Lada Tolstosum - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Tolstosum adalah pelbagai lada belaan pertengahan musim. Ia ditanam terutamanya dengan kaedah pembenihan. Tumbuhan ini tahan terhadap kebanyakan penyakit dan perosak, mempunyai kelenturan yang tinggi, mempunyai kandungan karotena yang tinggi, buahnya masak pada masa yang sama dan tidak cedera semasa pengangkutan.Tolstosum lada

Penerangan gred

Tebal kuat, tahan lasak, dengan penutup lebat yang tebal. Budaya ini sangat membuahkan hasil. Dengan teknologi pertanian yang betul, sehingga lima kilogram buah masak dalam satu semak. Buahnya berdinding tebal, dengan teknik pertanian yang betul mencapai 250 g.

Ia dapat berjaya ditanam di kawasan terbuka dan tertutup. Lada bel berasa tidak selesa di tempat berangin, kerana alasan ini, keadaan rumah hijau lebih disukai. Lada Tolstosum mempunyai kandungan gula tinggi, ia dapat digunakan dalam pemuliharaan, dimakan segar.

Berkembang

Beli biji dari penanam yang dipercayai. Pastikan anda membuat pilihan biji, pilih yang muncul.

Rawat bijirin dengan racun kulat dan larutan kalium permanganat tidak pekat. Rawatan sebegini akan membantu untuk mengelakkan munculnya penyakit kulat.

Seterusnya, letakkan biji di atas kain lembap, biarkan membengkak. Semasa menanam, benih tidak boleh diperdalam terlalu dalam, kerana ini dapat memperlambat perkembangan tanaman dengan ketara.

Agar anak benih tidak tumbuh, mereka mula menanamnya 60 hari sebelum penanaman yang dimaksudkan di tanah atau rumah hijau. Kesalahan umum tukang kebun pemula adalah mereka mula menanam lada bela terlalu awal.

Tanpa pencahayaan buatan, tanaman lemah dan tidak akan menghasilkan tanaman yang betul.

Jangan tergesa-gesa ke anak benih, anda mesti menunggu sehingga suhu yang cukup panas dijumpai, kerana tanaman tidak akan bertahan daripada musim sejuk yang tidak dijangka.

Penjagaan

Penyiraman adalah prosedur penting. Lada tidak bertolak ansur dengan kekeringan, tetapi juga tidak menyukai air berlebihan.

  1. Tanah tidak boleh dibiarkan kering, tetapi tidak disarankan untuk berlebihan dengan penyiraman, jika tidak ada risiko penyakit kulat dan reput tanaman.
  2. Penyiraman harus dilakukan secara langsung di bawah akar, penyiraman yang tidak betul boleh menyebabkan munculnya selaran matahari pada dedaunan dan buah-buahan.
  3. Semasa menyiram, gunakan air suam, sedikit abu kayu dapat ditambahkan ke dalamnya jika dikehendaki.
  4. Jangan mengabaikan mencubit. Ini akan membantu mengarahkan seluruh tenaga untuk pengembangan buah, dan jisim belukar bukan vegetatif.
  5. Memotong anak tiri boleh dilakukan tidak lebih dari sekali setiap sepuluh hari, jika tidak, anda boleh mencederakan tanaman dengan serius.
  6. Sekiranya lada tumbuh di tanah yang lemah, maka ia memerlukan pembajaan biasa dengan baja organik.
  7. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menyediakan infus herba. Untuk melakukan ini, tuangkan rumput yang baru dipotong ke dalam tong atau bekas lain, tuangkan banyak air ke dalamnya, kemudian biarkan tong itu sendiri selama dua minggu. Selepas ini, infus mesti disaring, air dengan lada sekali sehari.
  8. Mulakan lorong dengan rumput yang dipotong atau habuk papan untuk memelihara air di lapisan atas tanah.

Perkara penting ialah melonggarkan tanah, lada tidak akan tumbuh di tanah yang terlalu padat. Tetapi berhati-hati ketika melakukan prosedur ini, jangan merosakkan sistem akar tanaman. Kecederaan pada akar untuk masa yang lama akan menghentikan perkembangan belukar.

Video: jenis lada manis yang paling berjaya

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan