Adakah mungkin pergi ke gereja semasa haid?

Diyakini secara meluas bahawa seorang wanita dengan pendarahan haid untuk memasuki kuil, dan selain menerima sakramen, dilarang sama sekali. Adakah ini benar? Dan apakah sebab begitu banyak perselisihan mengenai isu ini? Tidak ada yang dapat memberikan jawapan yang tepat untuknya. Di mana-mana buku dan sumber lain tidak ada penyebutan dan pengesahan bahawa larangan tersebut ada. Tetapi tetap saja, mereka diam-diam berusaha untuk mematuhinya. Bahkan ulama tidak dapat memberikan maklumat yang seragam. Terdapat banyak tafsiran dengan pendapat yang berbeza mengenai isu ini.

Adakah mungkin pergi ke gereja semasa haid

Bagaimana keadaannya sebelum ini?

Di bahagian tertua dari Alkitab - Perjanjian Lama, dikatakan bahawa orang "najis" tidak boleh memasuki bait suci. Kategori ini merangkumi:

  • pesakit kusta
  • setiap orang yang menderita penyakit radang purulen;
  • orang yang mencemarkan diri dengan menyentuh badan yang reput (mayat);
  • wanita dengan pendarahan fisiologi.

Diyakini bahawa seseorang tidak boleh menghadiri kuil dengan syarat-syarat ini.

Fakta menarik: pada masa ibu yang melahirkan anak lelaki dimasukkan ke gereja 40 hari selepas melahirkan, seorang gadis selepas berusia 80 tahun.

Apa pendapat mereka sekarang?

Di bawah Perjanjian Baru, penyesuaian dibuat pada senarai orang yang tidak seharusnya pergi ke gereja. Walaupun sekatan tertentu untuk wanita belum hilang. Larangan wanita mengunjungi kuil semasa haid adalah kerana pertimbangan kebersihan.

Selalu dipercayai bahawa kuil itu adalah tempat suci, dan darah tidak dapat ditumpahkan di wilayahnya. Sebelumnya, tidak ada produk kebersihan yang boleh dipercayai untuk perlindungan, oleh itu, wanita dilarang menghadiri gereja semasa haid.

Ada pendapat lain mengapa seorang wanita tidak dapat menghadiri kuil dengan kedatangan haid. Siapa yang harus dipersalahkan kerana hakikat bahawa umat manusia diusir dari taman-taman Syurga? Pada seorang wanita. Inilah sebabnya mengapa wakil wanita tidak diizinkan kepada Tuhan. Rupa-rupanya, bukan untuk mengingatkan tentang salah laku lama. Atas sebab ini, semasa haid, dan juga dalam masa empat puluh hari setelah kelahiran bayi sehingga pendarahan selepas bersalin selesai, wanita itu tidak mempunyai akses ke kuil.

Sehingga kini, tidak ada larangan masuk akal untuk lawatan wanita ke kuil semasa haid. Ada bab-bab dalam Perjanjian di mana para murid mengatakan bahawa penodaan iman membawa kejahatan yang datang dari hati seseorang, bukan pembuangan fisiologi. Dalam Perjanjian Baru, penekanan utama adalah pada kerohanian dalaman seseorang, dan bukan pada proses semula jadi yang tidak bergantung kepadanya.

Adakah seorang wanita dilarang pergi ke gereja semasa haid?

Darah manusia tidak dapat ditumpahkan di kuil. Sekiranya, misalnya, seseorang di gereja memotong jari dan pendarahan bermula, dia harus meninggalkannya sehingga darah berhenti. Jika tidak, akan dianggap bahawa tempat suci itu dinodai, dan ada keperluan untuk pencahayaan semula.

Dapat disimpulkan bahawa semasa haid, jika anda menggunakan produk kebersihan yang berkualiti tinggi (pembalut, tampon), anda dapat pergi ke gereja, kerana tidak akan ada penumpahan darah manusia. Pada masa yang sama, pendapat ulama mengenai masalah ini berbeza, malah ada yang saling bertentangan.

Ada yang percaya bahawa wanita dengan pendarahan haid tidak mempunyai tempat di gereja. Anda boleh masuk, membaca doa dan pergi. Yang lain - penyokong pandangan yang lebih radikal, mengatakan bahawa mengunjungi seks wanita semasa haid dilarang sama sekali.Namun, ada pihak yang menegaskan bahawa haid sama sekali tidak boleh mempengaruhi tingkah laku, bahawa tidak perlu mengubah apa pun dalam kehidupan gereja selama tempoh ini, anda perlu terus membaca doa, menyalakan lilin, mengaku dan menerima persekutuan.

Penyokong kedua-dua pandangan dapat memberikan bukti penilaian mereka sendiri, walaupun mereka dapat ditentang. Mereka yang menyokong pendapat pertama kebanyakan berdasarkan maklumat dari Perjanjian Lama, mengatakan bahawa pada zaman dahulu wanita yang mengalami pendarahan seharusnya berada jauh dari orang dan gereja. Tetapi mereka tidak dapat memberikan penjelasan yang jelas mengapa ini harus berlaku. Sejak zaman itu wanita merasa takut mengotorkan tempat suci dengan darah kerana kekurangan produk kebersihan yang diperlukan.

Penganut pendapat yang bertentangan mendakwa bahawa ketika itu wanita pergi ke kuil. Sebagai contoh, orang Yunani (ini adalah perbezaan mereka dari orang Slavia) tidak menerangi gereja; oleh itu, tidak ada penodaan yang dapat terjadi. Di tempat-tempat ini, wanita, walaupun semasa pembuangan fisiologi, dapat menempel pada ikon dan tidak mengubah apa-apa dalam kehidupan gereja mereka yang biasa.

Selalunya diperhatikan bahawa dalam proses fisiologi ini tidak ada kesalahan wanita. Namun, pada zaman kuno, wanita di Rusia tidak lagi menghadiri gereja hari ini.

Sebilangan orang suci membuat pernyataan bahawa alam memberi wanita hadiah yang murah hati, memberikan mereka kemampuan unik untuk membersihkan tubuh. Mereka mendakwa bahawa fenomena itu diciptakan oleh Yang Mahakuasa, oleh itu, tidak ada pembicaraan mengenai kotoran dan najis.

Adalah salah untuk menolak lawatan wanita ke kuil semasa haid, berdasarkan data dari Perjanjian Lama. Sekiranya anda mempelajari gereja dengan teliti dan mendalam, anda dapat membuat kesimpulan bahawa larangan mengunjungi gereja semasa haid sudah secara moralnya usang.

Jadi apa yang anda buat?

Kanak-kanak perempuan dibenarkan menghadiri kuil sepanjang hari. Sekiranya anda mengambil kira pendapat sebilangan besar pendeta, dan semasa haid ini dapat dilakukan. Tetapi akan lebih baik hari ini untuk menolak mengadakan sakramen pembaptisan dan perkahwinan. Sebaiknya, jika boleh, jangan menyentuh salib, ikon dan kuil lain. Di samping itu, gereja memanggil hari ini untuk tidak mengaku dan tidak menerima persekutuan.

Video: Bolehkah wanita memasuki kuil pada hari-hari kritikal?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan