Lada Tolstopuz - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Pelbagai ukuran sederhana dengan buah berdinding tebal, penuaian dapat dilakukan 110 hari setelah menanam di tanah terbuka. Sesuai untuk keadaan rumah hijau dan pertumbuhan di tanah berpasir. Varietas ini memiliki rasa lezat yang tinggi, yang disebabkan popularitinya, memiliki jangka hayat yang mengagumkan.

Lada Tolstopuz

Penerangan gred

Lada tahan terhadap pengangkutan dalam jarak jauh. Varieti ini sesuai untuk tumbuh di kawasan rumah hijau dan di tanah terbuka. Buah boleh dimakan segar, digunakan untuk pemeliharaan dan pemadat.

Berkembang

Penanaman anak benih harus dimulakan dengan pemilihan biji benih. Tuang mereka dengan segelas air, yang muncul boleh dianggap perkahwinan. Kemudian biarkan kering dan lakukan prosedur pengerasan. Untuk melakukan ini, letakkan benih dalam larutan kalium permanganat yang tidak pekat, ini akan membantu pada masa akan datang untuk mengelakkan munculnya penyakit kulat.

  1. Selepas lima belas minit, angkat biji dan letakkan di atas kain lap basah dan biarkan mereka membengkak dengan baik.
  2. Tanam benih dalam periuk gambut. Sangat penting untuk tidak menggunakan periuk besar, kerana sistem akar lada berkembang agak perlahan.
  3. Dianjurkan untuk memulakan penanaman anak benih 65 hari sebelum jangkaan penanaman di tanah terbuka.
  4. Kebanyakan tukang kebun pemula sering melakukan kesalahan yang sama. Mereka mula menanam anak benih terlalu awal ketika waktu siang masih pendek. Pada masa yang sama, mereka tidak memberikan pencahayaan tambahan untuk anak benih. Tumbuhan berubah menjadi lesu dan lemah.
  5. Semasa menanam di tanah terbuka, perlu dipertimbangkan fakta bahawa lada akan merasa sangat tidak selesa di tempat yang berangin. Untuk tanaman ini, keadaan rumah hijau lebih disukai. Perlu menanam benih sehingga tidak lebih dari tiga tanaman terletak pada satu meter persegi, kerana lada mempunyai sistem akar yang agak kuat.

Dengan penjagaan yang betul dan teknologi pertanian yang betul, dari satu semak anda dapat mengumpulkan hingga empat kilogram produk.

Penjagaan

Komponen penting dalam penjagaan adalah penyiraman. Lada tidak suka kekeringan, tetapi juga tidak bertolak ansur dengan air berlebihan. Oleh itu, perlu memastikan bahawa tanah tidak kering, tetapi jangan berlebihan, jika tidak, terdapat risiko penyakit kulat.

Penyiraman dilakukan secara langsung di bawah akar, kerana jika tidak, terdapat risiko terbakar sinar matahari.
Untuk pengairan, disarankan untuk menggunakan air suam yang diselesaikan dengan sedikit abu kayu.

Jangan lupa juga untuk membuang anak tiri. Pasynkovka membantu mengarahkan semua tenaga tanaman untuk pengembangan buah, bukan belukar. Walaupun terdapat banyak faedah, melakukan acara ini lebih dari sekali seminggu tidak berbaloi.

Varietas ini lebih menyukai tanah yang kaya, jika tidak, ia memerlukan pembajaan biasa dengan baja yang kompleks dan organik.

Terutama untuk tujuan ini, anda boleh membuat penyelesaian herba. Tuangkan sebilangan besar rumput yang baru dipotong ke dalam tong dan tuangkan sejumlah besar air suam, selepas itu biarkan keseluruhannya selama sekurang-kurangnya dua minggu. Selepas waktunya, saring tingtur. Penyiraman dengan produk ini dilakukan tidak lebih dari tiga kali seminggu.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan budaya ini merangkumi:

  • Tahan terhadap kebanyakan penyakit dan perosak.
  • Kelezatan tinggi.
  • Jangka hayat yang panjang.
  • Ketahanan terhadap pengangkutan jarak jauh.

Satu-satunya kelemahan adalah ketepatan terhadap tanah di mana kultivar Tolstopuz tumbuh.

Video: cara membentuk lada

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan