Bolehkah saya memberikan ikon untuk ulang tahun?

Ikon bukan sekadar gambar wajah orang suci di atas kanvas. Ini adalah tempat suci yang perlu dilayan dengan sewajarnya. Ikon adalah jimat yang kuat yang akan menolong seseorang melindungi dirinya dari roh jahat, bertahan dari kesedihan, menyingkirkan kesakitan fizikal dan mental, dan mengatasi kesulitan hidup. Hari ini, ikon diberikan terutamanya untuk pembaptisan anak, dan juga kepada pengantin baru di majlis perkahwinan. Pada zaman dahulu, tidak diterima untuk memberi seseorang ikon untuk ulang tahun; ini dikaitkan dengan pelbagai alasan. Salah satunya ialah ketakutan akan niat jahat. Maksudnya, orang yang menerima ikon sebagai hadiah meletakkannya di tempat paling terkenal di rumah. Sekiranya ikon itu disajikan dengan pencerobohan, kemarahan dan kebencian, ikon tersebut dapat membahayakan pemilik barunya. Oleh itu, orang yang tidak dikenali tidak mengambil ikon itu sebagai hadiah. Sekiranya anda dapat memberi dan menerima ikon untuk ulang tahun, mari cuba mengetahuinya.

Bolehkah saya memberikan ikon untuk ulang tahun

Bilakah saya boleh memberikan ikon untuk ulang tahun saya?

Dipercayai bahawa ikon itu adalah hadiah yang sangat dihormati yang dibuat khusus untuk orang yang disayangi. Ikon harus diberikan dan diterima hanya kepada saudara-mara - ibu bapa dan anak-anak, saudara perempuan dan saudara lelaki, dll. Biasanya ikon sama ada dibeli di gereja atau dibuat secara bebas. Di gereja, wajah suci dijual sudah terang - tidak ada yang perlu dilakukan dengan mereka, anda boleh segera memberikannya. Kadang-kadang ikon bersulam, dibakar di atas kayu, dicat. Karya seni semacam itu pertama kali harus disucikan di gereja dan kemudian hanya akan disumbangkan kepada seseorang yang dekat. Ikon buatan sendiri tidak lebih rendah dari kekuatan yang dibuat oleh imam, tetapi hanya jika mereka telah melewati ritual pencahayaan.

Apabila anda memberikan ikon, pastikan kepercayaan orang itu. Anda tidak perlu memberikan ikon kepada seorang Muslim atau Buddha. Ini bukan sahaja menjadikan hadiah itu tidak masuk akal, tetapi juga boleh membuat lelaki ulang tahun itu tidak senang. Juga, jangan berikan ikon kepada ateis. Sebilangan orang memberikan ikon kepada orang yang dikasihi untuk membangkitkan rasa percaya pada mereka, untuk menjadikan orang yang dikasihi lebih dekat dengan Tuhan. Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang apakah lelaki hari jadi akan dapat memperlakukan kuil Ortodoks dengan sewajarnya, anda tidak seharusnya memberikan hadiah seperti itu.

Bolehkah saya menerima ikon sebagai hadiah?

Apa yang perlu dilakukan jika mereka memberi anda ikon? Pertama sekali, anda perlu tahu bahawa menerima ikon sebagai hadiah harus betul. Terima kasih tidak hanya harus diberikan kepada pemberi, tetapi juga kepada Tuhan; pastikan untuk melekatkan dahi anda ke kuil. Juga penting untuk memahami ikon dari mana. Sekiranya hadiah itu berasal dari orang baik yang anda percayai sepenuhnya, ambil ikon dengan berani. Sekiranya anda mempunyai keraguan tentang apakah kuil Ortodoks itu disajikan dengan baik atau tidak, tolak pemberian itu dengan sebijak mungkin. Sekiranya anda menerimanya sebagai hadiah, dan kemudian anda memahami niat jahat penderma, sukar untuk menyingkirkan ikon tersebut - kuil itu tidak boleh dibuang, tenggelam atau dibakar, itu adalah dosa besar. Sekiranya perkara seperti itu berlaku, ikon itu mesti dibawa ke gereja dan memujuk imam itu agar dia menerimanya. Barulah seseorang dapat menganggap dirinya dilindungi dari kejahatan.

Ikon apa yang perlu diberikan untuk ulang tahun anda?

Setiap percutian mempunyai ikon tersendiri, yang direka untuk kekuatan tertentu. Sebagai contoh, gambar Perawan dan Yesus Kristus biasanya ditunjukkan pada majlis perkahwinan. Anak lelaki dan perempuan muda masing-masing disajikan dengan gambar suci dan orang suci. Sebagai peraturan, adalah kebiasaan memberi ikon nominal untuk ulang tahun. Tetapi kadang-kadang, bergantung pada keadaan hidup, seseorang pada hari nama mungkin akan disajikan dengan ikon lain.

Ikon apa yang akan diberikan untuk ulang tahun anda

  1. Sekiranya anak lelaki ulang tahun masih kanak-kanak, maka pelajar itu dapat ditunjukkan ikon St. Sergius dari Radonezh, yang dianggap sebagai pembimbing di sekolah.Tetapi pelajar yang lebih tua yang telah memasuki status pemohon atau pelajar, anda boleh memberikan Saint Tatiana, terutama pada malam sebelum peperiksaan penting.
  2. Sekiranya seorang askar berperanan sebagai lelaki hari jadi, pastikan untuk memberikan wajah Malaikat Suci Michael the Archangel. Dia melindungi tentera, dianggap pemimpin tentera syurga. Sekiranya pemuda itu hanya pergi ke tentera, maka para rekrut sering diberi ikon St George the Victorious.
  3. Lelaki sering disajikan dengan St. Joseph dari Volotsky, yang dianggap sebagai pelindung sejati dalam urusan perniagaan dan komersial. Sekiranya seorang lelaki sering melakukan perjalanan atau bekerja dengan kereta, Malaikat Penjaga dan St Nicholas the Wonderworker akan melindunginya di jalan raya. Sekiranya seorang lelaki tidak sering menghadiri gereja, dia dapat diberi Penyelamat Kudus. Apabila seseorang keliru dalam perniagaan, tidak dapat memilih jalan yang benar dalam hidup atau berada di persimpangan jalan, Imej seorang pelindung orang suci dalam perniagaan akan membantu membuat keputusan yang tepat.
  4. Wanita sering disajikan dengan Ikon Kazan dari Ibu Tuhan, yang menghilangkan penyakit dan memberi kesejahteraan keluarga. Sekiranya seorang wanita sangat risau akan kanak-kanak dan menderita penyakit jantung, beri dia ikon Vladimir. The Blessed Virgin "Fadeless Color" dipersembahkan kepada gadis-gadis muda sebagai hadiah, ia dianggap sebagai simbol kewanitaan dan kesucian. Sekiranya seseorang perlu berdoa untuk dosa-dosanya, dia pasti akan berguna ikon Iveron.
  5. Sekiranya seorang wanita mempunyai masalah dalam bersalin, dia harus memberikan Ikon Bethlehem atau Ikon Keajaiban Ibu Tuhan "Feodorovskaya". Mereka melindungi kesejahteraan keluarga, kelahiran dan asuhan anak-anak. Ikon paling kuat yang akan membantu hamil dalam kes yang sukar dianggap sebagai Matrona dari Moscow. Sekiranya seorang wanita tidak dapat melahirkan untuk waktu yang lama, pastikan untuk memberikannya wajah Suci kecil untuk ulang tahunnya, yang selalu anda bawa.

Sekiranya anda tidak dapat memilih ikon mana yang akan dipilih untuk ini atau orang itu, anda perlu membincangkan hal ini dengan menteri gereja. Imam pasti akan mengarahkan anda ke jalan yang benar dan menolong anda memilih wajah yang tepat.

Apa yang perlu dilakukan dengan ikon yang disumbangkan?

Wajah orang suci yang dipersembahkan harus dilayan dengan hormat dan hormat. Pada zaman dahulu, ikon dibingkai dalam bingkai perak dan emas, ini bukan hanya hadiah yang baik, tetapi juga pelaburan yang hebat. Sekiranya anda telah diberi ikon, pastikan untuk menerimanya dengan gembira. Anda tidak boleh meletakkan ikon di laci jauh, meletakkannya di bawah paras kepala, terutama di lantai. Biasanya digantung di dinding atau diletakkan di rak paling atas sehingga wajah berada di tempat yang menonjol di dalam rumah. Pada hari yang sama dengan ikon, anda harus berdoa ke kuil dan mengucapkan terima kasih kepada pencipta atas hadiah yang anda terima. Gambar kecil wajah orang suci dibawa bersama mereka untuk dilindungi dari kekuatan dan niat jahat. Baru-baru ini, orang mula meninggalkan ikon kecil di ruang sarung tangan kereta, di dompet mereka, agar lebih kerap memikirkannya dan dilindungi. Namun, para ulama mengingatkan bahawa bukan ikon yang melindungi orang itu, tetapi doa-doa yang ditujukan kepadanya. Jarang sekali, salah seorang dari mereka berdoa di depan dompet, oleh itu adalah wajar untuk merawat kuil dengan lebih hormat. Sekiranya anda ingin meninggalkan ikon di dalam kereta, gantungkannya di tempat yang menonjol, sering berpaling dengan doa.

Ikon itu adalah hadiah ulang tahun yang sangat baik, baik dan setia, yang menunjukkan bahawa seseorang ingin melindunginya dari niat jahat dan jahat. Berikan ikon pada hari nama kepada saudara terdekat anda, dan mereka pasti akan menghargai dorongan bersih anda.

Video: kepada siapa dan bila ikon diberikan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan