Songbird - penerangan, habitat, fakta menarik

Song thrush - burung kecil yang tergolong dalam keluarga penumpang, biasanya, burung spesies ini tinggal bersendirian atau berkumpul di kawanan kecil. Makanan utama thrush adalah serangga kecil, cacing, biji dan pelbagai jenis beri. Purata jangka hayat wakil spesies ini adalah 14-15 tahun.

Songbird

Burung ini paling biasa di Eropah. Spesies ini dengan senang hati menetap di wilayah baru, sehingga sering kali lagu ini dapat ditemui di kawasan taman kota dan kebun.

Ciri-ciri tingkah laku

Tempat bersarang utama bagi burung-burung dari keluarga sariawan adalah wilayah-wilayah yang terletak di bahagian utara dan tengah Eropah, serta Siberia barat. Koloni burung timur dan utara berpindah ke iklim yang lebih panas semasa musim sejuk.

Di udara, burung penyanyi tetap lurus, melihat dengan dekat, anda dapat melihat bahagian dalam sayap dengan warna oker yang khas, yang, sebenarnya, pandangan ini berbeza dengan waxwings.

Penutup bulu burung mempunyai pewarnaan yang agak sederhana: punggung berwarna kecoklatan, perut berwarna putih, ekor atas berwarna kelabu, dengan sempadan.

Panjang kaki burung penyanyi agak besar berbeza dengan spesies yang serupa, sebab itulah burung itu berjalan secara langsung. Burung berbulu menjumpai makanan terutama di permukaan, jarak yang cukup jauh, melompat atau berlari. Semasa berhenti, seriawan sering memiringkan kepalanya yang kecil ke satu sisi, membuat burung itu seolah-olah sedang mendengar sesuatu. Sebenarnya, dia memeriksa kawasan makanan untuk mencari makanan, yang disebabkan oleh susunan mata sebelah kanan.

Suara burung

Burung penyanyi adalah penyanyi yang sangat baik, latihannya sangat mirip dengan nightingales - burung itu melakukan mereka dengan dimensi dan kesucian yang sama. Namun demikian, nightingale, sebagai peraturan, mempersembahkan lagu-lagu melodinya dengan lebih senyap dan di sudut terpencil, tidak dapat diakses oleh mata. Tetapi seriawan senang dengan konsertnya semua penduduk hutan, tidak bersembunyi sama sekali.

Gaya Hidup

Habitat utama burung penyanyi adalah hutan dari pelbagai jenis (gugur, konifer, bercampur). Selalunya burung-burung ini menetap di dekat tanah pertanian, dengan cepat terbiasa dengan kehadiran manusia yang berterusan. Di kawasan pergunungan, perwakilan spesies burung ini sangat jarang, bersarang tidak lebih tinggi daripada bahagian atas perbatasan hutan.

Song thrush, yang tinggal di bahagian tengah Eropah, adalah spesies migrasi, dan, sebagai peraturan, kembali ke tempat bersarang mereka dengan bermulanya hari-hari hangat pertama (akhir bulan Februari, awal bulan Mac).

Ciri-ciri Kuasa

Ciri-ciri kekuatan burung penyanyi
Burung Songbird adalah burung yang tidak bersahaja dalam makanan mereka, memakan pelbagai jenis makanan. Makanan burung ini bergantung pada beberapa faktor - tempat bersarang, musim, dan juga keadaan cuaca. Makanan utama untuk burung pada awal musim bunga terutamanya cacing tanah. Kemudian ulat, siput, labah-labah, kumbang kecil ditambahkan ke dalam makanan. Pada musim panas, burung-burung ini memakan biji tanaman, buah-buahan kecil, dan buah beri lebih banyak untuk makanan - ini membantu seriawan untuk menyiapkan tenaga yang diperlukan untuk penerbangan cepat ke kawasan yang hangat semasa musim sejuk.

Ciri Penyebaran

Nyanyian lagu thrush bukan hanya hiburan kegemaran burung ini, tetapi juga cara yang baik untuk menarik perhatian betina dan menandai batas wilayah mereka sendiri.

Menghadapi saingannya, seriawan, sebagai peraturan, memanjangkan lehernya ke depan, mencabut bulu dan menyebarkan ekornya, yang seharusnya menakutkan pesaing.Sebelum wanita, sariawan melakukan tarian aneh - berlari dari satu sisi ke sisi lain, melipat dan membuka ekor berbentuk kipasnya.

Untuk burung bersarang, pilihlah pokok renek yang lebat atau kawasan dengan pokok tinggi yang tersusun padat, meletakkan sarang pada ketinggian beberapa meter dari permukaan bumi. Bentuk sarang itu sendiri berbentuk cawan, burung-burung membangun rumah mereka dari dahan, tumbuh-tumbuhan dan lumut, tanah liat dengan potongan dahan dan najis binatang digunakan untuk memperkuat strukturnya.

Bilangan telur dalam klac tidak melebihi 5 keping. Betina menetas keturunan masa depan mereka sendiri (jangka masa inkubasi adalah sekitar 14 hari). Anak ayam yang dilahirkan berdiri di sayap selepas 2 minggu.

Fakta menarik

Hari ini, hanya enam spesies burung dari keluarga sariawan yang tinggal di wilayah negara-negara Eropah, termasuk lagu thrush, yang sangat mirip dengan spesies seperti waxwing. Ia berbeza dengan ciri khasnya yang berbatasan dengan bulu ekor dan sayap.

Turdus philomelos

Lagu yang dipersembahkan oleh burung penyanyi sangat mudah dibezakan dengan bunyi yang dibuat oleh spesies burung lain. Sebagai peraturan, thrush thrushes secara harmoni terjalin dengan nyanyian burung nyanyian lain, perwakilan spesies ini biasanya melakukan latihan rumit mereka, dengan selesa duduk di atas pokok renek atau pohon tinggi. Spesies ini juga mempunyai lagu kegemarannya, yang secara berkala diulang oleh individu.

Perhatikan bahawa repertoir nyanyian beberapa burung dari spesies ini sangat luas sehingga motif yang sama dapat diulang hanya setelah beberapa lusin frasa muzik, itulah sebabnya burung-burung ini disebut hutan malam.

Walaupun sariawan adalah burung yang cukup kecil, namun, mereka mampu mengembangkan kecepatan yang agak tinggi (mencapai 48 km / j).

Sering kali, burung mengatur pertempuran serius di wilayah makanan mereka, mencari tahu siapa yang mendapat makanan paling enak atau kuantiti yang lebih besar.

Spesies burung seperti sariawan ini menyesuaikan diri dengan baik di Australia setelah ia diperkenalkan di sana. Selepas itu, burung-burung ini muncul di New Zealand.

Pada masa ini, populasi burung penyanyi tidak berisiko, ini disebabkan oleh penyebaran spesies ini yang mencukupi di seluruh Eropah dan kemampuannya yang sangat baik untuk menyesuaikan diri, menyebar ke wilayah baru.

Video: burung penyanyi (Turdus philomelos)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan