Timun Lucu gnomes F1 - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Gnom lucu tergolong dalam spesies kacukan. Jadi, produktiviti mereka jauh lebih tinggi daripada rakan sejenisnya - timun biasa. Mereka tumbuh dengan baik dalam keadaan rumah hijau, ditutup dengan filem, di tanah terbuka.

Timun Lucu Gnomes F1

Lihat keterangan

Varieti ini dicirikan oleh penuaian awal. Sudah setelah 38 - 40 hari dari tarikh kemunculan anak benih, buah pertama dapat dipetik. Waktu pematangan adalah cuaca hangat yang stabil: hingga akhir bulan Ogos - awal bulan September.

Sistem akar dan semak sendiri cukup kuat, tumbuh dalam satu batang. Memotong anak tangga diperlukan, hanya dalam kes ini pembentukan semak yang betul akan berlaku. Gnome lucu mempunyai sekumpulan ovari dalam sekumpulan, dan setiap kumpulan mempunyai rata-rata 4 - 5 keping. Sekiranya anda mematuhi semua syarat untuk menjaga varieti ini, maka penuaiannya akan baik - lebih dari 8 kg dari setiap belukar.

Timun mempunyai bentuk menyerupai silinder. Warna buah yang masak mempunyai warna hijau gelap di kawasan batangnya. Di mana bunga itu terletak, warnanya sedikit berbeza: hijau muda, ada juga jalur kuning yang membentang ke tengah timun.

Panjang (rata-rata) setiap sayur kira-kira 9 cm, seberat 80 - 90 gram. Kulit tipis ditutup dengan tubercles kecil, banyak; lonjakan putih semestinya ada. Buburnya sangat berair, rangup, wangi dan manis. Walaupun dengan penyiraman yang buruk, kepahitan tidak akan ada. Gnome lucu sangat sesuai untuk pengetinan jenis apa pun, terima kasih kepada mereka, kami mendapat salad dan makanan ringan segar yang lazat.

Sekiranya penuaian tidak dituai tepat pada waktunya, anda tidak perlu bimbang buah-buahan tersebut akan bertambah. Pengangkutan ditoleransi dengan baik walaupun jarak jauh; ia tidak merosot untuk masa yang lama jika semua peraturan penyimpanan dipatuhi.

Varieti ini adalah parthenocarpic, tidak memerlukan pendebungaan oleh serangga.

Cara mencapai hasil yang tinggi

Seperti tumbuh-tumbuhan lain yang diusahakan, disarankan untuk menanam Funky Gnomes dengan menanam benih. Tukang kebun profesional melakukannya dengan cara ini: mereka meletakkan bijinya di dalam air yang hangat dan tenang, dan apabila mereka mengambil kelembapan dan membengkak, mereka membiarkannya di atas kain lembap selama beberapa hari. Akar cepat muncul dalam biji, oleh itu, setelah 2 hari, hampir semuanya siap sepenuhnya untuk ditanam.

Walau bagaimanapun, ramai yang lebih suka menanam anak benih siap pakai. Permulaan prosedur ini adalah Mac. Pastikan untuk menyiapkan tanah dengan teliti: adalah wajar tanah itu longgar dan ringan. Ia memerlukan beberapa bahan organik untuk memastikan Fun Dwarfs hidup. Keseluruhan tanaman sangat bergantung pada kualiti anak benih.

Oleh kerana pelbagai ini tumbuh dalam jumlah yang banyak, dia tidak suka memetik. Agar tidak mengganggu tanaman dengan transplantasi, mereka segera menyiapkan cawan plastik dalam jumlah yang tepat, menuangkan tanah ke dalamnya, perlahan-lahan menyiramnya. Nyaman bagi benih untuk tumbuh jika kedalaman penembusannya adalah 2 - 3 cm.

Ada yang lebih suka menggunakan kotak khas untuk menanam anak benih. Dalam kes ini, anda perlu membuat alur, dan sudah menanam benih di dalamnya. Jarak di antara mereka tidak boleh melebihi 7 cm, dan selang antara baris hendaklah hingga 20 cm.

Sehingga tunas pertama muncul, semua bekas mesti disembunyikan dengan teliti di bawah filem. Pada waktu ini, tugasnya adalah menjaga suhu di +20 - +22 darjah Celsius dan air, tetapi dalam dosis yang sangat sederhana, sehingga tanah hanya sedikit dibasahi. Apabila 2 daun kelihatan, anda boleh memberi makan tanaman.

Mendarat gnom Funky di tanah

Mendarat gnom Funky di tanah
Anda boleh menanam anak benih tanpa rasa takut apabila selepas munculnya anak benih pertama 25 hingga 30 hari telah berlalu.Harus diingat bahawa di rumah, hasil panen tidak akan banyak, kerana varietas ini paling baik ditanam di rumah hijau atau di kawasan terbuka.

Sekiranya tempat itu dipilih terbuka, maka dari 4 hingga 5 tunas diletakkan pada satu meter persegi. Corak 30 x 70 cm sesuai digunakan semasa menanam, kerana semua semak mempunyai akses cahaya yang baik, tidak saling mengganggu semasa pertumbuhan, dan selalu mudah memproses setiap tanaman dengan menyiram dan menghilangkan rumpai. Waktu pendaratan - akhir April - awal Mei, ketika embun beku malam sudah surut. Tanah mesti disiapkan terlebih dahulu dengan menambahkan baja organik dan menggali. Kotoran baja dan ayam sangat berguna sebagai baja. Melonggarkan dan menyiram juga wajib.

Sekiranya timun matang dalam keadaan rumah hijau, peraturannya tetap sama. Di dalam rumah, mereka tumbuh terutamanya di kawasan-kawasan di mana iklimnya sejuk. Sebilangan orang lebih suka menanam benih dengan segera, maka ini harus dilakukan pada pertengahan April, tidak lebih awal. Tempat tidur disediakan dengan cara biasa: tanah mesti digali, semua rumput rumpai dikeluarkan, bahan organik ditambahkan, dan tanah dibasahi dengan baik.

Sebelum meletakkan biji di tanah, mereka juga akan bercambah, dan di setiap lubang yang disiapkan, 2 biji akan diletakkan. Anda perlu mengira supaya tidak lebih dari lima lubang terletak per meter persegi. Sekiranya timun ditanam dengan anak benih, maka hingga tiga tanaman ditempatkan per meter persegi.

Ia diperlukan semasa pertumbuhan tanaman untuk memastikan bahawa terdapat sistem akar yang kuat, daunnya terbentuk dengan betul. Dengan penjagaan rutin yang betul, inilah hasilnya.

Gnom lucu suka air, tetapi tanah tidak perlu terlalu lembap. Penyiraman diperlukan setiap 2 - 3 hari, tetapi hanya untuk mengecualikan waktu siang, ketika matahari bersinar terang. Biasanya prosedur ini dijalankan pada waktu petang atau pagi. Tidak disarankan agar kelembapan masuk ke daun, jika tidak, tanaman itu akan mengalami kerosakan teruk pada waktu yang akan datang akibat selaran matahari. Sekiranya hari-hari sejuk telah tiba, penyiraman akan menjadi lebih biasa.

Penting! Untuk pengairan, air harus diselesaikan dan suam.

Gnom yang ceria tumbuh bersama, jika diberi makan. Ini boleh menjadi pelbagai jenis pakaian utama - akar dan akar tambahan. Tetapi perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa terlalu banyak nutrien dapat memprovokasi sejumlah penyakit atau tanaman mulai layu. Adalah perlu untuk menukar campuran mineral secara proporsional dengan baja organik. Biasanya mereka mencuba menggabungkan dressing top dengan penyiraman.

Video: penjagaan timun pada awal musim panas

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan