi itu sendiri. Selalunya mereka dicat dengan warna kelabu-coklat atau coklat. Oleh kerana itu, badan berbuah seperti itu kelihatan sangat ketara dan bervariasi.
 3. Perlu diingat fakta yang luar biasa, warna kulit spesimen seperti itu dapat berubah bergantung pada keadaan cuaca. Walau bagaimanapun, semasa hujan, cendawan memperoleh warna yang lebih cerah dan lebih gelap. Bagi badan berbuah muda, topi mereka dicat dengan warna merah anggur atau burgundy. Kadang-kadang warna kekuningan diperhatikan.
 4. Adapun pulpa, ia dicat dengan warna kuning. Strukturnya agak padat. Ia boleh memerah jika ditoreh. Selepas ini, setelah beberapa lama, daging memperoleh warna merah-coklat. Di bawah penutup anda dapat melihat struktur tiub. Ia terbentuk dari tubulus bersatu yang menuruni kaki.
 5. Jisim tubular itu sendiri sering dicat dengan warna kuning cerah atau coklat-oker. Sekiranya anda menekannya, anda akan melihat warna coklat. Pada badan berbuah muda, tiub yang sama tersembunyi di bawah bract berbulu. Yang terakhir mungkin mempunyai warna putih-merah jambu atau putih.
 6. Bagi pembiakan, pelekat gris yang dicat menjadikannya spora halus. Mereka berada dalam serbuk spora. Ia juga boleh menjadi coklat, cokelat, atau kayu manis-zaitun. Bagi kaki, ia agak panjang. Ia boleh tumbuh hingga maksimum 12 cm dan diameter hingga 3 cm.
 7. Selepas penutup hancur, cincin kelabu atau putih kekal di kaki. Lama kelamaan, ia mula mengering dan menjadi gelap. Selain itu, di atas gelang dan di bahagian tengah kaki anda dapat melihat bahawa permukaannya dicat dengan warna kuning. Walau bagaimanapun, lebih dekat ke pangkalan anda dapat melihat warna oker yang kaya.

Pembahagian

Penyebar minyak berwarna

 1. Badan buah lebih suka berkembang dan berbuah di tanah yang subur. Di samping itu, yang terakhir sering ditutup dengan lumut hijau. Kejadian dalam kebanyakan kes tumbuh dengan pinus weymouth dan hutan cedar.
 2. Buah-buahan seperti ini dituai di negara-negara Eropah, konifer, hutan Siberia, Amerika Utara dan Timur Jauh. Kelebihan minyak adalah bahawa ia membentuk jajahan yang cukup besar. Oleh kerana itu, hasil panen yang kaya selalu diperoleh. Buah berlaku dari awal musim panas hingga pertengahan musim luruh.

Kebolehtukaran

 1. Badan berbuah seperti ini terkenal dengan aroma cendawan halus dan rasa ringan. Oleh itu, tanpa keraguan mereka disamakan dengan kategori spesimen yang boleh dimakan dari dunia cendawan.
 2. Minyak ini diperap, rebus dan dipanggang. Mereka juga ditambahkan ke pelbagai kursus pertama dan kedua. Dalam cendawan seperti itu, tidak ada yang berbahaya, ia boleh dimakan walaupun dalam bentuk mentah.

Pandangan serupa

 1. Oiler yang luar biasa berbeza dari rakan sejawatnya dalam ukuran sederhana. Sekiranya anda melihat kaki dengan teliti, maka di bawah gelanggang anda dapat melihat warna burgundy. Lebih-lebih lagi, permukaannya mempunyai struktur yang terasa. Topi itu juga tidak mempunyai diameter yang besar. Di permukaannya anda dapat melihat sisik yang tersebar dan cukup besar.
 2. Oiler lipan jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan rupa yang dicat. Selain itu, kakinya berlubang dan tidak dipenuhi pulpa. Tidak ada timbangan yang jelas pada topi. Sebaliknya, nampaknya memiliki struktur yang lentur. Selalunya, ia berubah menjadi kecoklatan.
 3. Pada puting Asia, kaki juga tetap berongga. Topi berwarna terang. Tiada kepingan yang diperhatikan di permukaan. Sebaliknya, topi itu mempunyai struktur yang dirasakan. Permukaan dicat dengan warna burgundy atau ceri yang terang.

Minyak yang dicat mungkin kelihatan seperti badan berbuah yang lain. Oleh itu, semasa mengumpulkan, anda perlu mengetahui mengenai spesies yang serupa. Badan buah sangat selamat sehingga boleh dimakan tanpa rawatan panas.

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan