Bolehkah saya hamil selepas pengguguran?

Semasa memutuskan untuk menghentikan kehamilan, seorang wanita sering mengambil berat tentang soalan penting: adakah dia akan dapat hamil selepas pengguguran? Di antara sebab-sebab yang menyebabkan keputusan sukar mengenai pengguguran, mungkin tidak hanya motif peribadi, tetapi juga kesaksian doktor. Istilah di mana pengguguran dilakukan, serta alasan khusus untuk pengguguran itu, menentukan kemungkinan gadis itu di masa depan kembali hamil. Banyak persoalan yang membimbangkan wanita yang pernah memutuskan untuk menghentikan kehamilannya, tetapi tidak putus asa di masa depan untuk menjadi ibu.

Bolehkah saya hamil selepas pengguguran?

Adakah dia akan hamil selepas pengguguran?

Pakar tidak akan dapat memberitahu anda jangka masa yang tepat di mana mereka pasti dapat mengandung anak selepas pengguguran. Fungsi pembiakan tidak dipulihkan dalam sekelip mata, dan proses pemulihannya bergantung kepada apakah pengguguran telah berubah menjadi pelbagai komplikasi dan seberapa baik gadis itu dalam keadaan sihat.

Anda boleh menentukan kumpulan risiko di mana wanita sering mengalami komplikasi selepas pengguguran. Ini termasuk kanak-kanak perempuan remaja, wanita yang mengalami pengguguran semasa kehamilan pertama mereka, dan juga gadis yang mempunyai penyakit organ-organ dalaman sistem pembiakan. Oleh itu, kemungkinan kehamilan pada masa akan datang selepas pengguguran dapat ditentukan setelah operasi selesai atau setelah beberapa waktu, ketika sistem pembiakan wanita mengembalikan fungsinya.

Kebarangkalian kehamilan sejurus selepas penamatan

Persoalan sama ada terdapat risiko kehamilan sejurus selepas pengguguran yang sebelumnya, paling sering menyangkut wanita yang takut akan kehamilan kedua, yang mana mereka tidak merancang. Anda tidak boleh berpendapat bahawa tubuh wanita, satu atau lain cara, akan mula memulihkan sistem pembiakan selama beberapa bulan, kerana pembuahan mungkin terjadi pada tahap yang sama dengan segera setelah penamatan kehamilan. Tetapi kapan lebih baik merancang kehamilan selepas pengguguran?

Memandangkan tahap perubatan moden, yang menggunakan kaedah pengguguran yang paling lembut, termasuk pengguguran dengan ubat, konsepsi baru mungkin berlaku 2-3 minggu selepas prosedur. Oleh itu, seorang wanita harus mempertimbangkan masalah kontrasepsi dengan berhati-hati sebelum operasi pengguguran berlaku. Dalam senarai pelbagai jenis alat kontraseptif yang ada di pasaran - intrauterin, oral atau hormon - pakar akan dapat membantu wanita dengan pilihan berdasarkan keadaan dan indikasinya yang spesifik.

Namun, bagi sebilangan wanita, sebaliknya, sukar untuk memberikan konsepsi baru kepada seorang anak setelah pengguguran, dan kesulitan tetap ada walaupun setelah waktu yang agak lama. Dalam keadaan ideal, sistem pembiakan tubuh wanita harus dipulihkan sebulan kemudian, seperti biasanya jika ubat digunakan untuk menghentikan kehamilan. Dalam kes ini, pengguguran menyerupai pendarahan biasa semasa haid, tetapi tidak telur "kosong" dikeluarkan, tetapi sudah disenyawakan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang badan wanita tidak bersedia untuk kehamilan cepat setelah pengguguran lengkap.

Adakah mungkin hamil dalam jangka masa pendek selepas pengguguran? Kebarangkalian serupa tidak dikecualikan, tetapi tidak ada yang memberikan jaminan 100% bahawa ini akan berlaku. Isu ini harus dikaji dari perspektif yang berbeza.Mengapa badan perlu mengalami tekanan seperti konsepsi anak dan kehamilan, ketika kehamilan sebelumnya terganggu, tubuh mengalami kejutan yang luar biasa. Penting untuk memahami bahawa fungsi perkawinan yang ditetapkan oleh alam dihentikan secara tiba-tiba. Banyak hormon, yang dihasilkan secara intensif oleh kelenjar dalaman, tidak diperlukan. Pada akhirnya, badan itu dipaksa, di bawah pengaruh alasan yang tidak wajar untuknya, untuk membina semula dalam mod lain lagi. Pengambilan bayi dengan cepat selepas pengguguran boleh menyebabkan akibat yang serius, termasuk keguguran, patologi bayi, dan pendarahan.

Sekiranya kehamilan berlaku, tidak disarankan untuk marah terlebih dahulu dan mengharapkan yang terburuk pasti akan berlaku. Untuk membincangkan tentang adanya masalah atau, sebaliknya, bahawa kehamilan berjalan dengan baik, hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan pakar sakit puan, pemeriksaan dan ujian. Ketika pengguguran dilakukan, dan tidak lama kemudian gadis itu hamil lagi, ini memaksanya untuk memperhatikan kesihatannya sendiri dan kesihatan janinnya. Lebih-lebih lagi, bahkan tidak membincangkan bagaimana melakukan pengguguran sekali lagi. Ini akan mengakibatkan kerosakan yang besar pada tubuh, dan oleh itu penting untuk menjaga kesihatan diri, bukan mengabaikan kehamilan.

Kemungkinan kemandulan selepas pengguguran

Diagnosis menakutkan ini dibuat kepada ratusan ribu wanita setiap tahun di seluruh planet ini. Sangat mustahil untuk mengatasi berita buruk itu, kerana menyakitkan untuk menyedari bahawa penampilan anak-anak pada seorang gadis sekarang menjadi mustahil kerana masalah kesihatan. Wanita yang membuat keputusan untuk menghentikan kehamilan juga mungkin dihadapkan dengan rasa bersalah yang mendesak jika ternyata kerana ini dia tidak akan dapat lagi melahirkan.

Soalan pertama yang menarik bagi setiap wanita yang merancang pengguguran adalah: adakah kehamilan boleh dilakukan selepas itu? Malangnya, ketidaksuburan akibat pengguguran dianggap sebagai kejadian yang agak biasa. Proses pengguguran kadangkala mengakibatkan akibat yang serius, dan penting bagi setiap wanita untuk memahami bahawa dia memutuskan pengguguran.

Apa yang boleh mengakibatkan penamatan kehamilan

 1. Gangguan hormon yang membawa kepada gangguan dalam kitaran hormon.
 2. Ketidakseimbangan metabolisme, yang boleh menyebabkan kelebihan berat badan atau pelepasan berlebihan.
 3. Penyakit kelenjar susu.
 4. Gangguan emosi dan kelainan psikologi (apatis, kemurungan, tekanan yang melampau).
 5. Jangkitan dan manifestasi keradangan pada organ sistem pembiakan.
 6. Hakisan serviks, penyumbatan tiub fallopio, yang boleh mengakibatkan ketidakupayaan untuk hamil dan melahirkan anak.

Pada masa yang sama, peluang kehamilan semula setelah pengguguran lengkap meningkat, jika tidak ada manifestasi tertentu setelah pengguguran:

 1. Kegagalan hormon. Jumlah hormon yang luar biasa dihasilkan oleh kelenjar dalaman kini tidak diperlukan. Oleh kerana mereka tidak mempunyai pilihan lain, mereka bergegas memasuki organ sistem pembiakan, dada, dan sebagainya, yang menyebabkan kerosakan fungsi organ yang paling penting.
 2. Pengguguran, yang dilakukan akibat pembedahan, boleh mengakibatkan kecederaan pada dinding rahim. Ini kadang-kadang membawa kepada pembentukan parut pada rahim, yang sering menjadi asas serius untuk kemandulan.
 3. Apabila serviks terbuka secara artifisial, ini seterusnya boleh menyebabkan keguguran dalam kes kehamilan berulang.
 4. Kegagalan dalam kitaran haid, yang berlaku jika komponen fungsional endometrium rosak, juga menentukan kemungkinan kehamilan setelah pengguguran.
 5. Trauma emosi, yang sering berlaku selepas pengguguran, disertai dengan sensasi yang menyakitkan dan tidak menyenangkan.Tubuh melahirkan gadis itu datang kepadanya dalam masa 3-4 bulan hingga tahun pertama, dan nulliparous lebih banyak lagi.

Adakah mungkin mengandung anak dan melahirkan selepas pengguguran? Biasanya, ini mungkin. Dalam kes ini, kanak-kanak sering dilahirkan kuat, cantik dan kuat. Tetapi penting untuk memahami bahawa prosedur pengguguran juga boleh mengakibatkan komplikasi besar, termasuk kemandulan lebih lanjut.

Terapi kemandulan

Pada masa ini, untungnya, ubat mempunyai banyak cara yang dapat menyembuhkan kemandulan, penyebabnya adalah penghentian kehamilan. Adalah mungkin untuk mengandung, mengambil dan melahirkan anak jika rawatan dimulakan tepat pada waktunya, tanpa penangguhan. Terapi harus dimulakan dengan pemeriksaan terhadap wanita tersebut. Adalah perlu untuk mengenal pasti adanya jangkitan pada organ genital, proses keradangan di saluran kencing, untuk menentukan sama ada terdapat kerosakan dalam kitaran hormon, sama ada terdapat penyumbatan pada saluran tuba, dan dalam keadaan apa organ kelamin wanita.

Terapi komplikasi selepas pengguguran adalah seperti berikut:

 1. Sekiranya terdapat kelainan pada sistem endokrin tubuh wanita, rawatan hormon diperlukan, yang tujuannya adalah untuk mengembalikan latar belakang hormon wanita, dan juga kitaran haid.
 2. Rawatan ubat klasik diperlukan sekiranya jangkitan atau keradangan dijumpai pada organ sistem pembiakan.
 3. Juga, terapi atau pembedahan ubat akan diperlukan sekiranya penyumbatan saluran rahim dikesan.
 4. Sekiranya keguguran berlaku kerana pembukaan rahim yang "bebas" dan tidak terkawal, serviks perlu dijahit, dan jahitan dikeluarkan sebelum melahirkan.

Sekiranya terapi mempunyai kesan positif pada tubuh wanita dan sistem pembiakannya, maka anda sudah boleh memikirkan kehamilan berikutnya selepas pengguguran.

Bilakah saya boleh hamil selepas pengguguran?

Apakah kemungkinan bahawa setelah berakhirnya kehamilan, janin akan hamil lagi? Selepas penamatan kehamilan secara perubatan, yang dianggap sebagai cara yang paling berperikemanusiaan dan selamat, kehamilan boleh berlaku tidak lama lagi. Pemulihan kitaran haid berlaku dengan cepat, oleh itu, setelah beberapa saat, gadis itu akan bersedia untuk mengandung anak lagi. Tetapi disarankan untuk tidak memaksa kejadian setelah pengguguran, memberi peluang kepada tubuh untuk berehat. Anda perlu menggunakan alat kontraseptif.

Sekiranya kita membicarakan mengenai pengguguran pembedahan (terutamanya jika kuretase dilakukan), maka kita dapat mengatakan dengan yakin bahawa ini adalah operasi yang menyebabkan kerosakan besar pada sistem pembiakan. Memulihkan kitaran haid dan tahap hormon boleh mengambil masa sekitar 6-12 bulan atau lebih. Kembalinya kesuburan tidak berlaku dengan serta-merta.

Apa pun alasan wanita itu memutuskan untuk menghentikan kehamilannya, dia harus mempunyai hak untuk mengandung semula anak. Kemungkinan kehamilan semula dapat ditentukan setelah beberapa waktu, ketika badan pulih.

Video: bagaimana untuk hamil selepas pengguguran

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan