Buih - penerangan, habitat, fakta menarik

Genus buih mempunyai lebih daripada lima puluh spesies. Ini adalah burung nyanyian kecil. Pada mulanya, mereka tergolong dalam genus Slavic, tetapi kemudian para saintis memutuskan untuk membezakannya sebagai keluarga yang terpisah. Semua jenis warblers sangat serupa antara satu sama lain, dan perbezaan di antara mereka tidak signifikan. Mereka mungkin berbeza, misalnya, dalam warna bulu atau kehadiran garis-garis warna.

Buih

Pembahagian dan habitat warbler

Ketulan paling biasa di Asia timur, tetapi juga biasa di Afrika dan seluruh benua Eurasia. Burung-burung kecil ini, walaupun serupa dengan saudara-mara mereka, penderita perang, masih mempunyai beberapa perbezaan: paruhnya lebih tipis, kaki mereka lebih panjang dan ekornya lebih pendek. Warna tongkat terdiri daripada kuning, serta hijau dan coklat. Bahagian atas burung ini lebih gelap daripada perut.

Makanan utama burung diwakili oleh serangga bersaiz sederhana. Mereka juga dapat memakan larva serangga, dan pada akhir musim panas dan musim gugur, pelbagai buah beri yang tumbuh di hutan muncul di menu mereka. Burung ini memburu serangga, terbang di pokok, di dedaunannya yang lebat, dan juga di udara yang berdekatan. Chopstick harus memakan sepertiga makanannya sendiri setiap hari. Pada musim luruh, untuk menyediakan bekalan untuk musim sejuk, burung itu makan lebih banyak lagi.

Hutan merupakan habitat utama warblers, tetapi mereka juga terbang ke semak belukar. Hutan yang sesuai untuk burung-burung ini boleh menjadi ranting dan konifer. Chamomiles berpindah - mereka membuat sarang dan berkembang biak di kawasan berhutan di Eurasia, dan terbang ke musim sejuk di Afrika, tinggal di sana di hutan tropis sepanjang musim.

Jenis buih

Terdapat banyak jenis warblers, tetapi yang paling biasa di antaranya:

 1. Batang coklat. Ini adalah burung kecil dengan panjang badan 11 cm. Namanya tidak sengaja - pipi mempunyai warna merah tertentu. Di atas warna kelabu-hijau, perut terasa ringan. Kaki burung berwarna gelap. Populasi besar tinggal di Afrika.
 2. Anak ayam Laura. Spesies ini dari hutan di Afrika ditemui oleh isteri Boulton, seorang pakar burung dari Amerika. Sebenarnya, dia berhutang dengan nama itu. Tongkat Laura biasa di Tanzania, Angola, Zambia dan Congo.
 3. Bayang-bayang. Lebih suka hutan bercampur dan juga konifer di seluruh Eurasia. Spesies ini boleh dijumpai di kawasan yang cukup utara. Musim sejuk bergerak ke benua Afrika, Asia Selatan dan negara-negara Mediterranean yang hangat. Panjangnya, busa tumbuh hingga 12 cm, dan jisimnya ialah 8 g. Pada musim kawin dan selama masa bersarang, warna burung berubah. Bahagian belakang menjadi kelabu kecoklatan, dan buih dari subspesies barat juga mempunyai warna zaitun. Perut terasa ringan dengan peralihan kekuningan di sisi dan dada. Paruh dan cakar tenochki berwarna gelap. Jalur putih terang menonjol di atas mata. Pada musim luruh, warna burung menjadi gelap, warna kuning hilang dari dada dan sisi.
 4. Gumpalan bulu. Ini adalah burung bersaiz sederhana yang panjang badannya mencapai hampir 14 cm, dan sayapnya mempunyai sayap 21 cm. Penampilannya mirip dengan tenochka, tetapi burung-burung ini menyanyi secara berbeza. Bahagian atas anak lembu mempunyai warna hijau, lebih dekat dengan naungan zaitun, perut terasa ringan dengan warna kekuningan. Kuning juga terdapat di dada, di kerongkong, dan di garis-garis berhampiran mata burung. Berat sebatang kayu itu kira-kira 10 gram tinggal di Eropah, tetapi terbang ke musim sejuk di Afrika.
 5. Tongkat dengan belang cahaya. Habitat - kawasan barat Eropah Tengah. Tempat musim sejuk - Afrika, selatan Sahara. Tongkat belang ringan ini mempunyai ukuran badan sepanjang 11 cm. Jisim burung kira-kira 8 g. Lebar sayap mencapai 21 cm. Pewarnaan khas untuk burung spesies ini adalah bahagian atas coklat dan perut ringan. Ia menonjol dengan alis putih.
 6. Pahat-ratchet. Burung itu tersebar luas di Eropah. Ia tinggal di kawasan taiga dan zon iklim sederhana. Rattle yang terlalu banyak musim sejuk, seperti kebanyakan wakil spesies, terbang ke Afrika. Tubuh burung itu panjangnya sekitar 12 cm, beratnya rata-rata 12 g, dan lebar sayapnya 23 cm. Dibezakan dengan punggung hijau, dan dada berwarna kuning-putih. Lagu penochka ini mengandungi suara berderak, yang menjadi alasan untuk nama ini.
 7. Tongkat coklat. Burung ini mencapai panjang 15 cm dan tinggal di Asia Timur. Bulu di bahagian belakang mempunyai warna coklat gelap. Paruh penochka tajam, tetapi pendek, ekornya sedikit bulat. Kaki berwarna gelap. Mata burung diserlahkan oleh garis-garis gelap dan terang, garis besarnya ditandai dengan warna putih. Perut yang kelabu bertukar menjadi payudara yang lebih gelap. Bayangan berkrim di bahagian bawah ekor dan sisi burung.
 8. Tongkat yang tebal. Jisim burung kira-kira 12 g dan mempunyai ukuran 11 cm. Warna busa ini berwarna coklat-zaitun. Nama itu disebabkan paruhnya yang tebal. Habitatnya adalah hutan timur Asia.
 9. Tongkat Korolkovaya. Dalam jenis warbler ini, beratnya hanya 8 g, dan panjang badan kira-kira 11 cm. Perut mempunyai warna yang lebih ringan daripada punggung, yang berwarna kehijauan. Terdapat jalur kuning khas di kepala dan garis-garis cahaya di sayap burung. Diagihkan di China, selatan, dan juga di bahagian timur Siberia dan Mongolia. Selang spesies ini, tidak seperti yang lain, terbang ke Indochina.
 10. Tongkat montel. Tinggal di Asia Timur. Ini adalah burung dengan sayap dengan lebar sayap 15 cm, panjang badan sekitar 12 cm. Berat busa-busa berbeza dari 4g hingga 9g. Bahagian belakang warna hijau dengan naungan zaitun, dengan garis-garis terang. Perut, ciri hampir semua warblers, berwarna putih-kuning. Ciri khas zarnichka adalah paruh, yang mempunyai dasar kuning dan kaki kemerahan.
 11. Sumpit. Ciri unik burung adalah kepak dan garis-garis yang menonjol di sayap, yang lebih ringan daripada warna utama. Bulu berwarna hijau dengan warna keabu-abuan, lebih ringan di bahagian perut. Panjang badannya 12 cm. Ia mempunyai kawasan pengedaran yang luas - Scandinavia, Rusia, Mexico, Asia Selatan dan Tengah, Mongolia, Korea.
 12. Tongkat hijau. Bahagian belakang burung ini berwarna hijau dengan warna zaitun. Perut berwarna kelabu, ringan. Diagihkan ke seluruh Eurasia. Mata diserlahkan dengan alis kuning dan garis gelap. Ukuran burung 11 cm, berat 8 g. Kaki berwarna kecoklatan, dan lebar sayapnya sekitar 19 cm.
 13. Tongkat berkepala ringan. Warnanya adalah ciri genus - bahagian belakang berwarna kehijauan dan mempunyai perut yang cerah. Ukuran warbler berkepala ringan kira-kira 11 cm, dan beratnya sekitar 9 g. Habitat kegemaran adalah negara-negara Asia.

Semua spesies burung ini tidak mempunyai perbezaan antara jantan dan betina, iaitu, tidak ada demorphisme seksual. Individu muda dan burung yang matang juga tidak mempunyai perbezaan penampilan.

Buih di rumah

Buih di rumah
Burung kecil dan sangat comel ini dapat dipelihara di rumah. Merawat mereka adalah mudah. Pada mulanya, gumpalan dalam sel akan gelisah, jadi mereka mesti ditutup dengan kain di atasnya. Mereka dengan mudah membawa penawanan. Dalam dua minggu, burung itu akan berasimilasi, dan bahkan burung itu dapat dilepaskan dari kandang.

Chiffon umumnya ramah, tidak agresif dan boleh berdekatan dengan spesies lain. Namun, tidak digalakkan meletakkan beberapa lelaki di wilayah yang sama - persaingan terhadap wanita akan bermula.

Agar burung dapat hidup dengan selesa, tongkat diletakkan di dalam sangkar di mana mereka boleh duduk, mangkuk air dan semacam bekas supaya mereka dapat mandi. Sekiranya pasangan hidup di kandang, mereka akan mengatur rumah. Daripada rumah seperti itu, anda dapat menyediakan burung dengan bahan binaan dari mana mereka akan membina sarang untuk mereka sendiri: rumput, lumut dan daun.

Apabila tiba waktunya, warps betina meletakkan kira-kira 7 keping telur ringan. Dia duduk di atas telur selama dua minggu, dan setelah menetas, dia memberi makan anak ayamnya selama dua minggu lagi.

Burung itu tidak pilih-pilih mengenai makanan.Dalam kurungan, mereka juga diberi makan serangga kecil, termasuk cacing tepung, dan kadang-kadang buah dan buah. Suka anak ayam untuk nyanyian mereka, yang dapat menggembirakan sepanjang tahun.

Fakta Buih

Burung ini agak meluas, tetapi tetap menarik. Beberapa fakta mengenai batang busa:

 1. Mereka hidup cukup lama, hampir 12 tahun.
 2. Sebelum terbang ke selatan, burung-burung makan dengan banyak, menambah berat badan, dan warnanya menjadi coklat.
 3. Jumlah warblers di Eropah menghampiri 40 juta pasang.

Tongkat ini mempunyai suara yang sangat pelbagai dan nyanyian merdu yang menyenangkan. Setiap spesies mempunyai lagu tersendiri. Bayangan busa membuat bunyi menyerupai titisan. Sebagai tambahan kepada bunyi bunyi gemerincing, peluit panjang yang sedih terdengar dalam lagu itu. Kereta api warna hijau yang menarik dari tongkat hijau. Suaranya keras dan terang. Peluit yang sangat merdu dan menyenangkan memancarkan bulu zarnichka. Di alam liar atau di kandang, burung-burung kecil ini selalu gembira dengan nyanyian mereka.

Video: tongkat sihir (Phylloscopus)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan