Timun Ant F1 - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Timun jenis pematangan awal selalu menarik perhatian para pencinta sayur-sayuran segar. Sayuran ini adalah salah satu yang pertama tumbuh di kebun atau di rumah hijau. Buah-buahan kaya dengan vitamin dan mineral. Variety Ant F1 tergolong dalam kacukan berbunga betina; ia dibezakan oleh produktiviti yang baik dan bersahaja terhadap keadaan cuaca. Ini dimaksudkan untuk penanaman di bangunan tertutup dari jenis rumah hijau, dan juga di tanah terbuka. Membangunkan pelbagai penternak syarikat Manul. Timun secara rasmi didaftarkan di daftar negeri Persekutuan Rusia.

Timun Semut F1

Penerangan gred

Pematangan varietas ini terjadi lebih awal, sudah 37-38 hari setelah munculnya tunas pertama. Tebal beralun sederhana dengan percabangan yang lemah. Daunnya berwarna hijau sederhana, dengan sedikit bergelombang di tepinya. Timun dewasa tumbuh panjangnya dari 8 hingga 11 cm. Buahnya rata-rata berat 100-110 gram. Bentuk timun berbentuk bujur, menyerupai silinder. Kulit berwarna hijau, di permukaannya terdapat tubercles besar. Buburnya lembut, berair dan rangup. Rasanya sangat enak, tidak ada kepahitan, dan kekosongan tidak terbentuk di dalamnya.

Faedah Gred

Pelbagai Semut sangat bagus untuk penggunaan segar, untuk salad musim panas, dan untuk semua jenis pengetinan. Sekiranya anda mengikuti peraturan penanaman dan penjagaan varietas, anda boleh mengumpulkan sehingga 12 kg buah masak dari satu meter persegi.

Tukang kebun dan petani yang terlibat dalam penanaman varieti ini bercakap positif tentang ciri-ciri timun. Kelebihan utama pelbagai adalah kualiti berikut:

  1. Tumbuhan diserbuki secara bebas, tidak memerlukan campur tangan lebah dan manusia.
  2. Hanya jenis bunga wanita yang menjadi ciri semak, yang memberi kesan positif terhadap produktiviti.
  3. Tarikh pematangan yang sangat awal membolehkan anda merasai buahnya pada awal musim panas.
  4. Kesahihan pelbagai terhadap keadaan iklim dan peraturan penjagaan.
  5. Rasa yang indah membolehkan anda menggunakan timun sebagai komponen dalam salad dan untuk acar.
  6. Ketahanan yang baik terhadap jangkitan virus dan perosak biasa.
  7. Penampilan buah yang menarik membolehkannya digunakan untuk pengangkutan dan penjualan lebih jauh.

Ciri Berkembang

Timun ditanam pada akhir Mei. Mereka menanam benih secara langsung di tempat tidur, dan juga menggunakan kaedah pembenihan. Penanaman dengan biji dilakukan ketika semua fros sudah di belakang, dan tanah sudah cukup panas. Mereka meletakkan bahan benih 3-4 cm. Sekiranya anda meletakkan biji lebih dalam, maka tunas mungkin tidak keluar dari tanah dan mati. Di antara tanaman bersebelahan hendaklah meninggalkan ruang kosong 50 cm, dan antara baris - 30 cm. Tanah harus disenyawakan dengan humus pada musim gugur, jika ini tidak berlaku, maka pada musim bunga sebelum menanam, tambahkan bahan organik.

Penanaman timun semut Semut F1

Anak benih ditanam di dalam pasu yang terpisah di tanah yang disenyawakan. Pada pucuk mesti dibentuk sekurang-kurangnya 4 daun penuh. Sekiranya anak benih ditanam di tanah terbuka, maka di atas penanaman ditutup dengan filem. Untuk memudahkan penuaian, serta prosedur yang lebih mudah untuk penjagaan tanaman, sebatan timun diikat pada teralis menegak.

Peraturan Penjagaan

Tumbuk timun ketika tumbuh dan berkembang memerlukan penyiangan, penyiraman dan pembalut. Merumput timun disarankan secara berkala agar rumpai tidak mengambil makanan dari tanaman. Rumpai rumpai juga mengalami banyak jangkitan. Melenyapkan tanah akan membantu mengurangkan pertumbuhan rumpai dan penyiraman. Dan ingat bahawa kawasan berlindung tidak perlu dilonggarkan.

Penyiraman tanaman hanya boleh menjadi air suam dan sejuk.Untuk timun, pengairan titisan akan menjadi kaedah penyiraman yang terbaik. Jadi sistem akar semak akan menerima kelembapan yang diperlukan, dan air tidak akan masuk ke daun dan pucuk. Jangan terlalu basah tanah, jika tidak, busuk akar boleh berkembang, yang boleh menyebabkan kematian tanaman. Dianjurkan untuk menjalankan prosedur selepas matahari terbenam atau pagi sebelum bermulanya panas.

Perhatian khusus harus diberikan kepada pemakanan tanaman tambahan. Semasa musim panas, anda perlu memberi makan semak sebanyak 3 kali. Keutamaan harus diberikan kepada baja bukan kimia. Mullein, kotoran burung, abu oven dan humus sangat sesuai untuk tujuan ini. Mineral dan organik memberi makan akar semak, dan juga menyediakan penyelesaian untuk penyemburan.

Pelbagai Semut sangat tahan terhadap perosak dan penyakit, tetapi racun kulat dapat diubati untuk tujuan pencegahan. Hanya jika semua peraturan dipatuhi, dijamin mendapat hasil panen yang baik dan buah-buahan yang sihat.

Video: seberapa kerap dan berapa banyak air timun?

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan