Bolehkah saya minum sampanye yang sudah habis tempoh?

Kriteria yang menarik ditunjukkan pada botol minuman bersoda. Sebagai tambahan kepada tarikh pembotolan dan jangka hayat yang disyorkan, terdapat garis yang menyatakan bahawa tempoh penyimpanan tidak terhad. Dari sudut pandang teknikal, jika pada pembukaan botol aroma anggur tetap ada, ada karbonasi dan tidak ada rasa pahit, maka minuman itu dianggap dapat digunakan, tetapi ada nuansa tertentu.

Bolehkah saya minum sampanye yang telah tamat tempoh

Ciri-ciri Champagne

Semasa membeli sebotol minuman bersoda untuk meja perayaan, harus diingat bahawa, secara tegas, di dalamnya hanyalah anggur bersoda. Sampanye sebenar dibuat hanya di wilayah Perancis dengan nama yang sama melalui penapaian sekunder dalam botol dalam keadaan tertentu. Untuk itu, jenis anggur Pinot noir dan Chardonnay diambil. Teknologi pembuatannya rumit, memerlukan kepatuhan yang ketat terhadap resipi, memerlukan banyak masa. Tidak hairanlah, 1 botol sangat mahal dan termasuk dalam koleksi wain.

Ciri-ciri Pengeluaran
Untuk pengeluaran besar-besaran, teknologi yang sama sekali berbeza digunakan, yang melibatkan pengayaan karbon dioksida dalam tangki. Perbezaan dari minuman berjenama sebenarnya ialah gelembung yang elegan terbentuk sebelum ditutup di dalam bekas, dalam sampanye sebenar - sesudahnya.

Sebenarnya, untuk varieti yang murah, peraturan penyatuan bahan mentah tidak dipelihara. Seperti anggur meja yang murah, spesies campuran digunakan, tanpa membezakan kawasan penanaman.

Anggur seperti itu tidak disimpan untuk waktu yang lama, setiap tahun rasanya semakin merosot. Pengilang diinsuranskan semula, menentukan kerangka kerja tidak lebih dari 12 bulan. Sebenarnya, minuman yang ditutup secara hermetik mengekalkan kualiti asalnya selama 2-3 tahun. Untuk jenama champagne sebenar Crystal dan Dom Perignon, jangka hayat sering terhad kepada 10 tahun, jenis tertentu disimpan selama 25 tahun, selepas itu rasa dan aroma dapat berubah.

Keadaan simpanan
Untuk pengumpulan wain, syarat penuaan dan penyimpanan produk siap sangat penting. Gudang anggur mengekalkan suhu tertentu, tahap kelembapan sekitar 75%, botol diletakkan di rak khas dengan sudut yang dikalibrasi dengan jelas. Champagne memerlukan penjagaan tambahan kerana botol diputar mengikut arah jam secara berkala.

Spesies berkilau tidak begitu sensitif terhadap keadaan. Mereka diletakkan secara menegak dalam kotak atau kotak kadbod, disimpan pada suhu sejuk, mencegah terlalu panas dan pembekuan produk.

Jenis Minuman Berkilau
Jangka hayat secara langsung bergantung kepada kandungan gula dan jenis bahan mentah. Brutu diberi masa 6 bulan, separa manis mengekalkan kualiti sehingga 2 tahun. Semakin rendah kemanisan, semakin pendek tempoh jaminan kualiti.

Penting: membezakan jangka hayat dan penyimpanan, yang pertama tidak terhad.

Minuman berkilau dibahagikan mengikut warna: kandungan putih, merah, merah jambu dan gula. Jenis:

 • kejam;
 • separa kering;
 • semisweet;
 • pencuci mulut;
 • manis.

Yang paling popular adalah semisweet, digabungkan dengan daging, makanan ringan buah-buahan dan pencuci mulut manis.

Takrif kualiti
Harga tidak selalu menjadi petunjuk kualiti, jadi ketika memilih perhatikan:

Penentuan kualiti sampanye

 • kehadiran sebilangan sijil alkohol;
 • negara asal;
 • penampilan botol;
 • integriti lapisan kerajang yang menutupi gabus;
 • kehadiran maklumat yang diperlukan pada label.

Perhatian khusus diberikan pada prasasti, di mana harus ditunjukkan bahwa anggur itu "berkilau" dan bukan "berkilau". Had harga minuman berkualiti ialah 400-650 rubel. Untuk membeli jenis yang lebih mahal, lebih baik pergi ke kedai minuman keras khusus.Anggur berkilau pengeluar dari Rusia, Sepanyol, Jerman, Argentina, Chile terkenal. Perancis juga membekalkan varieti murah dengan rasa yang menyenangkan ke pasaran domestik.

Bagaimana memahami bahawa sampanye adalah manja

Sejarah keracunan makanan bermula dengan kata-kata "apa yang akan terjadi kepadanya di dalam peti sejuk." Wain harus disimpan dalam keadaan tertentu, syarat utama termasuk ketahanan suhu dan kelembapan tinggi. Di rumah, mustahil untuk memberikan petunjuk yang diperlukan jika tidak ada bilik wain peribadi. Petunjuk kualiti adalah:

 1. Kapas ringan ketika membuka botol.
 2. Jerebu ringan sedikit.
 3. Ketelusan cecair.
 4. Bau buah yang menyenangkan dengan sentuhan anggur.
 5. Lapisan buih yang rata naik ke permukaan gelas.

Minuman yang manja menjadi keruh, aroma adunan masam dicampurkan dengan bau, rasanya menjadi pahit, rasa selepas itu mengeluarkan acuan, kadang-kadang rasa cuka yang berbeza muncul. Jangan mencuba wain, yang berdiri di dalam bilik dalam botol terbuka selama lebih dari 2 hari, walaupun jangka hayat belum habis.

Titik rujukan utama dalam kesesuaian minuman adalah sensasi rasa. Sekiranya jangka hayat melebihi jangka masa yang lama atau bekasnya tidak ketat, ada risiko keracunan makanan dalam bentuk ringan atau sederhana. Tetapi jika gabus tidak cacat, botolnya tidak dipanaskan atau dibekukan, bunyi khas terdengar di bukaan, rasa dan aroma tidak memperoleh warna yang luar biasa, maka anda boleh minum sampanye.

Video: cara memilih dan minum sampanye

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan