Bolehkah saya hamil sebaik sahaja melahirkan?

Setiap wanita moden mesti menjaga kontrasepsi dengan sendirinya. Terutama persoalan akut timbul dalam keluarga, kerana di sana hubungan seksual menjadi teratur. Hari ini, kebanyakan kanak-kanak yang dilahirkan dirancang. Maksudnya, bayi dilahirkan ketika ibu bapa bersedia untuk ini secara mental, fizikal dan kewangan. Lama berlalu adalah hari-hari ketika seorang wanita melahirkan sementara dia boleh hamil. Nasib baik, ubat moden memberi kita pelbagai pilihan alat kontraseptif - baik hormon dan penghalang. Namun, banyak ibu muda mempunyai pertanyaan - adakah mungkin untuk hamil sebaik sahaja melahirkan anak? Adakah badan bersedia untuk melahirkan janin lagi, atau bolehkah anda berehat dan melupakan kontrasepsi sekurang-kurangnya buat sementara waktu? Kami akan cuba menjawab soalan yang paling mendesak mengenai topik dalam artikel ini.

Bolehkah saya hamil sebaik sahaja melahirkan

Bagaimana kehamilan berlaku?

Untuk memahami kemungkinan kehamilan, anda perlu memahami bagaimana persenyawaan berlaku. Proses permulaan kehamilan bergantung pada ovulasi - jika demikian, kehamilan adalah mungkin dalam hal apa pun, jika tidak ada ovulasi, kehamilan pada dasarnya tidak dapat terjadi. Ovulasi adalah pematangan telur yang meninggalkan ovari dan menunggu persenyawaan. Sekiranya sperma tidak menyuburkan telur, maka ia akan pecah dan keluar dalam bentuk pendarahan haid. Itulah sebabnya dipercayai bahawa walaupun seorang wanita tidak mempunyai haid, sistem pembiakannya belum pulih dan dia tidak dapat hamil. Dalam kebanyakan kes, ini boleh dikatakan benar, tetapi sering kali berlaku bahawa seorang wanita hamil, bahkan sebelum haid pertama datang setelah melahirkan.

Bolehkah saya hamil sebaik sahaja melahirkan semasa pendarahan?

Seperti yang anda ketahui, selepas melahirkan, seorang wanita mengalami pendarahan rahim, ini adalah perkara biasa. Selepas pemisahan plasenta, yang menyuburkan bayi sepanjang kehamilan, luka tetap ada di badan rahim, ia berdarah untuk pertama kalinya. Pendarahan berlangsung rata-rata dari dua minggu hingga dua bulan. Tidak mungkin hamil pada masa ini, kerana rahim secara fizikal tidak dapat menerima janin baru. Tetapi persoalannya, bahawa melakukan hubungan seks dengan pendarahan kelahiran adalah mustahil. Dalam tempoh ini, rahim mempunyai luka terbuka yang belum sembuh. Ini adalah pintu masuk langsung untuk bakteria dan jangkitan, yang dapat masuk secara seksual tanpa masalah. Lebih-lebih lagi, saluran kelahiran pada bulan-bulan pertama agak menyakitkan, terutama jika terdapat jurang. Untuk semua perkara lain, timbul faktor psikologi - seorang ibu muda merasa letih, tidak cukup tidur, badan pulih setelah melahirkan, hubungan intim seperti apa? Itulah sebabnya mengapa banyak orang mempunyai jangka waktu 40 hari, di mana suami, secara umum, tidak "mengunjungi" isterinya, yang baru-baru ini melahirkan seorang anak. Kali ini membolehkan seorang wanita pulih dari melahirkan anak, baik secara fizikal dan mental.

Bolehkah saya hamil semasa menyusui?

Beberapa dekad yang lalu, dipercayai bahawa penyusuan adalah kaedah kontrasepsi yang boleh dipercayai, jadi pada zaman Soviet, wanita berusaha memberi makan bayi selama mungkin untuk menggunakan kesempatan ini untuk melindungi dari kehamilan yang tidak diinginkan. Walau bagaimanapun, banyak kajian, dan yang paling penting, pengalaman negatif ibu menyusu, mengesahkan bahawa kehamilan dengan menyusui adalah mungkin, dan ia tidak jarang berlaku. Ini semua mengenai kepekatan hormon prolaktin. Prolaktin biasanya dihasilkan semasa penyusuan.Alam mengatur segala-galanya sedemikian rupa untuk melindungi tubuh wanita, yang keletihan oleh kehamilan dan kelahiran sebelumnya. Kesan kontrasepsi dapat dicapai jika anda mengikuti peraturan makan berdasarkan permintaan. Maksudnya, agar tahap hormon dalam badan tidak jatuh, perlu memberi makan anak sekurang-kurangnya setiap 3 jam. Sekiranya dalam rejim terdapat jangka waktu lebih dari empat jam tanpa memberi makan bayi, maka tahap hormon prolaktin menurun, perlindungannya melemah, ovulasi dan, sebagai akibatnya, kehamilan dapat terjadi. Itulah sebabnya mengapa pakar sakit puan memberi amaran bahawa laktasi bukanlah kaedah yang paling dipercayai untuk melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini, anda tidak boleh berharap untuk menyusui.

Adakah mungkin untuk hamil sebaik sahaja melahirkan di pembedahan caesar?

Adakah mungkin untuk hamil sebaik sahaja melahirkan anak dengan pembedahan caesar
Bahagian caesar adalah operasi pembedahan di mana bayi tidak melalui saluran kelahiran, tetapi dilahirkan dengan pembedahan sayatan pada rahim. Setelah mengeluarkan bayi dan plasenta, jahitan disapu pada badan rahim. Anestesia dan campur tangan pembedahan sendiri menjadikan proses kelahiran tidak kurang menyakitkan dan rumit daripada kelahiran semula jadi. Namun, dengan operasi seperti itu, saluran kelahiran, serviks dan vagina tidak menderita, jadi keinginan intim pasangan datang lebih awal. Bahagian caesar adalah proses kelahiran yang tidak wajar, jadi beberapa hormon dapat dihasilkan lewat. Doktor mengatakan bahawa pemulihan kitaran dan kemunculan ovulasi selepas pembedahan caesar berlaku lebih awal. Di samping itu, parut pada rahim pada kali pertama selepas melahirkan adalah kontraindikasi utama untuk kehamilan. Wanita selepas pembedahan caesar harus memahami dengan jelas bahawa kehamilan awal boleh membahayakan, jahitan yang tidak sembuh boleh pecah. Dalam kes ini, bayi dalam kandungan dalam kebanyakan kes tidak dapat bertahan, lebih-lebih lagi, ada ancaman terhadap nyawa ibu akibat kehilangan darah yang kuat. Oleh itu, semua doktor bersetuju - selepas pembedahan caesar, kehamilan harus dirancang tidak lebih awal dari tiga tahun kemudian.

Bolehkah kehamilan berlaku pada bulan-bulan pertama selepas melahirkan?

Menyimpulkan dan menjawab soalan utama artikel tersebut, dengan yakin kita dapat mengatakan bahawa kehamilan boleh berlaku setelah melahirkan anak. Dalam 2-3 bulan pertama, kebarangkalian ini sangat rendah, dan kemudian secara beransur-ansur meningkat. Terutama jika bayi disusui atau semasa tempoh makanan pelengkap diperkenalkan dan jumlah dan intensiti menyusui dikurangkan.

Selalunya telur pertama yang matang setelah melahirkan segera disenyawakan dan melekat pada rahim. Maksudnya, kehamilan berlaku, walaupun haid pertama belum tiba. Seorang wanita berpendapat bahawa tubuhnya belum pulih, tetapi sebenarnya, dia sudah hamil 2-3 bulan dan mula merasakannya ketika bayi sudah bergerak. Situasi seperti ini sering timbul, jadi seorang wanita harus berjaga-jaga dan sejak awal hubungan seksual setelah melahirkan mula melindungi dirinya sendiri. Sekiranya kontraseptif penghalang - IUD atau kondom - tidak sesuai untuk anda, anda boleh mengambil pil perancang yang diluluskan untuk penyusuan.

Wanita mengalami pengguguran yang sangat sukar, baik dari segi fizikal dan mental. Itulah sebabnya, untuk melindungi dirinya dari kehamilan yang tidak diingini, seorang ibu muda harus dilindungi walaupun pada bulan-bulan pertama setelah melahirkan. Ingat bahawa penyusuan dan ketiadaan haid bukanlah jaminan perlindungan terhadap kehamilan!

Video: berapa banyak selepas kelahiran saya boleh hamil?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan