Bolehkah saya memberikan salib ulang tahun?

Salib pektoral bukan hanya hiasan, tetapi simbol iman Ortodoks, objek keselamatan dan penebusan bagi manusia dari dosa dan kematian. Sejak zaman kuno, salib telah menjadi simbol paling rahsia yang selalu melindungi pemiliknya. Terdapat banyak tanda dan takhayul yang berkaitan dengan salib pektoral. Salib dipakai dekat dengan badan dan disembunyikan dari mata. Hari ini kita akan berusaha untuk mengetahui sama ada mungkin untuk memberi salib untuk ulang tahun atau menerima hadiah suci ini.

Bolehkah saya memberikan salib ulang tahun?

Mengapa tidak boleh memberi salib untuk ulang tahun?

Terdapat tanda popular yang mengatakan bahawa anda tidak boleh menerima salib sebagai hadiah. Ada beberapa kebenaran dalam hal ini, kerana pemberi, bersama dengan salib, dapat melepaskan dosa dan masalah hidupnya, Anda harus membawa salib orang lain dan masalahnya seumur hidup. Untuk alasan yang sama, anda tidak perlu memilih salib yang dijumpai di jalan, walaupun ia diperbuat daripada logam mulia. Bersama dengan salib anda dapat mengatasi masalah dan penyakit seseorang yang telah kehilangan akidah.

Gereja mempunyai pendapat sendiri mengenai pemberian salib. Para paderi mengatakan bahawa dalam beberapa kes anda boleh memberi salib jika anda yakin akan niat baik pemberi. Artinya, pemberian seperti itu tidak boleh berlaku di kalangan orang yang tidak dikenali. Anda boleh memberi salib hanya untuk saudara terdekat, yang fikiran anda tidak diragukan lagi. Terutama jika seseorang memerlukan salib, jika dia telah berubah kepercayaan atau kehilangan (patah) salib lama. Dalam kes ini, hadiah itu sangat sesuai dan sangat berguna.

Dalam kes apa saya boleh memberikan salib untuk ulang tahun?

Menurut tradisi yang panjang, salib pektoral diberikan oleh ibu bapa baptis semasa Pembaptisan di Gereja. Salib ini kekal bersama seseorang seumur hidup. Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes bahawa salib pecah atau hilang. Dalam situasi seperti itu, anda mesti mendapat salib baru. Adalah dipercayai bahawa ibu bapa baptis harus menjaga ini, walaupun anak itu sudah dewasa dan dia sendiri mampu membeli kepercayaannya. Ibu baptis atau ibu membeli salib baru, tetapi seseorang boleh membeli rantai untuknya sendiri. Salib yang patah tidak boleh dibuang, perlu dibawa ke Gereja dan meminta Batiushka menerimanya. Sebagai peraturan, di Gereja terdapat tungku khas untuk produk tersebut.

Memberi salib kepada orang yang dekat dan tersayang dengan niat baik dan baik adalah isyarat muhibah yang indah. Oleh itu, anda mahu orang yang berbakat menjadi lebih dekat dengan Tuhan, menguatkan imannya. Untuk menerima salib dari seseorang sebagai hadiah adalah petanda baik, ini melambangkan kasih sayang dan cinta tulus seseorang terhadap anda. Selalunya mereka memberi salib kepada saudara-mara yang lebih muda, dipercayai bahawa dengan cara ini anda memindahkan kekuatan dan pengalaman hidup anda. Tetapi ingat bahawa anda harus memberikan salib hanya jika orang itu memerlukannya. Adalah tidak diinginkan untuk memberikan salib kedua di hadapan salib badan anda sendiri.

Apabila orang yang anda sayangi memerlukan salib baru, tidak perlu menunggu ulang tahun. Adalah sangat simbolik dan betul untuk menerima salib pada hari Malaikat Penjaga atau pada malam cuti Ortodoks utama. Sekiranya tidak ada perayaan yang dirancang, beli hadiah alu-aluan begitu sahaja. Salib yang dibeli boleh dibuat dari bahan apa pun, Gereja tidak melihat arti tertentu dalam hal ini. Emas, perak, tembaga atau kayu - tidak ada bezanya, yang utama adalah makna yang anda masukkan dalam hadiah. Produk yang dibeli mesti dikuduskan di Gereja, ingatlah ini.

Bolehkah saya memberikan salib saya?

Bolehkah saya memberikan salib saya
Seperti yang dinyatakan sebelumnya, anda tidak boleh memberikan salib anda sendiri, jika tidak, anda boleh memberikan dosa, penyakit dan masalah anda kepada seseorang. Namun, dalam beberapa kes, pemberian salib seseorang dibenarkan. Contohnya, sekiranya pemberi telah selamat dari penyakit yang mematikan dan sembuh. Anda boleh memberikan salib anda kepada orang yang dikasihi dengan kemalangan yang serupa. Dalam kes ini, salib adalah harapan penyembuhan dari penyakit ini. Kadang-kadang salib memberi pasangan antara satu sama lain, iaitu menukarnya. Ini adalah tanda cinta, rasa hormat dan kasih sayang yang istimewa. Tetapi, sebagai peraturan, ini berlaku dalam kes-kes yang melampau, jangan hanya memberi salib kepada seseorang, anda perlu memperlakukan simbol dengan hormat, kagum dan berhemat. Sekiranya anda terseksa oleh keraguan dan anda tidak tahu apa yang harus dilakukan pada masa ini, anda boleh meminta nasihat kepada Bapa, memberitahunya semuanya. Ini akan membantu membuat keputusan yang tepat, tidak bertentangan dengan agama. Sekiranya anda takut bahawa dengan tenaga positif anda akan memberikan sifat negatif bersama dengan salib, maka sebelum memberikannya perlu memberkati salib di Gereja. Sakramen suci akan membersihkan simbol iman dari semua negatif dan membantu menyampaikan kepada orang baru hanya kekuatan, cahaya dan iman kepada Tuhan.

Bolehkah saya menerima salib sebagai hadiah?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh menerima salib sebagai hadiah hanya dari orang terdekat, yang niatnya anda tidak syak lagi. Menerima salib sebagai hadiah harus dengan rasa syukur yang besar bukan hanya kepada pemberi, tetapi juga kepada Tuhan. Anda tidak boleh menerima salib sebagai hadiah dari orang yang menjalani gaya hidup yang tidak adil. Salib seperti itu, walaupun selepas pencahayaan, mesti ditinggalkan sebagai hadiah kepada gereja atau diberikan kepada mereka yang memerlukan. Sekiranya tiba-tiba anda diberikan salib kedua, salah satunya boleh dipakai dan yang lain diletakkan di sebelah ikon di rumah. Salib boleh diberikan kepada seseorang dari saudara-mara, setelah sebelumnya menyalakannya. Salib ulang tahun adalah hadiah intim yang sangat halus yang dibuat hanya di kalangan rakan dan saudara-mara. Secara semula jadi, dia tidak boleh bertentangan dengan kepercayaan lelaki ulang tahun, dia tidak boleh memberikan kuil itu kepada atheis atau wakil agama lain, bagaimanapun, orang itu akan dipaksa untuk menolak pemberian itu.

Ingat bahawa salib pektoral bukanlah jimat yang membawa nasib baik. Ini adalah perlindungan dari kejahatan dan malapetaka, yang semestinya melindungi mana-mana orang Ortodoks. Pakai salib dengan rasa hormat dan kagum, dan ini akan membantu anda dalam situasi sukar.

Video: bolehkah saya memberikan salib?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan