Bolehkah wanita hamil meletakkan tin?

Bank perubatan telah lama digunakan, dan selama ini mereka telah mengalami beberapa perubahan. Bahan baru muncul, tetapi prinsip tindakan mereka tetap sama. Dulu terbuat dari kaca. Kaleng seperti itu perlu dipanaskan untuk mencapai kesan yang diinginkan. Sehingga kini, tin silikon digunakan. Pilihan ini mempunyai beberapa kelebihan. Mereka tidak boleh pecah, mereka dibasuh lebih mudah. Di samping itu, mereka tidak memerlukan pemanasan sebelum digunakan. Untuk meletakkannya, hanya perlu memerah balang.

Bolehkah wanita hamil meletakkan tin

Bank pertama kali disebut pada abad ke-16. Mereka datang ke masa kita. Dalam perubatan tradisional, ia digunakan secara meluas. Pada masa ini, terdapat dua jenis tin - kaca dan susu getah. Balang kaca memerlukan pemanasan. Ia boleh menyebabkan luka bakar pada kulit.

Doktor tidak mempunyai jawapan yang jelas mengenai seberapa berkesan kaedah rawatan ini. Tetapi ini tidak menghalang banyak orang menggunakannya di rumah dalam rawatan pelbagai penyakit. Mereka mempunyai kesan positif pada darah dan limfa. Oleh itu, selepas rawatan, keadaan pesakit bertambah baik.

Kaedah ini sering digunakan untuk melegakan keradangan yang disebabkan oleh selsema dan banyak penyakit lain. Sekarang urut dalam tin sangat popular. Tin lateks digunakan untuknya. Urutan ini menjadikan kulit lebih anjal, meningkatkan aliran darah.

Bank semasa mengandung

Tong sebagai kaedah rawatan digunakan secara meluas untuk radiculitis, furunculosis, neuralgia dan penyakit lain. Bank berkesan dalam penyakit yang tidak menyenangkan seperti neuralgia interkostal. Oleh kerana kebanyakan ubat dikontraindikasikan semasa kehamilan, bank boleh menjadi keselamatan yang nyata. Bagaimanapun, nampaknya tidak ada bahan kimia yang digunakan di sini. Tetapi adakah mereka benar-benar tidak berbahaya?

Selalunya orang, tanpa pergi ke doktor, menggunakan kaedah rawatan tertentu. Ini tidak boleh dilakukan, terutamanya semasa kehamilan.

Apa keburukannya

Anda tidak boleh menggunakan tin jika anda menghidap radang paru-paru, scoliosis, atau keadaan jantung. Juga tidak digalakkan untuk orang yang menderita trombosis. Anda tidak boleh menggunakan kaedah ini jika badan anda keletihan atau kulit anda menjadi tidak elastik.

Fakta! Sebilangan doktor tidak menyetujui bank sebagai kaedah rawatan, dan di beberapa negara mereka dilarang.

Anda tidak boleh meletakkan balang dengan radang paru-paru. Ini boleh menyebabkan pecah tisu di paru-paru. Walaupun perkara ini tidak selalu berlaku, adakah ini berisiko?

Semasa mengandung, kaedah ini harus digunakan dengan sangat berhati-hati. Pastikan anda berjumpa doktor.

Cara penggunaan

Untuk menjalankan prosedur, anda memerlukan alat dan alat seperti:

Bank semasa mengandung

  • bank sendiri;
  • jeli petroleum;
  • sebilangan alkohol;
  • kotak mancis.

Di samping itu, sediakan sehelai bulu kapas, pinset dan tuala bersih.

Pesakit perlu dibaringkan di perutnya. Kemudian lapisan nipis Vaseline disapu di bahagian belakang. Selepas itu perlu membuat sumbu. Untuk melakukan ini, ia dicelupkan ke dalam alkohol dan dinyalakan. Untuk sesaat ia diletakkan di dalam kaleng, setelah itu disapu ke belakang. Begitu juga dengan setiap balang. Semasa mereka dihantar, pesakit perlu ditutup dengan tuala. Tempoh pendedahan adalah dari 10 hingga 15 minit. Kemudian bank perlu dikeluarkan satu demi satu. Untuk melakukan ini, masing-masing perlu dimiringkan, dan kemudian tekan pada kulit di tepi. Selepas penyingkiran, kulit disapu dengan tuala. Pastikan membiarkan pesakit berbaring selama kira-kira setengah jam pada akhir prosedur.

Adalah lebih baik bagi wanita hamil untuk meletakkan tin getah jika dia tidak alah terhadap bahan ini.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

  1. Jangan ubat sendiri.Lebih baik pergi ke doktor yang akan memberitahu anda dengan pasti sama ada anda boleh meletakkan tin berdasarkan ciri-ciri badan dan sejarah perubatan anda. Mungkin ada kontraindikasi yang tidak anda sedari. Hal ini berlaku terutama bagi wanita hamil, kerana mereka bukan sahaja bertanggungjawab untuk kesihatan mereka, tetapi juga untuk bayi yang belum lahir.
  2. Semasa menggunakan balang kaca, penjagaan harus diambil, kerana luka bakar dapat diperoleh.
  3. Penting untuk tidak lupa bahawa untuk banyak penyakit dilarang menggunakan kaedah ini. Ini boleh menyebabkan komplikasi. Anda tidak boleh bergantung pada maklumat di Internet atau jurnal perubatan dengan petua. Itu tidak boleh menggantikan nasihat doktor yang berkelayakan.
  4. Alergi terhadap susu getah sangat biasa. Oleh itu, sebelum meletakkan tin pada wanita hamil dari bahan ini, perlu mengecualikan kemungkinan reaksi alergi.

Pada akhirnya, kita boleh mengatakan bahawa wanita hamil boleh meletakkan bank. Tetapi anda perlu melakukan ini dengan sangat berhati-hati, pastikan anda menghubungi doktor anda terlebih dahulu.

Video: cara meletakkan tin

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan