Bolehkah saya makan tembikai dengan diabetes?

Diabetes mellitus adalah penyakit yang dicirikan oleh pengeluaran insulin yang tidak betul, sebab itulah gula yang masuk ke dalam tubuh tidak diproses dan menimbulkan risiko tertentu bagi manusia. Dianjurkan untuk mengecualikan makanan karbohidrat, kerana ia meningkatkan kadar gula dan dapat merosakkan status kesihatan. Tetapi jangan meninggalkan produk karbohidrat sepenuhnya, kerana terdapat banyak buah-buahan yang dapat memuaskan dahaga anda untuk gula-gula dan memenuhkan badan dengan zat berguna, walaupun kandungan karbohidratnya tinggi dalam komposisi.

Adakah mungkin makan tembikai pada diabetes

Melon untuk diabetes

Melon bukan hanya enak, tetapi juga produk ubat, oleh itu, dalam diet hanya memberikan manfaat, memperkuat sistem kekebalan tubuh, memulihkan sistem pencernaan, memperbaiki mood, dan juga menguatkan kuku dan rambut. Di samping itu, produk ini mempunyai manfaat besar bagi tubuh ketika menurunkan berat badan, kerana enzim tembikai memecah simpanan lemak dan menyumbang kepada penurunan berat badan yang cepat.

Komposisi

Adakah mungkin memasukkan buah manis ini ke dalam diet diabetes, kerana penyakit palsu ini mempunyai banyak ciri dari segi pemakanan? Tidak semestinya produk berkualiti tinggi dan diperkaya akan memberi manfaat kepada tubuh. Tidak mustahil untuk menjawab dengan tegas persoalan apakah tembikai berguna dan selamat untuk diabetes, kerana pada mulanya penting untuk mempertimbangkan bahan utama yang terkandung dalam:

  1. Komposisi mengandungi 90% air.
  2. Kira-kira 20% terdapat dalam karbohidrat, dan 40% jisim ini terdapat dalam fruktosa.
  3. Pelbagai unsur mikro dan makro untuk kemampuan menepu badan dengan enzim berguna untuk fungsi organ yang betul.
  4. Sebilangan besar serat dan serat makanan, jadi rasa lapar berpuas hati dalam jangka masa yang lama.

Ciri-ciri Produk Penting

Kandungan kalori rendah adalah sifat penting produk, kerana 100 gram hanya 39 kcal dan satu unit roti. Unit roti adalah petunjuk karbohidrat bersyarat yang mempengaruhi keadaan gula dalam darah. Penting untuk diingat bahawa satu unit roti menaikkan gula darah sebanyak 2 mol / L. Untuk mengekalkan keadaan gula dalam darah yang normal, disarankan untuk tidak mengkonsumsi lebih dari 100 gram tembikai (tembikai dengan kulit diambil kira), yang bersama-sama akan memberi tubuh bahan berguna tanpa peningkatan gula yang tidak diinginkan.

Ciri-ciri unit roti

Bagaimana memahami apa itu unit roti, dan bagaimana menguasai prinsip pengiraan? Untuk satu unit roti, 1 keping roti kecil (25 gram) diambil, berdasarkan diet yang dikira. Penting untuk diingat bahawa bagi pesakit diabetes, norma harian tidak boleh melebihi 15 XE (unit roti), oleh itu penting untuk menyusun diet dengan betul tanpa melebihi petunjuk yang dibenarkan.

Indeks Glikemik

Indikator penting yang harus diambil kira bukan hanya untuk orang yang ingin menurunkan berat badan, tetapi juga bagi pesakit diabetes, adalah indeks glisemik - ini menunjukkan kadar pengambilan gula di dalam badan. Sangat penting untuk mengetahui indeks glisemik makanan bagi orang yang menghidap diabetes jenis kedua. Oleh kerana penggunaan makanan yang berterusan dengan GI tinggi adalah kemungkinan menghidap jenis penyakit pertama. Hanya pilihan makanan yang betul dengan GI yang membolehkan anda membuat diet yang berkhasiat, sihat dan selamat sepenuhnya.Selain itu, ada banyak nuansa mengenai norma indeks glisemik, kerana tidak semua orang tahu apa yang harus dilakukan untuk mengecualikan bahaya pada tubuh.

Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, orang yang berlebihan berat badan tidak menderita diabetes jenis bukan insulin, kerana ia memberi kesan negatif terhadap fungsi organ dalaman, metabolisme terganggu dan insulin tidak dihasilkan dengan baik, sehingga gula darah dapat meroket. Oleh itu, diet mesti dibina sedemikian rupa bukan hanya untuk menurunkan gula darah, tetapi juga tidak menambah berat badan. Kekurangan kalori kecil, digabungkan dengan makanan yang tepat dari segi GI dan XE, adalah peluang untuk merasa selesa tanpa mengganggu gula darah.

Pakar cuba menyoroti parameter GI berikut, yang mesti diambil kira untuk membina diet yang tepat tanpa melebihi petunjuk yang dibenarkan:

  1. Hanya makanan yang GInya tidak melebihi 50 yang boleh dianggap makanan. Sekiranya anda ingin makan produk dengan GI hingga 69 unit, maka anda boleh melakukan ini tidak lebih dari dua kali seminggu. Dilarang mengkonsumsi tidak lebih dari 100 gram dalam satu masa, iaitu jumlah keseluruhan seminggu tidak boleh lebih dari 200 gram. Ini adalah norma selamat yang tidak mewujudkan persekitaran "tekanan" bagi tubuh. Tetapi penting untuk membina diet agar produk dengan kadar tinggi digabungkan dengan produk dengan GI rendah, sehingga keseimbangan terbentuk dan rasa tidak enak badan dihilangkan.
  2. Jangan gunakan makanan dengan GI lebih besar daripada 70, kerana ini dapat menyebabkan peningkatan gula darah yang signifikan, yang penuh dengan pelanggaran serius terhadap keadaan ini.
  3. Sekiranya kita menganggap produk dengan GI 100 unit, maka ini adalah gula tulen, yang sangat berbahaya bagi tubuh dan boleh menyebabkan timbulnya koma insulin.

Petunjuk sangat penting untuk pemakanan yang betul dan selamat, pengabaiannya boleh menyebabkan kemerosotan akibat peningkatan gula darah.

Sifat karbohidrat tembikai yang berguna dan berbahaya

Sifat karbohidrat tembikai yang berguna dan berbahaya
Adakah tembikai sesuai untuk diabetes? Khasiatnya yang bermanfaat penting untuk memperkaya tubuh dan fungsi organ dalaman yang betul, tetapi penting untuk mematuhi norma. Sekiranya terdapat terlalu banyak produk dalam diet, ini dapat mengakibatkan pelanggaran pengeluaran insulin, yang penuh dengan peralihan dari diabetes insulin yang kedua ke jenis pertama.

Melon adalah produk karbohidrat, tetapi hakikatnya setiap varieti mengandungi sejumlah karbohidrat. Penting untuk memilih produk dengan berhati-hati untuk mendapatkan rasa yang kaya dalam kombinasi dengan jumlah karbohidrat yang rendah dalam komposisi.

Komposisi karbohidrat tembikai masing-masing merangkumi 2.2 gram glukosa, fruktosa dan sukrosa 6 dan 9 gram. Tetapi ini adalah petunjuk purata yang boleh berubah-ubah dalam satu arah atau yang lain, bergantung pada jenis produk. Lebih baik membiasakan diri dengan jenis tembikai pada mulanya, setelah mengetahui ciri-cirinya dari segi jumlah karbohidrat dalam komposisi, dan selepas itu anda boleh mula memilih pilihan yang paling berguna dan berkhasiat.

Indikator yang ditunjukkan secara positif mempengaruhi fungsi pankreas dan tidak memprovokasi pengeluaran insulin. Tetapi fruktosa dan sukrosa tidak boleh dianggap sebagai pemanis yang benar-benar selamat, kerana kelebihannya dapat menyebabkan pengembangan lemak subkutan. Pengambilan yang berlebihan dipenuhi dengan penampilan timbunan lemak, jadi hanya kawalan norma yang akan mencegah ketidaknyamanan dan memberi manfaat bagi keadaan tubuh manusia.

Diabetes mellitus adalah penyakit yang agak rumit, jadi diet memerlukan perhatian yang cermat ketika membangun untuk menghilangkan ketidaknyamanan dan masalah kesihatan.

Video: resipi tembikai untuk pesakit kencing manis

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan