Bolehkah saya makan telur selepas latihan?

Diet yang berjaya memerlukan makanan yang seimbang. Lebih-lebih lagi, diet untuk atlet dirancang sedemikian rupa sehingga setiap makanan difikirkan. Di setiap menu harian atlet, telur diutamakan, kerana produk makanan inilah yang membekalkan tubuh dengan protein berkualiti tinggi.

Adakah mungkin makan telur selepas latihan

Berapakah nilai telur

Telur mengandungi banyak komponen yang berguna untuk tubuh. Produk ini adalah pembekal utama protein, yang sangat penting bagi atlet. Mereka juga mengandungi lemak dan asid amino penting. Sebagai tambahan kepada unsur-unsur berharga ini, terdapat kolesterol dalam kuning telur. Bahan ini, memasuki tubuh, mengganggu metabolisme lipid dan mempunyai sifat yang tersimpan dalam bentuk plak pada dinding vaskular. Kualiti negatif ini menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis. Benar, penilaian sepihak mengenai sifat kolesterol tidak sepadan, kerana banyak bergantung pada kaedah memproses telur, dan juga produk apa yang digabungkan dengannya. Contohnya, telur orak yang dimasak dengan sedikit minyak akan berguna, dan hidangan dengan daging asap atau lemak babi hanya akan menambahkan bahagian kolesterol yang lain. Oleh itu, semuanya bergantung pada keadaan tertentu.

Sekiranya kita bercakap mengenai kualiti positif telur untuk orang sukan, ia ditunjukkan dalam yang berikut:

  1. Satu telur mengandungi hingga 6 gram protein berkualiti tinggi.
  2. Produk ini tepu dengan asid amino bermanfaat yang terlibat dalam pemulihan tisu otot.
  3. Terdapat banyak vitamin dan mineral dalam telur.
  4. Terdapat asid lemak tak jenuh ganda penting dalam produk yang mengekalkan latar belakang hormon normal dalam badan.
  5. Lecithin adalah komponen penting lain yang penting untuk otak dan tisu saraf.

Sifat kolesterol telah dibincangkan di atas. Tinggal hanya untuk menambahkan bahawa untuk semua kualiti negatif agen ini, proses sintesis tidak dapat berjalan normal tanpanya. Jadi, kolesterol secara aktif terlibat dalam pengeluaran hormon testosteron, yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan jisim otot.

Dalam bentuk apa anda mesti makan telur

Mengenai masalah ini, pakar tidak sepakat, dan juga berkaitan dengan dos tunggal produk yang optimum. Banyak bergantung pada spesifik diet atlet, umurnya, jantina dan ciri-ciri individu lain. Tetapi secara purata, makan dari 2 hingga 5 telur dianggap sebagai dos harian biasa.

Lebih baik memasak telur goreng daripadanya, sambil menambahkan sedikit minyak sayuran semula jadi ke dalam pinggan. Anda juga boleh merebus telur rebus.

Telur selepas latihan

Sekiranya atlet profesional menyedari nuansa pemakanan selepas bersenam, maka amatur yang sering mengunjungi gim tidak mengetahui spesifik pemakanan selepas kelas.

Telur selepas latihan

Pakar sangat mengesyorkan "menutup tingkap protein" dengan telur. Dengan penggunaan produk ini secara rasional, tenaga yang dibelanjakan untuk aktiviti sukan akan cepat pulih. Telur membantu mengisi kekurangan zat dan memberikan penambahan jisim otot secara semula jadi. Cukup untuk makan 2-3 keping untuk mengimbangi kerugian yang disebabkan oleh aktiviti fizikal.

Telur mentah

Banyak atlet pemula berunding dengan atlet berpengalaman mengenai program pemakanan diet yang akan menguatkan badan dan membantu mencapai hasil. Isu ini amat serius bagi mereka yang terlibat dalam bina badan. Sesungguhnya, "bangunan" badan secara langsung bergantung kepada ciri-ciri makanan yang dimakan oleh atlet.

Adalah dipercayai bahawa telur mentah harus menjadi asas diet orang-orang yang gemar pekerjaan jenis ini.Seperti yang telah dinyatakan di sini, telur benar-benar mempunyai nilai pemakanan yang hebat, tetapi makanan yang sihat juga tidak boleh dimakan secara tidak terkawal. Telur mentah adalah sumber utama jangkitan serius seperti salmonellosis. Oleh itu, penggunaannya tidak sepenuhnya selamat untuk kesihatan, kerana anda boleh mendapatkan masalah tambahan.

Memandangkan semua kemungkinan risiko, lebih baik menggunakan telur rebus setelah latihan atau memasak telur goreng. Apabila terdedah kepada suhu tinggi, semua mikroflora patogenik akan binasa, tetapi sifat berguna produk hampir terpelihara sepenuhnya jika anda merebus telur rebus lembut. Pilihan memasak telur ini lebih baik kerana kuning telur dicerna dengan cepat.

Pakar pemakanan sukan mengesyorkan memakan telur puyuh. Produk ini dibandingkan dengan rakan ayam mempunyai beberapa kelebihan:

  • telur sedemikian dibenarkan dimakan mentah;
  • mereka boleh dimakan bersama dengan tempurung;
  • mereka tepu dengan selenium dan besi;
  • produk diserap dengan baik dan menyumbang kepada pembersihan saluran pencernaan yang berkesan.

Mengikut peraturan yang dijelaskan di atas, tidak akan sukar untuk memahami masalah makan telur selepas latihan.

Video: telur untuk kenaikan berat badan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan