Adelie penguin - penerangan, habitat, fakta menarik

Spesies penguin Adelie mendapat namanya untuk menghormati isteri tercinta penjelajah Dumont-Durville. Dia melihat burung ketika pergi ke wilayah Antartika. Sebelum ini, tempat dia melihat penguin ini, dia juga menamakan isterinya.

Adelie Penguin

Dalam tingkah laku individu ini terdapat banyak tabiat yang sangat serupa dengan tingkah laku manusia. Seperti penguin ini unik, mustahil untuk mengelirukan mereka dengan spesies lain. Spesies burung utara yang paling tidak dapat terbang adalah imperial, kerajaan dan Adele.

Melihatnya memberi gambaran bahawa makhluk ini sangat janggal. Semasa melihat gambar, dan juga melihatnya secara langsung, nampaknya ia bukan burung sebenar, tetapi watak kartun.

Apabila anda bertemu mereka untuk pertama kalinya, saya ingin menyentuh burung comel ini. Walaupun mereka hidup dalam iklim yang sangat dingin, keras, mereka kelihatan gebu dan hangat. Semua penguin yang tergolong dalam spesies yang berlainan sangat serupa antara satu sama lain, tetapi pada masa yang sama mempunyai ciri yang cukup untuk membezakannya antara satu sama lain.

Penerangan

Burung ini serupa dengan saudara mereka, tetapi mereka sedikit lebih kecil. Berat kira-kira 6 kg, tinggi hingga 70 cm.

Badan bahagian atas berwarna hitam dengan warna biru, perut mereka berwarna putih. Anda dapat membezakan adelles dari penguin lain dengan adanya tanda putih yang terletak di sekitar mata.

Mereka tidak takut kepada orang dan mempercayai mereka. Tetapi, jika mereka ingin melindungi wilayah tersebut, mereka dapat menunjukkan kemarahan. Gaya hidup jenis ini telah menjadi asas untuk kartun yang dibuat di Jepun dan USSR. Tentang penguin adele, kartun seperti itu difilmkan sebagai The Adventures of the Lolo Penguin. Contoh lain ialah Lakukan Kaki Anda.

Orang yang bekerja di wilayah habitatnya adalah burung dengan kehangatan istimewa. Mereka memanggil mereka Adeles kerana penampilan mereka yang cantik. Tetapi sebenarnya, burung mempunyai watak yang sukar.

Habitat, gaya hidup

Antara bulan April dan Oktober, kehidupan di garis lintang kutub di hemisfera selatan sangat suram. Dalam tempoh ini, wakil spesies tinggal di laut. Mereka jauh dari tempat bersarang - 700 km. Di sini mereka berehat, makan makanan untuk mendapatkan kekuatan, kerana setelah itu mereka harus kelaparan untuk beberapa waktu.

Pada bulan Oktober, burung kembali ke tempat bersarang. Cuaca pada masa itu sangat teruk. Kadang-kadang fros yang teruk (sekitar 40 darjah) digabungkan dengan angin yang mengerikan. Burung hanya perlu merangkak untuk mencapai gawang. Mereka bergerak dalam kumpulan besar yang terdiri daripada beberapa ratus atau ribuan individu.

Mereka mempunyai pasangan biasa, dan bertemu dengan mereka di dekat sarang lama mereka. Setelah bertemu, mereka segera mula mengembalikan sarang lama mereka. Mereka menghiasi dia dengan batu, sehingga mereka bahkan dapat bertengkar dengan pasangan lain. Pada masa ini, mereka berhenti makan, walaupun mereka mempunyai peluang seperti itu. Sarang siap mencapai ketinggian sekitar 70 cm.

Selebihnya masa burung berada di lautan berhampiran ais pek. Anda boleh berjumpa dengan wakil spesies penguin ini di pantai berbatu di Antartika, dan juga di pulau-pulau yang terletak berdekatan - South Sandwich, South Scottish.

Pemakanan

Adelie Penguin Makan
Makanan mereka monoton. Rawatan kegemaran adalah krill. Kadang kala mereka makan ikan dan kerang.

Mereka makan kira-kira 2 kg makanan setiap hari. Semasa berburu, mereka dapat berenang dengan kecepatan hingga 20 km / jam.

Pembiakan

Tempoh bersarang mereka ditentukan dengan ketat. Burung mempunyai pasangan tetap yang dengannya mereka kembali ke sarangnya. Untuk sampai ke sana, burung memakan masa lebih dari sebulan. Pada mulanya lelaki datang, dalam seminggu - perempuan.

Apabila sarang dipulihkan, betina bertelur 2 telur, dan kemudian mencari makanan. Jantan kelaparan dan menetas telur. Selepas 3 minggu, betina menggantikannya. Anak ayam muncul pada pertengahan Januari.

Selama 2 minggu, ibu bapa menutupi tubuh mereka, kemudian anak ayam berjalan-jalan. Pada usia satu bulan mereka bersatu di "taman asuhan kanak-kanak", di mana mereka menghabiskan masa selama sebulan. Dan setelah mencabul, individu muda mula hidup berdikari.

Fakta menarik

  1. Populasi burung berjumlah kira-kira 5 juta individu.
  2. Mereka mempunyai lapisan lemak hangat yang sangat tebal yang terletak di bawah kulit. Kadang kala ini menyebabkan kepanasan badan mereka. Semasa memerhatikan, anda dapat melihat bagaimana mereka berdiri, melebarkan sayap ke sisi. Dengan cara ini, penguin cuba menyejukkan badan.
  3. Spesies ini mempunyai tempoh berpuasa. Ia berlaku pada awal tempoh bersarang. Tempohnya kira-kira satu setengah bulan. Selama ini, berat burung menurun sebanyak 40%.
  4. Pada mulanya, ibu bapa mengawasi keturunannya, dan kemudian mereka memasuki "taman asuhan penguin."
  5. Oleh kerana burung tidak mempunyai bahan lain untuk pembinaan, sarangnya terdiri dari kerikil.
  6. Mereka hidup 15-20 tahun. Tersenarai dalam Buku Merah.

Video: Adelie Penguin (Pygoscelis adeliae)

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan