Oatmeal remez - penerangan, habitat, fakta menarik

Oatmeal Remez adalah burung kecil yang tergolong dalam pesanan Passeriformes. Dengan ukurannya, burung-burung ini lebih mirip burung pipit, namun, tidak seperti burung yang terakhir, mereka memiliki paruh yang lebih pendek dan ekor yang panjang.

Bunting Remez

Penerangan mengenai penampilan

Panjang badan burung tidak melebihi 150 mm, berat purata kira-kira 20 gram. Perhatikan bahawa spesies burung ini agak mudah dibezakan dengan burung lain dari Passeriformes kerana warna bulu yang agak berbeza dan terang. Penutup bulu belakang lelaki berwarna coklat dengan garis-garis khas. Bahagian sisi dan dada berwarna coklat kemerahan. Kepalanya gelap dengan puncak di mana alis putih menonjol dengan bintik-bintik terang. Bulu betina terutamanya berwarna coklat. Oatmeal mengeluarkan suara yang cukup melodi, lagu tidak sukar.

Habitat dan biotope

Yang paling menarik untuk hiasan oatmeal - hutan taiga (jenis campuran, hutan-tundra). Selalunya dijumpai di Eropah, Asia, di negara-negara Skandinavia. Tempat utama musim sejuk adalah China, Iraq, Jepun, kaki bukit Asia Tengah.

Bunting remez - ini adalah burung yang tergolong dalam sarang, spesies migrasi. Burung yang tinggal di bahagian tengah dan utara habitat, sebagai peraturan, tiba di tempat bersarang dengan kedatangan panas pertama (awal hingga pertengahan musim bunga). Pada waktu hibernasi, burung berkumpul pada akhir musim gugur, kerana akhir musim pembiakan.

Untuk bersarang, burung di mana-mana lebih suka tempat yang ditandai dengan adanya jenis lanskap utara - iklim lembap dan tanah paya.

Perhatikan bahawa spesies burung ini cukup bergaul dan tidak menghindarkan orang sama sekali. Selalunya, remez tinggal berdekatan dengan tempat tinggal manusia, bukan hanya di kawasan luar bandar, tetapi juga di bandar. Yang paling penting, Remez suka menetap di ladang dan tanah pertanian yang berdekatan, yang dijelaskan oleh ketersediaan makanan yang diperlukan untuk memberi makan burung.

Penerangan

Burung kecil seperti itu, seperti oatmeal remez, berbeza dengan kerabatnya dalam bentuk fizikal yang padat dan warna cerah pada penutup bulu. Panjang badan berbulu tidak melebihi 150-160 mm, berat purata ialah 20-22 g. Rentang sayap Remez - hingga 250 mm. Dalam keadaan kegembiraan pada burung-burung ini, puncak mula membengkak, terletak di bahagian kepala kepala dan terdiri dari beberapa bulu memanjang. Paruh burung, walaupun pendek, agak besar dengan ciri luncur lurus. Jurang yang terletak di antara paruh dan paruh dinyatakan dengan lemah.

Penerangan mengenai remat oatmeal

Saya ingin menarik perhatian kepada kenyataan bahawa, secara umum, spesies burung ini hampir tidak dapat dilihat, selalunya ia membiarkan musuh dekat dengan sarang. Selalunya memberi, mula mengeluarkan suara yang mengganggu dan cukup kuat.

Warna penutup bulu perkahwinan Remez lelaki agak berbeza-beza dan menarik perhatian - bahagian atas pakaian berwarna kecoklatan, bahagian bawahnya ringan dengan jalur khas berangan yang melintasi kawasan dada. Jalur chestnut juga terdapat di sisi burung kecil ini. Kepala oatmeal dihiasi dengan topi hitam, bahagian oksipital, dada, dagu, dan juga alis remis berwarna putih.

Bulu burung berwarna gelap, kecuali pasangan tengah dan ekstrem, yang mempunyai warna yang lebih terang. Kaki remez berwarna merah jambu dengan rona oker, paruh lebar dan pendek berwarna coklat gelap, mandibula berwarna pink-oker.

Betina memiliki warna bulu yang lebih redup, yang sebenarnya membezakannya dengan lelaki, sementara pakaian musim luruh lelaki sama dengan yang dipakai oleh wanita.

Ciri penyebaran spesies

Nyanyian remez lelaki dapat didengar walaupun semasa penerbangan burung ke tempat bersarang, ketika individu masih bertahan dalam kumpulan kecil.

Sebagai peraturan, pemisahan burung menjadi pasangan bermula sebaik sahaja tiba di tempat bersarang. Selalunya, kawasan itu meletakkan sarangnya di tanah, bersembunyi di tumbuh-tumbuhan lebat, semak-semak. Sarang dibina terutamanya dari tumbuh-tumbuhan tahun lalu (rumput kering, ekor kuda).

Sebagai peraturan, diameter luar sarang oatmeal tidak melebihi 120-130 mm, secara mendalam - hingga 50 mm, bahagian bawah dulang dilapisi rumput kering.

Jumlah maksimum telur dalam klac adalah 6 keping. Ciri khas telur gandum Remez dari spesies lain adalah bahawa mereka sama sekali tidak mempunyai corak seperti benang. Permukaan telur berwarna kecoklatan dengan bintik-bintik gelap tersebar di seberang.

Remeza wanita terutama terlibat dalam menginkubasi keturunan masa depan, jangka masa inkubasi adalah sekitar 2 minggu. Untuk jangka masa yang sama, anak ayam menetas berada di sarang tanpa meninggalkannya sehingga mereka menjadi lebih kuat. Sekiranya ada keturunan yang mati, burung membuat batu baru.

Pemakanan

Makan Oatmeal Remez
Makanan utama untuk remez pada musim panas adalah invertebrata kecil dan pelbagai serangga. Dengan kedatangan musim luruh, burung-burung ini terutama beralih ke makanan tumbuhan, dan tanaman seperti gandum adalah makanan kegemaran burung.

Penangkapan

Walaupun spesies seperti remat oatmeal cukup meluas, namun, burung ini tidak sering dipilih untuk pemeliharaan. Ini disebabkan oleh ketakutan burung-burung ini dan ketidakpercayaan mereka. Selalunya, burung bernyanyi ini dibiakkan dalam kurungan oleh penternak kenari, tujuan utama ini adalah untuk mengajar burung tentang ciri khas. Sebagai peraturan, dalam hal ini secara eksklusif lelaki muda dipilih.

Kandang burung harus luas, panjangnya sekurang-kurangnya 700 mm. Sekiranya remez melekat pada burung lain, maka konflik tidak akan dikecualikan, kerana oatmeal dapat menunjukkan beberapa pencerobohan.

Penting! Salah satu syarat utama untuk pemeliharaan spesies seperti oatmeal adalah adanya tanah atau tanah berpasir.

Diet asas remez dalam kurungan adalah biji oat, canola, millet, rami, bunga matahari, dan kenari. Makanan tambahan yang baik untuk diet adalah penyaringan yang disebut, yang menyiratkan pelbagai biji rumpai. Juga, seseorang tidak boleh melupakan makanan burung lembut - untuk ini anda boleh menggunakan gammarus dan daphnia. Semasa tempoh molting dan pembiakan burung harus diberi makan: sayur-sayuran, herba, serangga, cacing tepung.

Fakta menarik

Lagu-lagu yang dipersembahkan oleh Remez mempunyai struktur yang sangat pelbagai dan, sebagai peraturan, terdiri daripada lagu melodi bergantian. Selalunya, Remez bernyanyi di belukar, duduk tinggi di mahkota pokok (puncak atau dahan sisi).

Dalam keadaan hidup yang baik, oatmeal boleh hidup hingga 4-5 tahun. Walaupun begitu, satu kes direkodkan ketika seekor burung berumur panjang ditemui, jangka hayat remez adalah sekitar 13 tahun.

Remez adalah burung yang dikenali sebagai pembangun yang sangat baik, membina sarang yang kuat dan boleh dipercayai. Seringkali di negara-negara selatan, terutama di Afrika, di mana burung-burung ini terbang ke hibernasi, sarang oatmeal digunakan sebagai dompet yang menyerupai penampilan sebagai sarung tangan dengan pintu masuk yang agak sempit.

Video: oatmeal remez (Emberiza rustica)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan