Lada Tolstoy barin - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Fat master adalah varietas pertumbuhan awal yang matang, dicirikan oleh peningkatan produktiviti. Penuaian dapat dilakukan 110 hari setelah menanam di tanah terbuka.

Puan Lemak Lemak

Penerangan gred

Varieti ini dapat ditanam dengan jayanya baik di tempat terbuka maupun di tanah tertutup. Belukarnya padat, rendah, daunnya berwarna hijau tua. Berat buah dalam keadaan baik boleh mencapai 300 g. Dengan teknologi pertanian yang betul, sehingga tiga kilogram buah dapat dituai dari satu belukar.

Varieti ini tinggi gula dan karotena, buahnya mempunyai aroma yang menyenangkan. Buah berlangsung sehingga musim sejuk pertama.

Pelbagainya tahan terhadap kebanyakan penyakit dan perosak. Buah-buahan bertolak ansur dengan baik dalam perjalanan jarak jauh. Lada digunakan segar, dalam tin, disumbat.

Berkembang

Mula-mula anda perlu membuat pilihan biji. Untuk melakukan ini, isi dengan segelas air, yang datang boleh dianggap perkahwinan. Selepas itu, lakukan prosedur pengerasan biji. Masukkannya ke dalam larutan kalium permanganat tidak pekat selama lima belas minit. Kemudian letakkan di kain tipis basah dan biarkan membengkak selama 12 jam.

  1. Taburkan biji dalam periuk gambut kecil. Sangat penting untuk menggunakan periuk gambut kecil, kerana sistem akar dalam lada berkembang dengan perlahan. Semasa menanam, jangan terlalu banyak memasukkan benih ke dalam tanah.
  2. Hampir semua pekebun pemula dan tukang kebun membuat kesilapan ketika menanam anak benih lada; mereka mula menanam anak benih terlalu awal ketika waktu siang masih terlalu pendek, sementara tanaman tidak memberikan pencahayaan tambahan. Dengan kaedah menanam benih ini ternyata terbantut, terbentang, pucat.
  3. Anak benih tidak bertolak ansur dengan draf dan naungan.
  4. Penanaman anak benih bermula 65 hari sebelum jangkaan penanaman di tanah terbuka.

Kira-kira dua minggu sebelum penanaman, anak benih dikeluarkan sebentar di jalan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan di mana ia akan tumbuh.

Penjagaan

Lada responsif untuk membaja dengan baja organik. Sebaiknya kotoran busuk dan kompos ditambahkan ke lubang penanaman.

Semasa menanam anak benih, tuangkan banyak tanah dengan air suam. Keluarkan tanaman dari bekas dengan berhati-hati, sistem akarnya sangat rapuh, ia pulih setelah dipindahkan untuk jangka masa yang lama.

Pembajaan pertama dengan baja nitrogen dilakukan dua minggu selepas menanam di tanah terbuka atau rumah hijau. Ammonium nitrat atau urea digunakan untuk ini. Lada disyorkan untuk ditanam di tempat yang tenang, terlindung dari angin.

Tanah di antara barisan itu disenyawakan dengan rumput yang dipotong atau habuk papan. Prosedur ini akan membolehkan kelembapan dipertahankan di lapisan atas tanah, memudahkan kawalan rumpai, dan mengurangkan jumlah pelonggaran.

Sekiranya tanaman ditanam di tanah yang buruk, maka diperlukan pembajaan dengan baja organik secara berkala.

Prosedur penting adalah pembentukan semak. Ia membolehkan anda menjadikan beban di semak menjadi optimum. Membuang anak tiri dapat dilakukan tidak lebih dari tujuh kali dalam sepuluh hari. Daun bawah dikeluarkan, mencubit pucuk yang menggemukkan.

Penuaian dilakukan pada tahap kematangan teknikal. Buah-buahan berbuah merangsang pembentukan ovari baru, sehingga meningkatkan produktiviti.

Variety Fat Baron dibezakan oleh rasa sedap dan pulpa berair. Kelebihan pelbagai ini termasuk toleransi kemarau.

Video: menanam lada dari A hingga Z

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan