Lada kuda hitam - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Aneka lada manis yang lebih awal dan agak tinggi dengan pewarna buah-buahan yang eksotik. Penuaian dapat dilakukan setelah 120 hari dari saat penanaman di tanah terbuka.

Lada Kuda Hitam

Penerangan gred

Kupas buah masak dicat dengan warna coklat atau hitam tepu. Dengan teknologi pertanian yang betul dan keadaan iklim yang baik, sehingga tiga kilogram lada dapat dikumpulkan dari satu belukar. Kandungan zat besi dalam kombinasi dengan asid folik menentukan faedah tinggi buah lada sekiranya terdapat anemia.

Kepelbagaian Kuda Hitam tidak mudah diserang penyakit seperti hama lambat dan reput vertebra, dan juga tahan terhadap kebanyakan perosak tanaman nighthade. Buah-buahan hitam sangat sesuai untuk penggunaan segar dan pengetinan.

Lada kuda hitam sangat sesuai untuk penanaman komersial, kerana dicirikan oleh jangka hayat yang panjang dan tahan terhadap pengangkutan jarak jauh.

Berkembang

Kepelbagaian lada hitam Kuda agak aneh. Agar tanaman dapat membawa sejumlah besar tanaman, perlu memulai penanamannya dengan menanam anak benih yang sudah siap. Perhatian khusus harus diberikan kepada laman web di mana tanaman ini akan tumbuh.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan wang untuk anak benih, anda boleh menanamnya sendiri.

  1. Tanah mesti subur, tersusun. Tidak boleh ada draf di laman web ini.
  2. Sekiranya lada ditanam di tanah yang buruk, ia memerlukan pembajaan biasa dengan baja organik. Jangan lupa bahawa anda boleh menanam lada di kawasan yang sama tidak lebih dari sekali setiap tiga tahun. Budaya ini sangat menguras tanah, mesti diberi masa untuk pulih.
  3. Sekiranya anda mahu, anda dapat meningkatkan kesuburan tanah dengan menambahkan tanah gambut, pasir, humus, dan tanah rumput secara berkala.
  4. Sekiranya dikehendaki, sebilangan kecil abu kayu dan habuk papan reput dapat ditambahkan ke tanah.
  5. Menanam benih disyorkan dalam periuk gambut kecil.
  6. Tumbuhan ini memberi tindak balas positif terhadap penambahan pelbagai baja kompleks. Adalah wajar laman web ini dilindungi sebisa mungkin dari beban angin.
  7. Setelah semua komponen yang diperlukan dimasukkan ke dalam tanah, ia mesti digali untuk memastikan penyebaran baja yang seragam.
  8. Pada hari-hari pertama setelah menanam di tanah terbuka, tanaman memerlukan penyiraman yang banyak. Dianjurkan untuk menyiram hari ini dengan air suam dan menetap dengan penambahan abu kayu.

Lorong dilapisi dengan jerami atau habuk papan untuk menangkap kelembapan di lapisan atas tanah.

Menanam anak benih

Penanaman anak pokok mesti bermula 60 hari sebelum menanam di tanah terbuka.

Apabila empat daun muncul di anak benih, ia dapat ditanam di tanah terbuka. Penanaman anak benih di lokasi dilakukan pada akhir Mei, setelah ancaman frosts musim bunga kembali berlalu.

Semasa menanam anak benih, suhu udara harus sekurang-kurangnya 17 darjah. Semasa mengatur anak benih, ingatlah bahawa lebih daripada tiga semak anak benih tidak boleh terletak pada satu meter persegi. Sistem akar lada cukup kuat. Tidak terlalu mendalam tanaman ke dalam tanah tidak perlu, daun sebenar pertama harus berada di atas tanah.

Penyiraman dilakukan di bawah akar, jika tidak, terdapat risiko terbakar sinar matahari. Lebih baik menghasilkan penyiraman dengan kerap, tetapi tidak banyak, kerana dengan penyiraman yang banyak pada tanaman penyakit kulat dapat berkembang. Dianjurkan untuk memberi makan tanaman dengan baja organik.

Untuk memastikan aliran udara ke akar anak benih, adalah mungkin untuk melakukan pelonggaran cetek lapisan atas tanah. Ia mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati agar tidak mencederakan sistem akar tanaman.

Tukang kebun yang berpengalaman sering menghadapi masalah seperti mengeringkan tanah. Untuk mengelakkan pengeringan, anda boleh menggunakan prosedur sungkupan dengan sisa rumput kering, dll. Lapisan mulsa tidak boleh melebihi 5 cm.

Mulsa diganti setiap bulan dengan yang baru, jika tidak, terdapat risiko pelbagai organisma berbahaya.

Prekursor yang sesuai untuk lada adalah: kekacang, tomato, bawang, kubis.

Kepelbagaian Kuda Hitam mempunyai kelebihan: buahnya tidak terkena busuk kelabu, jangan retak. Biji lada loceng disimpan sehingga tiga tahun.

Video: cara membentuk lada

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan