Roda roda hijau - penerangan di mana ia tumbuh, cendawan beracun

Nama pelbagai kulat yang dihasilkan mempunyai asal usul yang cukup primitif. Ini disebut roda gila kerana lebih suka tumbuh di sebelah lumut. Juga, setiap spesies mempunyai langganan, baik itu lumut merah atau hijau. Kami berminat dengan pilihan kedua, hari ini kami akan mempertimbangkannya secara terperinci. Penting untuk mengetahui di mana ia lebih suka tumbuh dan bila berbuah bermula.

Roda roda hijau

Penerangan

 1. Merujuk kepada jenis yang boleh dimakan, berkadar dalam format, yang terdiri dari dasar dan topi (topi). Pada ketinggian, badan berbuah berbeza dari 3 hingga 11 cm.
 2. Diameter hujungnya berkisar antara 4-20 cm. Permukaan topi kering, baldu. Sekiranya baru-baru ini hujan atau pertumbuhannya dilakukan di persekitaran yang lembap, maka bahagian atas menjadi lengket.
 3. Warna topi mungkin berwarna coklat kecoklatan atau hijau tua. Spesimen muda mempunyai bahagian atas yang melekit, dan cendawan tua mempunyai topi rata. Ia boleh merekah sekiranya kulat mengering atau mengering. Kulit lembut, tidak terpisah dengan baik atau sama sekali tidak terpisah.
 4. Bahagian lembut dipadatkan seperti bulu kapas. Di tempat teduh kekuningan dengan hijau, mungkin berwarna merah. Semasa dipotong, pigmen biru khas diperhatikan. Pembiakan dilakukan oleh spora warna coklat, coklat atau zaitun.
 5. Berdasarkan format silinder. Di bahagian bawah terdapat segel yang mengetuk topi. Kaki licin, dengan kerutan dan tulang rusuk, boleh ditutup dengan jaring. Diameternya berbeza dari 1 hingga 4 cm.

Pertumbuhan

 1. Mereka terdapat di pelbagai zon dan kawasan iklim. Diagihkan di Rusia, Amerika Utara, Afrika Utara, Asia, Australia. Sebilangan besar badan berbuah dijumpai di kawasan dengan keadaan iklim sederhana.
 2. Mereka membina simbiosis dengan lumut dari pelbagai spesies. Juga, mikoriza dapat diperhatikan dengan pokok-pokok konifer atau gugur. Keutamaan diberikan kepada cemara, pinus, pokok beech, chestnut, linden.
 3. Mengenai wilayah dan tempat pertumbuhan tertentu, perlu mencari perwakilan spesies ini di bekas semut, di tepi, di bahagian padang rumput, di tunggul, pokok mati.
 4. Kesukaran untuk berkumpul pasti ada. Mereka tumbuh sendiri, jadi jajahan tidak dapat dijumpai. Anda mesti mencuba mengambil bakul.
 5. Suka tanah berpasir. Anda dapat menangani koleksi, bermula pada bulan Mei, berakhir pada bulan September atau Oktober. Selalunya dijumpai bersama cendawan Poland.

Roda roda hijau

Xerocomus subtomentosus

 1. Badan berbuah seperti itu adalah salah satu jenis yang paling popular dan dicari. Cendawan yang dianggap agak biasa. Buah-buahan seperti itu dapat dikenali tanpa banyak usaha kerana warna topi berwarna coklat keemasan. Lebih-lebih lagi, diameternya boleh mencapai 10 cm.
 2. Pada cendawan seperti itu, topi mempunyai bentuk bantal dan bentuk terbuka. Dalam kes ini, kaki buah dicat dengan warna kehijauan. Ia mempunyai bentuk silinder yang mengembang lebih dekat ke pangkal. Kaki boleh mencapai ketinggian hingga 9 cm.Ketebalannya kira-kira 3 cm.
 3. Sekiranya kita membandingkan warna kaki dengan topi, maka yang pertama lebih ringan. Warna kemerahan bata juga kelihatan. Pulpa badan buah yang dimaksud agak padat dan berwarna putih. Tetapi jika anda memotongnya, anda akan melihatnya menjadi biru.
 4. Selalunya, flyweeds lumut hijau dijumpai di kawasan lapang, di hutan dan jalan berhampiran. Kejadian dalam kebanyakan kes mulai berbuah dari akhir musim bunga hingga pertengahan musim luruh. Cendawan seperti itu boleh digoreng, acar, dimasak dan dibekukan. Perlu diingat bahawa buah yang dimaksudkan tidak kering, ia menghitam.

Roda roda merah

 1. Badan berbuah yang dipersembahkan menjadi terkenal banyak kerana warna ciri mereka. Lebih-lebih lagi, setiap pemetik cendawan berpengalaman tahu di mana untuk mencari spesimen tersebut. Anda boleh menemui cendawan yang dipertimbangkan terutamanya di hutan lebat.
 2. Selain itu, buahnya sering dijumpai di antara rumput dan lumut yang rendah. Topi mempunyai bentuk bantal yang sama. Pada masa yang sama, diameternya boleh mencapai 8 cm. Ketebalan kira-kira 1 cm. Kaki mempunyai warna kuning di bawah topi. Lebih dekat ke pangkal, ia memperoleh warna merah.
 3. Pada badan buah yang dipertimbangkan, dagingnya berwarna kekuningan, sedangkan strukturnya agak padat. Selalunya, cendawan mula berbuah dari akhir musim panas hingga pertengahan musim luruh. Cendawan merah mempunyai aroma yang menyenangkan. Pemetik cendawan disarankan untuk memasaknya segera setelah penuaian. Buahnya tidak sesuai untuk disimpan.

Badan berbuah yang dipersembahkan cukup meluas. Cendawan seperti itu popular di seluruh dunia. Contohnya cukup sedap dan mempunyai aroma cendawan klasik. Untuk penyediaannya, lebih baik mengambilnya pada hari pertama selepas pengumpulan.

Video: roda gila hijau (Xerocomus subtomentosus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan