Timun Natasha F1 - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Jenis timun moden tidak semuanya sesuai untuk pengetinan. Terdapat spesies yang ditujukan hanya untuk penggunaan segar dan salad. Ragam Natasha, walaupun itu salad, tetapi sangat bagus untuk dijemput dan dijemput. Varieti ini dikembangkan dengan menyeberangi dua jenis timun yang lain. Tumbuhan diserbuki oleh lebah, jadi apabila ditanam di rumah hijau dan rumah hijau tertutup, akses ke serangga harus diatur. Timun tumbuh dengan baik dan berbuah di tempat tidur terbuka.

Timun Natasha F1

Ciri-ciri gred

Pengumpulan timun pertama berlaku 45 hari selepas menanam benih. Belukar kuat, kepang sederhana, dengan daun hijau dan saiz sederhana. Benih bertujuan untuk menanam di tempat tidur terbuka. Hasil varieti agak tinggi. Dengan penjagaan yang baik dari satu meter persegi, anda dapat mengumpulkan hingga 10 kg timun dewasa dan berkualiti tinggi.

Bentuk buahnya berbentuk bujur-silinder. Kulitnya berwarna hijau, ada duri. Di kawasan bunga terdapat garis-garis cahaya yang tidak sampai ke tengah timun. Rasa buahnya manis, kepahitan sama sekali tidak ada, apabila dipotong di pulpa tidak ada rongga. Berat purata satu timun berbeza dari 60 hingga 80 gram. Buah tumbuh panjang hingga 8-10 cm. Biji kecil, hampir tidak kelihatan.

Hibrida ini mempunyai daya tahan yang tinggi terhadap penyakit yang mempengaruhi kebanyakan anggota keluarga labu.

Kelebihan Gred

Ulasan orang yang terlibat dalam penanaman hibrida Natasha adalah positif. Di antara semua kelebihan, yang utama menonjol:

  1. Hasil yang tinggi.
  2. Pematangan awal buah.
  3. Penampilan timun yang menarik.
  4. Kekebalan berterusan terhadap jangkitan virus biasa.
  5. Rasa sedap.
  6. Kesesuaian untuk pengangkutan ke wilayah lain.

Pelbagai Natasha menyukai banyak pemilik plot peribadi. Tertakluk pada peraturan penanaman dan perawatan, dijamin akan memperoleh hasil penuaian yang sangat baik.

Penanaman pertanian

Benih ditanam di tanah ketika embun beku terakhir telah berlalu, dan lapisan atas bumi memanaskan hingga + 10- + 12 darjah. Suhu udara harus mencapai +22 darjah pada waktu siang, dan hingga +16 darjah pada waktu malam. Benih diletakkan hingga kedalaman 3 cm. 2 biji mesti ditanam dalam satu lubang. Tumbuhan tetangga harus terletak pada jarak 30 cm antara satu sama lain.Jarak baris hendaklah lebih kurang 50 cm.

Tanah harus ringan dan subur. Sekiranya humus tidak dibuat pada musim gugur, maka sebelum menanam tanah mesti disenyawakan. Setelah benih ditanam, tempat tidur ditutup dengan filem. Ini diperlukan untuk percambahan lebih cepat.

Kaedah penanaman

Setiap tahun terdapat lebih banyak cara untuk menanam timun. Semuanya berbeza, tetapi masing-masing mempunyai aspek positif. Tukang kebun menanam tanaman sayur dalam tong, mengikat bulu mata ke rel menegak dan teralis, dan membuat arbor dari puncak timun. Sakit Natasha tumbuh dengan baik. Untuk penanaman yang berkualiti dan kemudahan penjagaan, disarankan agar belukar diikat pada teralis yang dipasang.

Penanaman jenis timun Natasha

Sekiranya tukang kebun ingin menunjukkan khayalan dan membawa keindahan ke laman web ini, maka anda boleh memasukkan timun ke dalam beg atau tong. 2 biji diletakkan di dalam setiap bekas. Apabila tumbuh-tumbuhan tumbuh, bulu mata turun bersama dengan buahnya. Dari sisi ia kelihatan sangat cantik.

Untuk membuat gazebo dari atas, pertama anda perlu membuat gazebo dengan atap dari papan, dan meletakkan bangku.Tong atau baldi dengan anak benih timun diletakkan di sekitar struktur. Sebaik sahaja tumbuh-tumbuhan mulai tumbuh, saya mencambuk, sehingga pada akhirnya mereka akan mengepang arbor sepenuhnya.

Ciri-ciri Penjagaan Pelbagai

Untuk mendapatkan timun berkualiti tinggi dalam kuantiti yang banyak, anda mesti mematuhi peraturan asas penjagaan, yang tidak berbeza dengan merawat jenis timun yang lain. Sebaiknya lakukan penyiraman, pelonggaran, dan pembajaan yang tepat pada masanya. Menyiram semak hanya dengan air pada suhu bilik. Air sejuk boleh mengatasi akar semak. Prosedur ini disarankan pada waktu petang. Sebaiknya gunakan kaedah titisan untuk penyiraman. Pengairan akan membantu sistem akar mendapatkan kelembapan yang diperlukan. Jangan biarkan air masuk ke daun, jika tidak, air akan mulai kering.

Melonggarkan akan membolehkan udara memasuki sistem akar tanaman. Juga, pelbagai virus dan perosak kulat tidak akan berkembang. Dari semasa ke semasa adalah perlu untuk menghancurkan rumpai dari tempat tidur. Rumpai mengambil sebahagian daripada khasiat dari tanaman, yang memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan semak dan buah. Sepanjang musim panas, timun perlu diberi makan dengan baja organik dan mineral. Sangat penting untuk melakukan ini semasa berbunga dan dengan buah yang aktif. Mullens, abu, kotoran ayam atau tahi lembu yang dibiakkan boleh digunakan sebagai makanan tambahan. Semasa musim panas, tanaman perlu diberi makan sekurang-kurangnya 3 kali.

Walaupun varietas Natasha mempunyai ketahanan yang baik terhadap perosak dan penyakit, disarankan untuk merawat dengan ubat khas untuk pencegahan. Anda juga harus kerap melakukan pemeriksaan visual tanaman untuk mengenal pasti kawasan yang terjejas. Sekiranya anda melihat daun yang berpenyakit, maka anda perlu mengeluarkannya, dan semburkan dengan racun serangga. Untuk mengusir perosak, ubat-ubatan rakyat sering digunakan.

Timun tidak memerlukan penjagaan khas. Malah seorang pemula akan menghadapi semua manipulasi. Untuk mendapatkan hasil panen yang tinggi, anda tidak boleh meluangkan masa dan usaha. Hasil yang diperoleh akan membenarkan sepenuhnya usaha. Varietas Natasha adalah sejenis salad universal. Dari timun, anda boleh memasak salad sayur-sayuran yang sangat baik, menggulung tin untuk musim sejuk.

Video: menanam timun di ladang terbuka

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan