Bolehkah wanita hamil melakukan fluorografi?

Semua yang difikirkan oleh ibu mengandung adalah anak yang ditunggu-tunggu dan keadaannya. Setiap wanita berusaha melakukan segala-galanya untuk melahirkan dengan betul, sehingga tidak mempengaruhi kesihatan bayi masa depan. Itulah sebabnya wanita hamil menolak banyak prosedur yang diragukan atau berpotensi berbahaya.

Adakah mungkin wanita hamil melakukan fluorografi

Ia berlaku bahawa doktor pemerhati menetapkan perjalanan fluorografi. Biasanya ketika ini ramai yang panik dan keliru. Di kalangan ibu mengandung, ada pendapat yang cukup berakar bahawa kaedah penyelidikan ini sangat berbahaya dan tidak dapat diterima.

Apa itu fluorografi?

Fluorografi - pemeriksaan sinar-X organ-organ manusia untuk mendiagnosis keadaan saluran pernafasan. X-ray memberikan maklumat yang tidak dapat diperoleh semasa pemeriksaan rutin. Sistem kardiovaskular juga dapat dikaji dengan menggunakan fluorografi. Kaedah diagnostik ini sering diresepkan oleh doktor kepada wanita hamil untuk mengesan gangguan tubuh dan mula menghilangkan penyakit. Campur tangan yang tepat pada masanya akan membantu mengelakkan masalah kesihatan dan melahirkan anak. Jadi mengapa sangat tidak digalakkan untuk wanita hamil menggunakan fluorografi, seperti yang difikirkan oleh kebanyakan mereka?

Kebaikan dan keburukan prosedur ini: pendapat doktor

Menurut beberapa orang, jika fluorografi diresepkan untuk kehamilan awal, maka harus dilakukan hanya dalam kasus yang luar biasa. Kes seperti ini termasuk penyakit paru-paru yang serius. Tanpa disyaki penyakit berbahaya, fluorografi tidak digalakkan.

Doktor lain percaya bahawa tidak ada ancaman terhadap janin. X-ray diarahkan secara eksklusif ke kawasan dada, tidak sampai ke organ anak dan pembiakan.

Sekiranya anda memperoleh rata-rata dari maklumat yang diberikan oleh pakar, maka fluorografi benar-benar selamat jika usia kehamilan lebih dari dua puluh minggu.

Fluorografi ibu

Seorang wanita tidak selalu mengetahui tentang keadaannya yang halus. Tidak curiga, dia dapat meneruskan cara hidupnya yang biasa, tidak termasuk apa-apa di dalamnya. Fluorografi mungkin juga antara prosedur dan pemeriksaan yang biasa dilakukan. Apa yang harus dilakukan dalam kes ini, dan apa yang mengancamnya?

Kehamilan awal adalah yang paling kritikal, sebarang campur tangan boleh menyulitkan kehamilan, menyebabkan kemudaratannya tidak dapat diperbaiki. Fluorografi, seperti prosedur lain, boleh membahayakan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, akibat yang tepat tidak dapat disebut kerana pembiakan sel yang aktif. Ada kalanya peperiksaan ini hanya perlu dilakukan. Setelah meninggalkannya, seseorang dapat melewati penyimpangan serius dengan perhatian. Dalam kes ini, apron fluorografi khas dapat membantu ibu-ibu masa depan.

Biasanya, apron plumbum digunakan pada pesakit di kawasan dada untuk mengelakkan pendedahan. Dalam kes wanita hamil, ia harus diletakkan di perut, di mana anak menghabiskan masa pranatalnya. Rahim lebih jauh daripada paru-paru, yang mungkin menyelamatkannya dari paparan langsung sinar-X.

Walau bagaimanapun, walaupun risikonya kelihatan minimum, ada baiknya berunding dengan pakar genetik. Setiap kehidupan dan organisma benar-benar unik, tidak ada yang dapat mengetahui terlebih dahulu mengenai akibat dari kesan pemeriksaan tertentu.

Apa kesannya?

Seorang wanita boleh melakukan fluorografi, baik mengetahui dan tidak mengetahui tentang kehamilan.Sekiranya fluorografi memberi kesan negatif pada tempoh awal, menyebabkan penamatan kehamilan, maka ini akan menampakkan diri dalam bentuk pendarahan. Ramai wanita tidak akan tahu bahawa mereka hamil, mengambilnya untuk haid pramatang.

Sekiranya seorang wanita, berada dalam posisi, secara sadar mengikuti kaedah pemeriksaan seperti itu, dia mesti melakukan ultrasound selepas ini. Prosedur ini akan menunjukkan kestabilan keadaan dan perkembangan bayi.

Akibat fluorografi sangat jarang berlaku, dan tidak terlalu teruk. Tetapi dengan syarat ini dilakukan setelah kehamilan selama lapan bulan. Sebelum tempoh ini, kebarangkalian kehilangan anak adalah tinggi.

Sekiranya janin berjaya bertahan pada masa campur tangan sinar-x, dalam kebanyakan kes ini tidak tercermin dalam keadaannya, dan kehamilan akan berlanjutan tanpa masalah.

Apa kata pakar asing?

Banyak negara telah meninggalkan kaedah penyelidikan ini. Ini berlaku bukan hanya untuk ibu hamil, tetapi juga untuk orang biasa. Kesan sinar-X sangat memberi kesan buruk kepada tubuh manusia, sehingga banyak yang memutuskan untuk sepenuhnya meninggalkan format diagnostik ini. Dalam hal ini, tidak paradoks bahawa pendapat dan pendapat doktor mengenai fluorografi sangat bertentangan.

Bagi mereka yang menganggap fluorografi selamat, mereka yakin akan perkara ini dan meyakinkan pesakit tentang hal ini. Ini dibahaskan oleh fakta bahawa dos radiasi yang diterima oleh seseorang tidak melebihi standard keselamatan. Perlu juga diperhatikan bahawa dalam perubatan moden peranti digital terkini digunakan.

Tetapi ada pihak yang menganggap kaedah ini sama sekali tidak berguna, dan yang paling penting - berbahaya. Sekiranya anda menggali lebih mendalam, mencari jawapan untuk apa itu fluorografi, anda boleh mendapatkan jawapan yang paling penting - pengiktirafan batuk kering. Penyakit ini dahsyat, dan boleh membawa maut. Walau bagaimanapun, hampir mustahil untuk mengenal pasti pada peringkat awal. Ternyata kajian ini ditujukan khusus untuk mereka yang telah lama dijangkiti. Panggilan kepada pakar, yang berada dalam kedudukan, dapat dibenarkan hanya dengan tanda dan gejala penyakit yang jelas. Adakah wajar mendedahkan ibu dan anak masa depan kepada prosedur jahat yang tidak bermakna?

Berdasarkan perkara di atas, hanya perlu diingat bahawa sampah mengancam pada peringkat awal kehamilan. Dan ia bukan hanya berasal dari fluorografi. Anda perlu membatasi diri dan anak sebanyak mungkin dari kesan prosedur yang meragukan, sekurang-kurangnya untuk tempoh yang termasuk dalam zon risiko.

Apa yang perlu dibuat?

Mempunyai maklumat tentang betapa berbahaya atau selamatnya sinar-x, setiap wanita hamil akan membuat kesimpulan untuk dirinya sendiri. Mungkin ini akan menyebabkan penolakan prosedur sepenuhnya. Atau mungkin, dengan mempertimbangkan semua nuansa mengenai jangka waktu itu, dia tetap akan menggunakannya sekiranya janji temu doktor wajib.

Apa yang harus dilakukan bagi mereka yang segera merancang untuk menjadi ibu bapa, tetapi prihatin terhadap konsepsi masa depan dan kesihatan anak? Doktor mengatakan bahawa dalam kes seperti itu tidak ada yang perlu dibimbangkan. Pemeriksaan harus dirancang, tanpa mengubah jadual. Sebarang penyakit dan neoplasma mesti didiagnosis pada peringkat awal.

Sebelum konsepsi yang dirancang, kedua-dua pasangan mesti menjalani fluorografi. Tuberkulosis adalah penyakit yang mudah ditularkan. Lelaki dan wanita berisiko. Ibu hamil perlu diperiksa terlebih dahulu, kerana jika dia akan melakukannya semasa kehamilan, maka semasa melahirkan dan menyusui ini dilarang. Walau bagaimanapun, doktor masih mengesyorkan melakukan fluorografi beberapa minggu sebelum pembuahan.

Video: adakah mungkin melakukan sinar-x dan fluorografi semasa kehamilan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan