Lada Tolstyachok - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Lada merah tengah musim. Dinding janin cukup berdaging; warnanya menjadi ungu ketika mereka matang. Pulpa mengandungi banyak vitamin, mineral. Pelbagai penggunaan universal, sesuai untuk penggunaan dan pemprosesan segar. Buah-buahan boleh dibekukan, disumbat, digunakan untuk memasak lecho.

Lemak Lada

Lemak Lada boleh ditanam di tanah terbuka dan terlindung.

Ciri khas dari varietas tersebut adalah kandungan pigmen likopen yang tinggi, yang memberikan warna tepu terang. Buah masak mencapai jisim 200 gram, mempunyai bentuk piramidal.

Buah-buahan berkilat merah akan dijadikan hiasan untuk meja perayaan. Lada diangkut dengan sempurna pada jarak yang jauh. Selepas menuai, buahnya tidak merosot sehingga satu bulan.

Belukar rendah, padat, daunnya berwarna hijau gelap kerana kepekatan klorofil yang tinggi. Tumbuhan ini kelihatan cukup hiasan semasa berbunga dan masak buah.

Sebilangan kecil biji masak di empat ruang benih; mereka dapat dikumpulkan dan digunakan untuk penanaman pada tahun-tahun berikutnya. Belukar memerlukan garter dalam tempoh berbuah, pembentukan.

Kelebihan Lemak Lada termasuk rasa yang sangat baik, tahan terhadap reput apikal, selaran matahari dan penyakit kulat.

Dengan penjagaan yang betul, teknologi pertanian yang tepat dari sebatang lada Tolstyachok, anda dapat mengumpulkan hingga empat kilogram buah dengan kualiti yang sangat baik.

Cara menanam anak benih di rumah

Pelbagai jenis Fatty ditanam terutamanya pada anak benih. Bahan benih diasinkan, dikalibrasi, dan dirawat dengan perangsang. Disemai benih di dalam bekas, ditaburkan di atas lapisan kecil tanah yang subur.

Lada tidak suka tanah berasid; lebih baik menggunakan campuran tanah yang dibeli dengan keasidan neutral. Tanah mesti longgar, berstruktur, telap ke udara dan air.

Jangan gunakan tanah dari kebun, ia mengandungi spora kulat patogen, perosak. Lebih baik dapatkan campuran tanah di kedai khas.

Di dalam tangki, anda perlu membuat saliran dari tanah liat yang diperluas atau serpihan busa. Setelah menyemai biji, bekas ditutup dengan bungkus kaca atau plastik. Untuk percambahan, biji tidak memerlukan cahaya, panas dan kelembapan yang cukup, tetapi sebaik sahaja gelung benih pertama muncul, bekas dipindahkan ke ambang tingkap, lebih dekat dengan cahaya.

Benih disemai untuk anak benih, biasanya pada akhir Februari. Dalam jangka masa ini, hari yang cerah masih sangat pendek, anak benih muda kurang mendapat cahaya, yang sangat penting untuk proses pertumbuhan. Kekurangan tenaga suria tidak akan dapat mengimbangi penggunaan air atau baja yang tepat pada masanya. Oleh itu, anda perlu menjaga pencahayaan tambahan.

Jangan menyemai benih terlalu padat, dengan penanaman yang menebal, anak benih mula bersaing untuk mendapatkan cahaya.

Petua: jangan gunakan bekas yang terlalu dalam; tanam anak pokok lada belalai di dalam periuk kecil.

Anak benih lada loceng diserlahkan selama tiga jam pada waktu pagi dan petang. Lampu khas digunakan untuk ini. Tanpa penerangan tambahan, anak benih akan menjadi memanjang, menyakitkan, ia akan menyakitkan untuk masa yang lama setelah dipindahkan ke tanah terbuka atau rumah hijau.

Pada peringkat 4 daun sebenar, anak benih di selam. Pemilihan ini dirancang untuk merangsang pertumbuhan sistem akar. Sekiranya tanaman dibiarkan tumbuh dalam satu periuk, mereka akan mula bersaing untuk mendapatkan cahaya dan air, mereka akan sempit, mereka akan meregang.

Pemakaian top pertama dibenarkan 15 hari selepas kemunculan. Lada sangat responsif terhadap baja organik.Anda boleh memberi makan tanaman muda dengan larutan urea yang lemah.

Jangan biarkan genangan air di dalam bekas dan periuk, ini boleh menyebabkan berlakunya penyakit "kaki hitam".

Menanam anak benih di tanah

Perlu beberapa minggu sebelum menanam untuk mengeluarkan anak benih di udara segar untuk pengerasan selama beberapa jam setiap hari.

Semasa melakukan pemindahan, anak benih dikeluarkan dengan hati-hati dari periuk dengan gumpalan tanah, berhati-hati agar tidak mencederakan sistem akar. Lubang pendaratan dibumbui dengan humus, kompos, superfosfat dan abu, disiram dengan banyak.

Setelah menanam, anak benih perlu dijauhkan dari sinar terik matahari, anda boleh membina tempat perlindungan sementara dari filem untuk melindungi dari hembusan angin.

Penjagaan

Keluarkan anak tiri dan pucuk penggemukan tepat pada masanya. Ini akan membantu mengarahkan seluruh tenaga belukar ke pematangan buah, dan bukan pada pengembangan semak.

Siram semak di bawah akar dengan air suam, pastikan tanah di dekat semak tidak kering. Keluarkan rumpai tepat pada waktunya, kendurkan tanah. Untuk mengekalkan kelembapan di lapisan atas tanah, sapukan sungkupan.

Memetik buah dari semak tidak matang sepenuhnya, tetapi dalam tahap kematangan teknikal.

Video: jenis lada manis terbaik

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan