Bolehkah saya tidur selepas bersenam?

Rejim seseorang yang terlibat secara aktif dalam sukan berdasarkan tiga prinsip: latihan berkala, diet berkhasiat seimbang, dan pelaksanaan fasa pemulihan yang kompeten. Pematuhan yang ketat terhadap peraturan ini akan membantu mencapai keputusan yang baik dalam bidang sukan. Jika tidak, semua usaha atlet akan sia-sia. Oleh itu, sangat penting untuk dapat mengatur proses pemulihan dengan cekap setelah mengunjungi gimnasium. Peraturan ini relevan untuk mana-mana disiplin sukan. Perlu selalu diingat bahawa tidur sangat penting pada tahap ini.

Bolehkah saya tidur selepas bersenam?

Berkat kajian tersebut, para saintis mendapati bahawa semua sistem tubuh orang yang sedang tidur terus berfungsi dengan aktif. Proses fisiologi yang kompleks berlaku pada gilirannya. Oleh itu, persoalan sama ada tidur selepas bersukan cukup semula jadi. Tetapi anda boleh menjawabnya jika anda menganalisis semua yang berlaku di dalam badan orang yang sedang tidur.

Corak tidur

Harus dikatakan bahawa klasifikasi tidur berdasarkan intensiti aktiviti otak. Mobiliti bola mata dan nada otot juga direkodkan. Dengan adanya petunjuk ini, tidur dapat dibahagikan kepada fasa utama berikut:

  1. Slumber adalah tempoh ketika seseorang baru mula jatuh ke dalam mimpi. Dia dapat melihat semua yang berlaku, dia dapat menganalisis peristiwa.
  2. Tidur cetek menggantikan tahap awal.
  3. Tidur perlahan menggabungkan dua fasa sekaligus. Tahap ini dianggap paling penting, kerana tubuh memusatkan sumber daya pada pemulihan kekuatan yang dikeluarkan.
  4. Fasa terakhir tidur disebut cepat. Pada masa inilah mimpi muncul.

Semasa berehat malam, seseorang berulang kali melalui semua fasa tidur yang disenaraikan di atas. Oleh itu, orang dapat melihat subjek yang berbeza dalam mimpi dalam satu malam. Kitaran tidur penuh berlangsung sekitar satu setengah jam.

Para saintis mendapati bahawa gangguan tidur REM, iaitu tahap terakhir, memberi kesan negatif terhadap keadaan seseorang. Kebangkitan seperti itu, bukannya lonjakan tenaga, membawa sakit kepala dan perasaan lemah. Dari yang disebutkan sebelumnya, menunjukkan bahawa untuk kesihatan normal seseorang atlet harus menghabiskan waktu sekitar dua jam atau empat puluh minit tidur.

Tidur selepas bersenam - bahaya atau faedah?

Mengenai tidur selepas sesi latihan, banyak bergantung pada waktu mereka mengadakan latihan. Biasanya keinginan untuk tidur adalah disebabkan oleh kekurangan tidur yang dangkal. Atas sebab ini, sebilangan atlet benar-benar tertidur ketika dalam perjalanan setelah melakukan aktiviti fizikal yang berlebihan. Sekiranya keadaan ini berulang dengan ketakutan yang menakutkan, anda boleh membawa badan menjadi keletihan. Pakar mengesyorkan tidur setelah seharian bersenam hanya jika atlet benar-benar memerlukan tidur. Dalam kes ini, disarankan untuk tidak melebihi had masa yang ditetapkan untuk ini - 40 minit. Mematuhi peraturan ini akan membantu untuk tidak melanggar rutin harian yang telah ditetapkan.

Saya ingin menarik perhatian kepada satu lagi perkara penting: jika seseorang tidur malam, dia tidak boleh melakukan latihan. Dalam keadaan seperti itu, kelas akan menyebabkan lebih banyak kerosakan pada kesihatan daripada yang akan mereka manfaatkan. Sekiranya boleh, anda harus tidur sebentar sebelum mengunjungi gim atau bahkan menjadualkan semula kelas pada waktu yang lebih selesa.

Tempoh tidur yang optimum

Jelas bahawa hanya tidur malam yang dapat memastikan pemulihan badan atlet sepenuhnya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang berguna untuk tidur di siang hari. Kegiatan sukan yang aktif adalah cara terbaik untuk memerangi insomnia.Tetapi dengan tekanan fizikal yang kuat, seseorang tidak dapat langsung tertidur. Oleh itu, beban harus berkadaran, tidak boleh kerap memberi tekanan kepada tubuh.

Sekarang mengenai tempoh tidur. Seperti yang ditunjukkan oleh ujian klinikal, hanya satu dari sepuluh orang yang merasa memuaskan setelah tidur, yang berlangsung kurang dari tujuh jam. Sebilangan besar orang memerlukan rehat malam selama lapan jam. Petunjuk ini dianggap sebagai norma minimum bagi orang yang menjalani gaya hidup sukan. Sudah tentu, banyak perkara ini bergantung pada ciri-ciri individu setiap orang. Tempoh tidur yang optimum dapat ditentukan oleh keadaan yang dialami seseorang setelah bangun tidur. Sekiranya dia merasakan lonjakan semangat dan dalam mood yang baik, maka impian itu sudah lengkap. Biasanya atlet menjaga rutin harian dengan ketat, jadi mereka tidur pada waktu yang sama.

Sebagai kesimpulan, kita dapat menyimpulkan bahawa tidur selepas bersenam kadang-kadang diperlukan. Tetapi ini tidak seharusnya menjadi kebiasaan. Anda harus berusaha mendapatkan tidur yang cukup pada waktu malam, kerana waktu rehat malam yang menyumbang kepada pemulihan badan sepenuhnya setelah proses latihan.

Video: bagaimana pulih dengan berkesan selepas latihan?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan