Lada Lemak Baron - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Kepelbagaian lada loceng Fat Baron dicirikan oleh kandungan bahan kering yang tinggi, daging dan kandungan karbohidrat seimbang. Buah-buahan berbentuk sfera besar, dinding hingga 1,5 cm, di ruang biji sebilangan kecil biji. Benih boleh dituai untuk disemai pada tahun-tahun berikutnya.

Baron Lemak Lada

Penerangan gred

Pelbagai ini sangat sesuai untuk bahan kerja, ia menghasilkan lecho yang enak. Pada tahap kematangan biologi, buahnya menjadi merah. Baron tebal sangat sesuai untuk menghias pinggan dan membeku.

Ciri lain adalah kandungan karotena yang tinggi di dalam pulpa, yang merupakan antioksidan yang kuat. Buah wangi yang berwarna cerah sangat digemari oleh kanak-kanak.

Cara menanam lada di rumah

Menanam lada adalah mudah. Anda hanya perlu mengurus pembelian bahan penanaman terlebih dahulu. Beli benih hanya di kedai khusus, dari pembekal yang dipercayai.

Biji-bijian harus diperiksa untuk percambahan, kemudian direndam untuk pembengkakan selama sehari. Tanah disyorkan untuk digunakan dibeli. Sekiranya anda memutuskan untuk menyiapkan campuran tanah sendiri, tambahkan pasir sungai, sebilangan kecil abu dan humus ke dalamnya.

Menabur benih boleh ada dalam satu bekas, apabila tanaman membentuk 3-4 daun, mereka mesti ditransplantasikan dalam pasu yang terpisah. Tanah harus longgar, berstruktur.

Percambahan biji berlaku 7-8 hari setelah menyemai pada suhu 20-22 darjah. Pada suhu yang lebih rendah, biji akan bercambah 2-3 hari lebih lama. Anda boleh menutup biji yang disemai dengan kaca atau filem untuk membuat iklim mikro di rumah hijau yang tidak dapat dilupakan.

Sebaiknya tanam anak benih di ambang tingkap sebelah selatan. Tukang kebun yang mula-mula sering tergesa-gesa untuk menanam benih seawal mungkin dengan harapan dapat menuai awal. Ini adalah salah satu kesalahan biasa. Hakikatnya adalah bahawa tanaman muda sangat memerlukan tenaga suria. Apabila menyemai benih lada pada bulan Januari-Februari, anak benih tidak akan mempunyai cukup cahaya, tanaman akan berubah menjadi rapuh, kuning, tidak dapat dilaksanakan.

Sekiranya anda masih memutuskan untuk menyemai lada pada bulan Februari, jaga pencahayaan tambahan. Lampu latar harus dijalankan selama dua jam pada waktu pagi dan petang.

Penjagaan Anak Benih

Dressing top pertama dilakukan 2 minggu selepas kemunculan. Gunakan larutan urea atau ammonium nitrat yang lemah untuk memberi makan. Baja nitrogen merangsang pertumbuhan jisim hijau tanaman.

Anak benih muda disiram dengan berhati-hati, pertama dari penyembur. Lada tidak bertolak ansur dengan draf.

Jangan berlebihan dengan penyiraman. Dengan kelembapan berlebihan, akar dapat membusuk.

Apabila 3-4 risalah benar muncul, kupas tanaman di dalam bekas yang berasingan. Jangan mengabaikan prosedur ini, ini merangsang pertumbuhan sistem akar.

Memindahkan lada ke dalam pasu, menggali tanaman ke dalam tanah dengan menggunakan daun kotiledon. Sekiranya tanaman tidak ditanam, tetapi dibiarkan tumbuh dalam satu bekas, mereka akan segera bersaing untuk mendapatkan cahaya, air dan nutrien. Anak benih seperti itu tidak akan berkembang menjadi tanaman yang kuat, ia tidak akan menghasilkan hasil yang baik, ia akan menyakitkan dan berakar sejak sekian lama.

Penjagaan lada di tanah terbuka dan rumah hijau

Anak benih ditanam pada usia 35 hari. Pada tanaman, kehadiran tunas dibenarkan. Anak benih tidak boleh ditumbuhi, memanjang, kuning.

Lemak Penjagaan Lada

Tambahkan humus ke lubang penanaman, tuangkan banyak air suam ke atas tanah.

Lada berakar cukup lama setelah dipindahkan, hakikatnya akarnya tumbuh dengan perlahan, sama sekali tidak seperti akar tomato.

Setelah menanam di tanah atau rumah hijau, tanaman muda disiram, dan jika perlu, ia dilindungi dari sinar terik matahari.

Prosedur penting dalam menjaga kebudayaan adalah pembungkusan lorong. Lapisan mulsa melindungi lapisan atas tanah subur dari penyejatan kelembapan.

Apabila mulsa, rumpai tidak berkembang dengan cepat, masa dan jumlah penyiraman dikurangkan. Sebagai mulsa, anda boleh menggunakan habuk papan atau jerami, dan rumput yang baru dipotong juga sesuai.

Lada suka chernozem, tanah yang kaya, bertindak balas dengan baik terhadap penggunaan baja organik.

Semasa berbunga, disarankan untuk meningkatkan jumlah penyiraman. Pada peringkat penanaman tunas, pembentukan buah, baja potash dan fosfat ditambahkan.

Lada masak dalam gelombang, dalam gelombang 3-3. Penuaian disarankan pada tahap kematangan teknikal. Potongan buah merangsang pembentukan tunas bunga baru, sehingga meningkatkan hasil.

Variety Fat Baron sangat produktif. Dengan penjagaan yang betul, anda dapat mengumpulkan dari belukar hingga 4 kg buah.

Video: menanam lada dari A hingga Z

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan