Kertas dinding untuk lukisan - kebaikan dan keburukan utama

Tidak kira reka bentuk dalaman mana yang dipilih untuk merancang ruang tamu, dinding bilik akan selalu memainkan peranan utama. Ini dibenarkan oleh fakta bahawa mereka bertindak bukan hanya sebagai latar belakang, tetapi juga menetapkan watak reka bentuk. Berdasarkan penampilan dinding, di masa depan elemen reka bentuk yang sesuai dipilih, seperti tekstil, lantai, perabot dan penyelesaian hiasan lain difikirkan.

Kertas dinding untuk lukisan

Hari ini, di mana-mana kedai perkakasan, pengguna ditawarkan pelbagai jenis untuk memilih pilihan dan bahan yang sesuai mengenai hiasan dinding. Peranan penting dalam memilih bahan penamat untuk dinding dimainkan terutamanya oleh pilihan peribadi pengguna, ciri-ciri dan luas dinding yang akan dihiasi, serta spesifikasi bilik di mana kerja pembaikan akan dilakukan. Dan, tentu saja, komponen kewangan dari keseluruhan proses diambil kira tanpa gagal.

Sebenarnya, terdapat banyak kriteria yang dipilih untuk memilih bahan ini. Pilihan harus dibuat berdasarkan pilihan individu semata-mata. Walau bagaimanapun, kertas dinding untuk lukisan mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan berbanding dengan jenis lain - ia dilekatkan secara sederhana, dan proses itu sendiri tidak memerlukan banyak masa. Oleh kerana kesederhanaan dalam hiasan dinding, pasta bilik dapat dilakukan dalam beberapa hari - ini, jika dibandingkan dengan bahan lain, sangat mudah.

Terima kasih kepada pelbagai jenis, anda boleh mengambil apa-apa warna atau corak kanvas yang menarik, serta tekstur dan tekstur. Di samping itu, adalah mungkin untuk memilih kertas dinding seperti itu untuk lukisan, yang mempunyai sejumlah sifat tambahan, misalnya, ia boleh tahan kelembapan atau boleh dicuci.

Anda boleh menggabungkan pelbagai jenis hiasan latar dengan mudah semasa mereka bentuk di satu bilik. Sekiranya perlu, mereka dapat direkatkan kembali dengan mudah - ini dapat dilakukan baik untuk tujuan memperbarui penampilan, dan untuk perubahan radikal dalam reka bentuk. Kelebihan utama kertas dinding untuk lukisan adalah pemilihan warna dan corak tidak sukar.

Jenis kertas dinding untuk lukisan

Di antara kebanyakan orang, ada pendapat bahawa tidak ada perbezaan tertentu antara kertas dinding yang dimaksudkan untuk melukis, dan bahawa semuanya hampir sama. Sebenarnya, ini jauh dari masalah, kerana semuanya berbeza antara satu sama lain dalam pelbagai faktor dan sifat. Terdapat tiga pilihan untuk jenis utama bahan penamat ini untuk dinding, semuanya mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka sendiri, bermula dari mana, sebenarnya, pemilihan kertas dinding yang diperlukan untuk lukisan berlaku.

Kertas dinding untuk lukisan dari kertas
Versi bahan hiasan dinding ini adalah yang paling biasa dan merupakan segmen terluas dari kumpulan bahan ini. Pelbagai jenisnya cukup besar, dan berkat permintaan yang besar, kertas dinding jenis ini boleh didapati di mana-mana tempat bahan binaan dijual, baik di pasar raya besar dan di kedai perkakasan kecil. Populariti kertas dinding untuk lukisan yang belum pernah terjadi sebelumnya dijelaskan oleh fakta bahawa sangat mudah digunakan, mereka tidak memerlukan banyak masa dan usaha untuk merekatkan. Adalah mungkin untuk memberi ruang penampilan yang menarik secara harfiah dalam beberapa hari. Kertas dinding semacam itu sangat sesuai untuk kes-kes di mana terdapat keperluan untuk menutupi cacat atau kerosakan kecil dalam bentuk retakan kecil, calar dan juga lubang cetek di dinding yang ditampal.

Walau bagaimanapun, jika dinding terlalu berbintik-bintik dan cacat, mempunyai lubang dan retakan yang ketara, penggunaan kertas dinding akan sangat tidak praktikal, kerana tidak akan menempel dengan baik pada permukaan seperti itu, dan walaupun mereka terpaku dengan selamat, mereka tidak akan bersembunyi, tetapi, sebaliknya, secara tegas menekankan semua kekurangan yang ada dindingnya.

Hiasan dinding dengan kertas dinding untuk lukisan paling sering digunakan untuk merancang ruang tamu atau bilik kanak-kanak, dalam beberapa kes, wallpaper seperti itu dilekatkan di dapur. Namun, ketika memilih bahan seperti itu untuk ruang dapur, perhatian khusus harus diberikan pada sifatnya. Masalahnya ialah dapur adalah ruang yang agak spesifik, kerana perubahan suhu sering terjadi di sana dan pencemaran sebahagian daripada kertas dinding dengan lemak dan asap lain yang mungkin berlaku semasa proses memasak adalah mungkin. Oleh itu, untuk memaksimumkan kehidupan kertas dinding seperti itu di dapur, kertas dinding harus digunakan dengan lapisan penghalau air, yang mencegah munculnya reaksi negatif terhadap kelembapan. Oleh kerana lapisan asas yang padat dan permukaan khas bahan ini, ia boleh dicat berulang kali, mengubah warna cat.

Pengecatan semula digunakan terutamanya untuk memperbaharui bahagian dalam bilik sekiranya teduhan lama membosankan. Melakukan hiasan semula di bilik di mana terdapat kertas dinding untuk melukis di dinding jauh lebih murah, kerana ia dapat mengurangkan kos tambahan bahan penamat. Yang diperlukan hanya untuk mengambil warna baru yang disukai dan mengecat semula dinding.

Sangat popular adalah kertas dinding yang mempunyai tekstur yang luar biasa dan kelegaan yang ketara, kerana tiruan plaster hiasan yang indah dibuat, tanpa usaha dan wang yang besar. Dengan bantuan kertas dinding pewarna kertas, adalah mungkin untuk merancang bukan sahaja dinding, tetapi juga siling, kerana proses ini sangat murah dan cukup cepat dilaksanakan. Menempel kawasan yang sama dengan bilik standard di apartmen tidak akan memakan waktu lebih dari tiga hingga empat jam jika beberapa orang terlibat dalam hal ini sekaligus.

Kertas dinding untuk lukisan dari flezilin
Selain kertas, tidak kurang popular adalah kertas dinding lukisan flesilin. Perbezaan antara bahan penamat dan kertas dinding ini adalah tekstur dan cara pembuatannya. Penghasilan kertas dinding flezilin untuk lukisan adalah menekan tiga atau lebih lukisan kertas dinding antara satu sama lain. Bahan berbuih paling sering digunakan pada lapisan muka atas, yang pada masa akan datang, setelah menampal, akan menampakkan diri sebagai tekstur dan menambah kelantangan pada corak kertas dinding di dinding. Kertas dinding Flesilin dicirikan oleh peningkatan kekuatan, yang disebabkan oleh lapisan atas yang diterapkan, dan itulah sebabnya mereka mendapat cinta di antara sebilangan besar pembeli.

Kertas dinding untuk lukisan dari flezilin

Bahan hiasan jenis ini paling kerap digunakan semasa reka bentuk premis rumah baru yang baru dibina. Ini dibenarkan oleh kenyataan bahawa kediaman baru mengalami proses penyusutan untuk jangka waktu yang lama, di mana peralihan dinding kecil mungkin. Jadi, pergeseran ini tidak memberi kesan negatif pada kertas dinding seperti itu, tidak rosak, tidak cacat dan memindahkan proses penyusutan dengan tenang, tanpa perubahan luaran.

Sekiranya terdapat sedikit kerosakan pada dinding, bahan penamat ini akan sangat membantu menyembunyikannya. Kelebihannya terletak pada kenyataan bahawa cukup mudah untuk dilekapkan pada dinding dan sama mudah dilepaskan dari dindingnya, tanpa menghiraukan berapa lama masa tinggal di permukaan, jika perlu melekatkan semula bahan tersebut.Untuk mengeluarkan kertas dinding flezilin dari dinding, perlu menggunakan spatula untuk melepaskan jalur dari satu tepi dan kemudian secara bebas akan menjauh, tanpa menggunakan cara dan usaha tambahan, dari permukaan dengan keseluruhan jalur. Kertas dinding seperti itu boleh berulang kali dicat semula dalam warna yang sama sekali berbeza, tanpa memerlukan padanan warna yang serupa. Terdapat beberapa cara untuk menerapkan cat pada kertas dinding, bergantung pada hasil akhir yang perlu anda capai.

Cukup popular hari ini adalah kaedah menggunakan cat bukan di bahagian depan jalur kertas dinding, tetapi di bahagian dalam, yang akan dilekatkan ke permukaan. Ini dibenarkan oleh heterogenitas kertas dinding, yang dapat dicerahkan di beberapa tempat. Oleh itu, pewarnaan dalaman kertas dinding membolehkan anda mencapai peralihan warna yang halus, dari yang lebih tepu hingga kurang terang dan meredam, dan hampir pastel. Kaedah kedua yang diminati adalah pencelupan spot dengan spons, yang dicelupkan ke cat dan diaplikasikan ke permukaan. Kertas dinding sebelum melihat boleh dicat dengan warna apa pun untuk latar belakang, atau dibiarkan putih. Aplikasi cat dengan span dilakukan dengan menggunakan pukulan ringan, dalam kebanyakan kes, bahagian kertas dinding timbul dicat untuk menonjolkan corak.

Sebagai tambahan kepada kelebihan, kertas dinding bukan tenunan untuk lukisan mempunyai beberapa kelemahan, termasuk lapisan atas bahan busa, kerana sangat mudah dirosakkan. Oleh itu, penggunaan bahan penamat ini di bilik seperti taska atau lorong akan sangat tidak wajar. Sekiranya anda menggunakan kertas dinding flezilin sebagai bahan penamat untuk bilik seperti itu, anda perlu berhati-hati untuk melindungi permukaan dari kerosakan. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan panel kayu atau plastik yang dipasang di bahagian bawah dinding. Selain kerosakan, bahan ini cepat terbakar kerana terdedah kepada cahaya matahari. Oleh itu, memilih warna untuk melukis kertas dinding yang ditujukan untuk ruangan dengan cahaya matahari yang banyak, perlu memberi pilihan kepada warna yang lebih terang, yang akan semakin pudar.

Kertas Dinding Kaca
Kertas dinding kaca adalah bahan yang agak menarik, kerana pembuatannya adalah benang dari serat batu kapur, pasir kuarza dan dolomit. Kertas dinding jenis ini mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri.

Apabila memilih kertas dinding kaca sebagai bahan penamat, sangat penting untuk berunding dengan pakar semasa pembelian bahan tersebut, kerana di rumah ia akan memimpin dengan cara yang sedikit berbeza daripada yang dibentangkan pada saat penjualan. Perubahan tingkah laku bahan seperti itu dijelaskan oleh apa yang disebut "benang longgar" yang digunakan dalam kertas dinding. Aplikasi mereka pada kertas dinding semasa pembuatan dapat dilakukan dengan menggunakan tekanan, yang akhirnya terlihat seperti tekstur "lembut" dan tebal di permukaan bahan. Walau bagaimanapun, ia boleh hilang dengan sangat cepat setelah kontak pertama dengan spatula dalam proses menampal dinding.

Juga, memilih bahan untuk melukis seperti itu, seseorang harus mengelakkan kertas dinding yang terlalu padat dan tebal, kerana ini secara langsung menunjukkan bahawa semasa pembuatan, pengeluar terlalu jauh dengan impregnasi khas. Sekiranya kandungan impregnasi dalam kertas dinding kaca agak besar, maka ada kemungkinan bahawa ketika melekatkan, tekstur kertas dinding berkerut, akibatnya ia akan kehilangan penampilan ekspresifnya.

Video: cara melekatkan kertas dinding untuk lukisan

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan