Lada Triton - penerangan dan ciri-ciri pelbagai

Varieti masak awal yang rendah, mempunyai hasil yang cukup tinggi. Kilang ini tidak bersahaja dalam penjagaan. Penuaian dapat dilakukan setelah 110 hari dari penanaman di tanah terbuka. Triton adalah lada produktif untuk kegunaan sejagat. Tumbuhan ini tahan terhadap cuaca panas, toleransi terhadap selaran matahari dan rasa yang baik.

Lada Triton

Penerangan gred

Kelebihan yang tidak diragukan dari varieti ini adalah ketahanan terhadap fusarium, kerosakan apikal. Buah bertolak ansur dengan pengangkutan jarak jauh. Lada berdinding tebal, berair, sangat aromatik, berat buah hingga 300 g.
Buah boleh dimakan segar, digunakan untuk pengetinan.

Berkembang

Mula-mula anda perlu menentukurkan biji. Untuk melakukan ini, isi dengan segelas air, yang muncul, ayak. Kemudian jalankan prosedur pengerasan. Letakkan biji dalam larutan kalium permanganat tidak pekat selama lima belas minit, di masa depan ini akan melindungi tanaman dari munculnya penyakit kulat.

Masukkan biji ke dalam kain lembap dan biarkan membengkak. Selepas beberapa jam, tuangkan ke dalam gelas. Jangan gunakan bekas yang terlalu besar; sistem akar pada lada berkembang dengan perlahan. Pembenihan tidak boleh terlalu dalam; cukup menaburkan benih dengan lapisan tanah yang subur 2 sentimeter. Penempatan biji yang lebih dalam akan melambatkan percambahan.

Banyak tukang kebun yang tidak berkebun membuat kesalahan memulakan penanaman lada terlalu awal. Pada awal musim bunga, waktu siang masih terlalu singkat. Tanpa pencahayaan tambahan, anak benih lambat, pada masa akan datang tanaman tidak akan membawa hasil yang diharapkan. Anak benih diterangi pada waktu pagi dan petang selama dua jam.

Penjagaan

Jangan lupa bahawa lada terasa sangat tidak selesa di tempat yang berangin. Pilih tempat yang paling terpencil dari angin. Dalam hal ini, tentu saja, keadaan rumah hijau sangat sesuai untuk lada.

Sekiranya kultur akan ditanam di tanah yang buruk, maka baja kompleks tidak dapat dibuang. Terutama untuk tujuan ini, anda boleh membuat infus herba. Untuk melakukan ini, isi sebilangan besar rumput yang baru dipotong dengan air, biarkan selama dua minggu. Kemudian tapis infusi yang diperam, air tanaman di bawah akar dua kali sehari, pagi dan petang.

Lada loceng sangat menyukai kelembapan, tidak bertolak ansur dengan kekeringan. Tetapi budaya tidak menyukai lebihan air. Pastikan tanah tidak kering, tetapi jangan berlebihan, kerana kelembapan berlebihan boleh mencetuskan wabak penyakit kulat.

Menyiram secara langsung di bawah akar, kerana jika tidak, terdapat risiko terbakar matahari. Semasa menyiram, disarankan untuk menggunakan air hangat yang berdiri dengan penambahan abu kayu.

Prosedur penting adalah pembentukan semak. Jangan lupa tentang penghapusan anak tiri dan pucuk penggemukan.

Pasynkovanie akan membantu mengarahkan seluruh tenaga tanaman untuk pengembangan buah, dan bukan vegetasi jisim. Walaupun terdapat manfaat sepenuhnya dari prosedur ini, disarankan untuk membuatnya tidak lebih dari sekali seminggu. Anda boleh membuang tidak lebih dari tiga anak tiri pada satu masa, jika tidak ada risiko membahayakan tanaman.

Lada mempunyai sistem akar yang cukup maju, jadi lebih daripada empat tanaman tidak boleh terletak pada satu meter persegi.

Tanaman tanaman Triton mempunyai buah-buahan merah panjang yang tidak retak semasa rawatan panas dan diangkut dengan baik.

Video: lada jenis paling awal

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan