Lada Aphrodite - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Aphrodite lada manis - tanaman pembiakan pematangan awal sederhana, dibiakkan oleh penternak Czech. Tempoh dari tunas pertama hingga penuaian adalah sekitar 110 - 115 hari. Varieti ini mempunyai produktiviti tinggi, percambahan yang baik dan tahan terhadap banyak penyakit parasit dan verticillosis. Belukar mempunyai ketinggian rata-rata 60 - 85 cm (separuh batang), tangkainya kuat.

Aphrodite lada

Huraian Buah

Buah lada Aphrodite berukuran besar, beratnya hingga 230 gram, berbentuk kuboid. Buburnya berdaging, berair, manis dan beraroma. Ketebalan dinding 0,7 - 1 cm Kulitnya nipis, halus. Semasa masak, buah-buahan mempunyai warna hijau muda, dan dalam bentuk masak - oren.

Apabila ditanam di tanah terbuka, hasilnya adalah 8 - 9 kg per 1 m2 penaburan. Kerana rasa sedap, lada sangat sesuai untuk penggunaan segar. Ia juga dapat digunakan untuk pelbagai kaedah memasak. Buahnya diawet dengan baik tanpa kehilangan penampilannya.

Menyemai dan mengasuh

Varieti ini sesuai untuk tumbuh di rumah hijau, rumah panas, tempat perlindungan filem atau kaca, serta di tanah terbuka, melalui anak benih. Menyemai benih untuk anak benih kira-kira dilakukan pada awal Februari atau 80 hari sebelum menanam di tanah terbuka. Setiap benih ditanam hingga kedalaman 1.5 sentimeter, di tanah yang disediakan khas untuk anak benih. Anak benih boleh ditanam di peti kayu, periuk plastik, atau dalam kapsul gambut khas.

Suhu semasa menanam anak benih mestilah sekurang-kurangnya + 26 °, kerana lada Aphrodite tidak suka sejuk. Selepas pucuk pertama muncul, perlu memastikan pencahayaan bilik yang baik. Sekiranya cahaya semula jadi tidak mencukupi, disarankan agar tanaman diterangi.

Apabila anak benih menjadi lebih kuat dan mula membentuk daun yang tumbuh, suhu bilik secara beransur-ansur berkurang, setiap hari sebanyak 1 ° C, menurunkannya menjadi + 16 ° C. Ini perlu untuk membiasakan tanaman menjadi sejuk sebelum menanam di tanah terbuka.

Penurunan dan penjagaan

Pada akhir April, ketika ancaman es malam hilang sepenuhnya, anak benih dapat ditanam di tempat yang tetap di tanah terbuka. Sekiranya penanaman disediakan di rumah hijau atau rumah hijau, anak benih sudah boleh ditanam pada akhir April. Pada satu m2 disyorkan untuk menanam tidak lebih dari empat tanaman. Jarak minimum di antara mereka adalah 25 cm, jika rumah hijau - 35 cm, kerana di bangunan tertutup tanaman akan lebih besar dan akan menghasilkan lebih banyak buah. Jarak antara tempat tidur adalah 40 cm di tanah terbuka dan 50 cm di rumah hijau.

Varieti Aphrodite sangat menuntut kesuburan tanah. Sekiranya anda merancang untuk menanam tanaman ini di laman web anda, pakar mengesyorkan untuk memulakannya pada musim gugur. Kotoran busuk dibawa ke tanah yang digali dan disebarkan dengan baik. Prosedur ini diulang sebulan setengah sebelum pemindahan. Untuk penanaman, pilih tempat yang terbuka dan cerah. Yang disukai adalah tanah di mana kekacang, timun atau kubis sebelumnya ditanam.

Untuk mencapai keturunan maksimum sepanjang musim tanam, disarankan agar baja organik dan mineral (nitrat, urea, fosfat) diaplikasikan ke tanah, sekitar 20 hari sekali. Penyiraman dilakukan setiap 4 hari. Setiap 10 hari sekali perlu membersihkan tanah dan membuang rumpai.

Video: cara menyiram anak benih lada

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan