Mengapa kucing pergi ke tandas melepasi dulang?

Kadang-kadang haiwan kesayangan boleh memilih sendiri tempat yang tidak biasa untuk pergi ke tandas. Selalunya, ini adalah sudut yang tidak dapat diakses dan terpencil, misalnya, di belakang sofa atau di bawah katil, jadi anda harus mencari sumber bau. Beberapa kucing boleh kotoran di dalam almari, di kasut atau selipar kegemaran pemiliknya, dan juga dengan linen bersih. Kadang kala haiwan itu memilih tempat yang tidak dapat diramalkan. Berdasarkan ini, timbul dua persoalan - mengapa haiwan itu tidak membuang air besar di dalam dulang, dan bagaimana membiasakannya ke tempat yang tepat?

Mengapa kucing pergi ke tandas melepasi dulang

Sebab utama tingkah laku kucing ini adalah dulang yang salah

Dulang yang tidak selesa untuk kucing adalah sebab utama kucing tidak pergi ke tempat yang betul. Sekiranya tidak sesuai dengan haiwan, terlalu kecil dan kecil, maka kucing akan memilih tempat lain yang lebih selesa untuknya. Ia berlaku bahawa haiwan itu tidak menyukai pengisi - maka ada baiknya menukarnya ke jenis lain. Dan beberapa kucing pergi ke dulang kosong secara eksklusif.

Lebih baik memilih tempat yang sesuai untuk dulang, tidak boleh menjadi lorong. Lebih baik meletakkannya di bilik mandi. Dulang kucing mesti sentiasa bersih, tetapi tanpa bau yang menyakitkan. Anda tidak boleh mencucinya dengan bau yang menyengat, kerana ia akan menakutkan kucing. Lebih baik bilas dengan air sabun sejuk, dan produk berasaskan klorin harus dikecualikan.

Sekiranya dulang memenuhi semua keperluan yang diperlukan, anda perlu memberi perhatian kepada haiwan itu. Mungkin ia menandakan wilayah itu jika musim aktiviti seksual haiwan itu sudah bermula. Keadaan ini ditunjukkan oleh kasih sayang haiwan yang tidak biasa, suka bermain, atau sebaliknya - pencerobohan dan kegelisahan. Seekor haiwan juga dapat menandakan wilayah sekiranya haiwan peliharaan kedua muncul di wilayah tersebut. Oleh itu, kepemimpinan satu haiwan terhadap haiwan yang lain ditunjukkan.

Tekanan adalah sebab kedua tingkah laku kucing ini.

Haiwan, seperti orang, mengalami tekanan, tetapi tidak seperti orang, mereka tidak dapat mengatakannya, dan tekanan ditunjukkan oleh tingkah laku.

Tekanan boleh disebabkan oleh suasana yang tidak biasa. Pembaikan tetangga atau kenduri yang bising, penampilan anak di rumah - semua ini boleh menyebabkan keadaan haiwan yang keliru. Tekanan boleh disebabkan oleh sikap tidak berhati-hati pemiliknya, jadi binatang itu mengambil tindakan untuk menariknya. Dalam kes ini, anda perlu membelai kucing, memberikan sedikit perhatian, dan masalahnya akan hilang dengan sendirinya.

Penyakit Haiwan - Punca Ketiga

Sebab paling serius bahawa kucing berjalan selain dulang adalah penyakit. Haiwan itu mungkin menderita urolithiasis atau sistitis. Penyakit ini menghalang kucing dari pergi ke tandas, sehingga irama hidupnya tersasar. Sekiranya terdapat bintik darah pada kotoran kucing, tinja terlalu keras, air kencing mempunyai bau yang terlalu pedas - anda harus berjumpa doktor haiwan.

Penyakit ginjal dan uretra sangat biasa berlaku pada kucing yang dikumuhkan. Terutama jika, setelah pengebirian, dia dipilih pemakanan yang tidak betul, hanya terdiri dari makanan kering.

Cystitis menghalang haiwan itu masuk ke dulang; kucing mungkin tidak mempunyai masa untuk mencapainya. Sekiranya haiwan itu sakit, tingkah lakunya akan gelisah, doktor akan menolong anda memilih rawatan yang betul dan membetulkan keadaan.

Petua untuk membiasakan haiwan itu ke dulang

Cara melatih kucing ke dulang
Sekiranya kucing kerap ke tempat yang salah, anda boleh menggunakan petua untuk membiasakannya ke dulang. Sekiranya kucing atau anak kucing, yang sebelumnya tinggal di jalan, dibawa masuk ke rumah, kebarangkalian haiwan itu akan merosakkan selain dulang adalah tinggi.Pada mulanya, anda perlu memantau haiwan itu, dan dengan tingkah laku "mencurigakan", anda perlu membawanya ke dulang.

Kadang kala haiwan itu sendiri memilih tempat untuk tandas. Sekiranya kucing berjongkok di sudut atau di tempat lain - anda perlu meletakkan dulang di sana. Sekiranya dia berjaya meninggalkan genangan di sana, anda perlu meletakkan sehelai surat khabar di dalamnya, lap lantai, dan kemudian pindahkan dulang itu sendiri ke tempat ini. Jadi kucing akan memahami apa sebenarnya tempat tandas di dulang. Sekiranya anda terlepas saat-saat pertama haiwan terbiasa dengan rumah baru, maka sangat sukar untuk melakukan ini.

Sekiranya haiwan itu menandakan wilayah tersebut semasa melakukan aktiviti seksual, perlu dipertimbangkan untuk pensterilan atau pengebirian. Sekiranya anda menentang campur tangan pembedahan, maka persediaan hormon khas harus ditambahkan pada makanan haiwan.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan?

Bau yang tidak menyenangkan dapat dikeluarkan dengan cara khas yang boleh dibeli di farmasi. Sudut tempat haiwan itu harus dicuci dengan air dengan penambahan cuka, peluntur, atau amonia. Kucing tidak menyukai bau yang menyakitkan - dia akan menakutkan mereka dari tempat ini. Sekiranya anda menggosok tempat ini dengan bawang putih, maka kesannya akan sama.

Anda perlu berhati-hati dengan haiwan, kesihatannya, memberi perhatian, kasih sayang dan kesabaran kepada kucing, dan barulah anda dapat membiasakan kucing dengan tingkah laku yang betul.

Video: kucing dewasa mula berjalan melewati dulang

Kami mengesyorkan membaca


Tinggalkan komen

Hantar

avatar
wpDiscuz

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Belum ada komen! Kami berusaha memperbaikinya!

Perosak

Kecantikan

Pembaikan