Morodunka - penerangan, habitat, fakta menarik

Morodunka adalah burung yang merupakan sebahagian dari keluarga snipe, charadriiformes. Saudara-saudaranya dalam keluarga adalah: Curlew, jamu, goldfinch, turukhtan, Chernysh, dunlin.

Morodunka

Ukuran burung rata-rata 26 cm, panjang sayap yang dibuka hingga 45 sentimeter, mirip dengan burung nyanyian. Berat 60-125 gram, sedikit lagi burung pipit.

Paruh panjang menonjol, melengkung dan saiz dua kepala, hitam. Dalam hal ini, dia berbeza dengan penampilan saudara-saudaranya. Warna burung tidak terang, serupa dengan coretan yang lain. Bahagian belakang dan sayap berwarna coklat atau coklat tua. Perut sering berwarna putih, kadang-kadang dengan warna coklat atau coklat. Ekornya berwarna kelabu. Bulu di hujung sayap dan ekor jauh lebih gelap, coklat, bahkan lebih dekat dengan hitam.

Kerang mempunyai kaki panjang warna kuning, ujungnya berwarna hitam, di permukaan metatarsus terdapat pelindung. Terdapat membran, lebih ketara antara jari tengah dan luar. Lehernya sederhana, ekor memanjang dan kelihatan sangat bagus semasa penerbangan burung. Kening ringan.

Tidak ada perbezaan warna antara lelaki dan wanita. Pada musim panas, burung mempunyai dua jalur hitam di punggungnya yang hilang setelah mereka jatuh. Pada musim sejuk, warnanya padat, hampir sama dengan musim panas. Bulu tidak mempunyai warna terang. Hanya anak ayam yang menetas yang mempunyai "pakaian" yang halus, serupa dengan pembawa, tetapi kekuningan atau lebih berwarna coklat. Pertumbuhan muda di bahagian atas mempunyai warna yang lebih gelap - coklat, hujung bulu berwarna oker atau merah. Burung itu sangat cepat, secara dramatis dapat mengubah lintasan pergerakan.

Pemakanan

Mereka makan terutamanya makanan haiwan. Batu boleh dimakan, tetapi burung memerlukannya hanya untuk meningkatkan pengisaran dan pencernaan makanan di dalam perut. Mereka memakan serangga, misalnya, kumbang darat dan akuatik (perenang). Juga suka makan grubs. Dari penduduk perairan, mereka memakan ketam, moluska, udang karang, labah-labah dan cacing; mereka juga dapat mencarinya di tanah. Apabila burung makan, mereka berkumpul dalam jumlah yang banyak. Menjadi cakar di air, di mana cetek, dan tangkap mangsa. Paruh diturunkan ke kolam secara sudut dan digerakkan ke sana dari sisi ke sisi. Sebagai tambahan kepada makanan asal haiwan, ganggang dan biji-bijian juga dimakan. Apabila Morodka kecil menangkap mangsa yang cukup besar, ia membilasnya ke dalam air, dan kemudian memakannya. Di darat, dia mencari makanan dengan menusuk pasir sepanjang paruhnya.

Pembiakan

Burung-burung kecil terbang pada musim bunga (April-Mei) ke sarang mereka untuk musim kawin. Siapa yang tidak mempunyai pasangan - pada masa ini ia terbentuk. Burung monogami, tetapi pasangan jarang bertambah seumur hidup. Selalunya, setelah beberapa tahun, burung menukar pasangannya.

Pada musim bunga burung kecil mengeluarkan suara yang kuat, tetapi ini tidak bermaksud bahawa selalu ada banyak bunyi dari mereka. Hanya semasa musim kawin, semua spesies burung teruja dan bersikap keras. Lelaki, mengundang wanita, berdiri di tepi takungan, mengangkat ekornya, gemetar dengan badan dan sayapnya, sementara paruhnya terbuka.

Bersayap sangat damai, mudah bergaul dengan spesies burung yang lain. Mereka bersarang di tanah, menggali lubang kecil dengan kedalaman kira-kira tiga sentimeter dan lebarnya kurang dari sepuluh. Mereka dilapisi dengan daun, lumut, alang-alang, dahan, kulit pohon, rumput dan serpihan hutan yang lain. Cari tempat di mana sarang tidak kelihatan. Biasanya mereka tersembunyi di tumbuh-tumbuhan daratan. Anda boleh berdiri beberapa sentimeter dari sarang dan tidak menyedarinya dan burung yang ada di sana.

Pada bulan Mei-Jun, bertelur penuh. Secara berpasangan, dua hingga lima telur muncul, satu brood. Hanya dengan kehilangan batu boleh betina bertelur lagi. Bentuknya berbentuk pir, warnanya dari buffy hingga coklat, atau abu-abu dengan bintik-bintik coklat. Memukul mereka secara bergantian, lelaki duduk lebih banyak daripada wanita.Ia berlangsung sekitar tiga minggu, kemudian anak ayam muncul. Keturunan pertama sangat tidak berdaya. Pertumbuhannya cepat, jadi ibu bapa harus membawa mereka banyak makanan. Betina membawa anak-anak ayam ke air, di mana mereka tidak dapat dilihat oleh pemangsa dan selamat. Di sana mereka belajar berenang, dalam bahaya mereka dapat menyelam atau berenang jauh. Mereka mula terbang dari sekitar tiga minggu. Ini berlaku dalam masa dua bulan, selepas itu anak ayam menjadi bebas.

Habitat

Habitat mortar
Habitat - Eropah Timur, hutan-tundra dan zon hutan. Mereka bertemu seorang Morodka juga di Siberia. Ia tinggal di mana terdapat banyak tumbuh-tumbuhan. Sebilangan besar burung dapat dijumpai di sebelah utara hutan. Dia suka menetap di sepanjang sungai, tasik dan pantai berpaya dari pelbagai takungan, di mana terdapat banyak sirip, padang rumput banjir. Selalunya dijumpai di lopak kecil yang terbentuk di tebing badan air. Pilih kawasan di sekitar tasik sehingga ada tempat tanpa rumput, rawa, dengan kelodak atau gambut.

Jarang duduk di atas pokok, jika mereka duduk, maka di semak willow. Mereka boleh tinggal jauh dari sungai dan laut, tetapi ini tidak biasa. Ia adalah burung yang berhijrah.

Untuk musim sejuk, pada bulan Julai - akhir September terbang ke Asia, Afrika, Australia. Tinggal di sana di pantai yang sunyi.

Ancaman kematian

Sarang musnah dengan sejumlah besar ternak di padang rumput, sungai yang mengalir dari tebing. Burung lain boleh merosakkan sarangnya. Selama musim kawin, mereka bersikap gelisah dan bising, yang juga dapat diliputi bahaya. Burung itu tidak pemalu, akan terbang ke jarak yang aman dan akan duduk di tempat yang terperangkap, memerhatikan.

Fakta menarik

Terdapat beberapa fakta menarik dari kehidupan para penjahat:

  1. Mereka "berkawan" dengan burung lain; di tempat bersarang mereka sering dijumpai bersama dengan jambul, letnan, pohon spindle, dan fifi.
  2. Suaranya mirip dengan curlew, tetapi lebih lembut. Bunyi terdiri daripada dua hingga lima suku kata. Ketika burung ketakutan, burung itu menerbitkan: "bagaimanapun juga." Lagu lelaki semasa musim kawin: "krruuu-krrruuu", suara ini cukup keras. Dia menerbitkannya terbang rendah di atas tanah, menundukkan kepalanya dan melebarkan sayapnya lebar.
  3. Di Rusia dan Belarus disenaraikan dalam Buku Merah.

Video: Morodka (Xenus cinereus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan